ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

«Ντροπή για κάθε κοινωνία»

Έντονος για τα θέματα βίας στα γήπεδα είναι με γραπτή του δήλωση ο υπουργός δημοσίας τάξης Ιωνάς Νικολάου, μέσω της οποίας αναφέρει και τα μέτρα που έχουν παρθεί επί θητείας του για το θέμα.

Αναλυτικά:

«Τα επεισόδια βίας που εκτυλίχθηκαν σε φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα το Σάββατο, αποτελούν ντροπή για κάθε πολιτισμένη κοινωνία και η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες και ιδιαίτερα τις βίαιες ενέργειες σε βάρος μιας φιλήσυχης, ηλικιωμένης φιλάθλου, οι οποίες δεν αντιπροσωπεύουν όσους πραγματικά αγαπούν και στηρίζουν τα ομαδικά αθλήματα.

Έμπρακτα πρέπει όλοι να επιδείξουμε την αναγκαία αποφασιστικότητά για πάταξη της βίας στα γήπεδα, είτε αυτή είναι εντός, είτε είναι εκτός των αθλητικών χώρων, απομονώνοντας τους πρωτεργάτες των επεισοδίων βίας και διασφαλίζοντας την παρουσία των πραγματικών φιλάθλων, επιτρέποντας σε φιλήσυχους ανθρώπους να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους άθλημα.

Πρέπει να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση έχει προωθήσει συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα και έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την επίδειξη μηδενικής ανοχής σε θέματα βίας στους αθλητικούς χώρους, μετά την ψήφιση του πρώτου Νόμου για πρόληψη και της καταστολή της Βίας στους αθλητικούς χώρους, το 2008, που έγινε με πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στα πλαίσια της πολιτικής για μηδενική ανοχή προτείναμε τη λήψη σειράς μέτρων πρόληψης, καταστολής αλλά και αποτροπής, τα οποία σταδιακά υλοποιούμε από το 2014, όπως το να παρουσιάζονται πλέον οι ένοχοι ενώπιον δικαστηρίου εντός 24 ωρών και τα διατάγματα αποκλεισμού από τους αθλητικούς χώρους. Επισημαίνεται ότι έκτοτε τα διατάγματα έχουν πολλαπλασιαστεί, αφήνοντας έξω από τα γήπεδα εκείνους που επιθυμούν να βρίσκονται εκεί για να εκφράζουν βίαιη και παραβατική συμπεριφορά.

Συνολικά το 2015, διερευνήθηκαν από την Αστυνομία 37 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονταν 78 άτομα, ενώ το 2016 είχαμε 21 υποθέσεις με 37 εμπλεκόμενα άτομα, και το πρώτο τετράμηνο του 2017 συνολικά 17 υποθέσεις με 25 άτομα – γεγονός που καταδεικνύει τον αποτρεπτικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η αποφασιστικότητά μας και η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Πρέπει, όμως, να επαναλάβω ότι, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα πρόληψης και καταστολής, όπως είναι η εισαγωγή της κάρτας και του συστήματος ταυτοποίησης φιλάθλων, η αναβάθμιση του συστήματος οπτικοακουστικής παρακολούθησης (CCTV) και στη συνέχεια, η εγκατάσταση των άλλων συστημάτων – μέτρων υποδομής που προβλέπονται στη νομοθεσία, τα οποία καθυστερούν λόγω των διαδικασιών των δημοσίων προσφορών και ευελπιστούμε ότι θα εφαρμοστούν σύντομα.

Είναι γι αυτό τον λόγο που είχαμε προτείνει να αναλάβει το έργο η ΚΟΠ και τα Σωματεία στο πλαίσιο των συζητήσεων επί του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προειδοποιώντας για κινδύνους καθυστέρησης εφαρμογής κάποιων μέτρων εξαιτίας των διαδικασιών των προσφορών του δημοσίου, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Αναμένουμε πάνω από 2,5 χρόνια να συμπληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της προσφοράς για υλοποίηση όλων των μέτρων ασφάλειας και πρόληψης της βίας στα γήπεδα.

Ως επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης εντός των γηπέδων, είχαμε εισηγηθεί την ταξιθέτηση όπως και τον καθορισμό οικογενειακής κερκίδας, στα οποία η Βουλή έφερε ένσταση. Θα θέλαμε να επαναφέρουμε την εισήγησή μας για να καθιερωθούν οι οικογενειακές κερκίδες, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι τα ομαδικά αθλήματα απευθύνονται πρωτίστως στις οικογένειες, στα παιδιά αλλά και στους ηλικιωμένους, και όχι στους χούλιγκανς και σε όσους τροφοδοτούν τον φανατισμό και τη βία. Γι αυτή την εισήγηση, καλούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα και τα σωματεία να συνδράμουν εκφέροντας τις απόψεις τους.

Αποτελεί κοινωνική ευθύνη να εγκύψουμε στο θέμα της οπαδικής βίας συλλογικά, υπεύθυνα και συντονισμένα, τόσο στα πλαίσια εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν στο Νόμο του 2014, όσο και στα πλαίσια καλλιέργειας κουλτούρας σεβασμού προς τα ομαδικά αθλήματα, για να καταστήσουμε τους αθλητικούς μας χώρους, ασφαλείς και ‘προσβάσιμους’ από όλους: τις οικογένειες, τα παιδιά και τον κάθε πραγματικό φίλαθλο».

Α Κατηγορία: Τελευταία Ενημέρωση

X