ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Γι' αυτό τη λένε βασίλισσα

Το 12ο Τσάμπιονς Λιγκ επιβεβαίωσε την διαχρονική ανωτερότητα της Ρεάλ εντός και εκτός συνόρων

Η Ρεάλ Μαδρίτης επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά το προσωνύμιο «βασίλισσα», κατακτώντας το Έβερεστ του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μιας και το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, κατέληξε στα χέρια του Σέρχιο Ράμος. Το Σαββατόβραδο της 3ης Ιουνίου 2017, η αρμάδα του Ζινεντίν Ζιντάν έγραψε άλλη μια λαμπρή σελίδα στην ένδοξη ιστορία της, μιας και έγινε η πρώτη ομάδα με συνεχόμενες κατακτήσεις της κορυφαίας διασυλλογής διοργάνωσης και αφού αυτή εγκατέλειψε την παλαιότερή της ονομασία που ήταν κύπελλο πρωταθλητριών. Μια ονειρική χρονιά δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό φινάλε και δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μια από τις κορυφαίες, αν όχι η κορυφαία στην ιστορία των «γκαλάκτικος», οι οποίοι για μόλις τρίτη φορά μετά το 1957 και 1958, κατακτούν τους δύο κυριότερους τίτλους.

Πρωτάθλημα τέσσερα χρόνια μετά

Χρονικά, η Ρεάλ Μαδρίτης ευτύχησε, ή καλύτερα, παρουσιάστηκε αρκετά ικανή ώστε να επιστρέψει στις εγχώριες επιτυχίες για πρώτη φορά μετά το 2012. Μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας από το ψηλότερο σκαλοπάτι του Ισπανικού πρωταθλήματος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η παρέα του επιδόθηκαν στα πρώτα πανηγύρια της χρονιάς μετά το διπλό στην έδρα της Μάλαγα στις 21 Μαϊου 2017.

Η κατάκτηση της La Liga ήρθε ουσιαστικά στην τελευταία στροφή του μαραθωνίου, αν και βάση της εξέλιξης της χρονιάς, τίποτα δεν προδίκαζε ένα φινάλε με τόσο... σασπένς. Κι αυτό διότι η Ρεάλ γνώρισε τις πρώτες της βαθμολογικές απώλειες στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 και την εντός έδρας ισοπαλία με την Βιγιαρεάλ και την πρώτη της ήττα στις 15 Ιανουαρίου 2017, από τη Σεβίλη στο «Σάντσες Πιθχουάν». Άξιο αναφοράς είναι αφενός μεν το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό η κύρια αντίπαλος Μπαρτσελόνα, εχε καταγράψει ήδη δύο ήττες και τέσσερις ισοπαλίες, που επέτρεψαν στην ομάδα του Ζιντεντίν Ζιντάν, να κτίσει απόσταση ασφαλείας.

Παρόλ’ αυτά λίγο η εντός έδρας ισοπαλία απέναντι στη συμπολίτισσα Ατλέτικο στις 8 Απριλίου 2017 και λίγο η εντός έδρας ήττα από τους Καταλανούς δύο εβδομάδες αργότερα, έφεραν τους Μαδριλένους σε μια δύσκολη μεν, διαχειρίσημη δε κατάσταση, την οποίαν έφεραν εις πέρας έστω και στο φινάλε.

Το ιστορικό back-to-back

Από το 1992 και έπειτα, όταν το κύπελλο πρωταθλητριών μετονομάστηκε σε Τσάμπιονς Λιγκ, μια κατάρα συνόδευεται τον εκάστοτε κατακτητή του μιας και δεν μπορούσε να το πράξει για δεύτερη σερί φορά. Η εξαιρετική Μίλαν ήταν η τελευταία ομάδα που κατάφερε αυτόν τον άθλο το 1989 και το 1990, ωστόσο έκτοτε τεράστιοι σύλλογοι όπως ο Άγιαξ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπάγερν και η Μπαρτσελόνα, δεν κατάφεραν να πράξουν το ίδιο.

Όλα αυτά βεβαίως μέχρι η εξαιρετική Ρεάλ να καταφέρει τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και για τρίτη φορά την τελευταία τετραετία, να καταστήσει για άλλη μια φορά το όνομά της συνώνυμο με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο μόλις στο 20ο λεπτό του τελικού βρήκε απάντηση εφτά λεπτά αργότερα από τη.. ζωγραφία του Μάριο Μάντζουκιτς. Ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο μια ήταν η ομάδα που έκανε την εμφάνισή της στον αγωνιστικό χώρο και με τους Κασεμίρο, Ρονάλτο και Ασένσιο να νικούν τον Μπουφόν, διαμορφώθηκε το επιβλητικό 1-4 που δεν επέτρεψε κανένα σημάδι αμφισβήτησης.

Ολοταχώς για την πέμπτη χρυσή μπάλα

Αναμφίβολα η εξαιρετική παραγωγική χρονιά της Ρεάλ, φέρει την υπογραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Τι κι αν ο Πορτογάλος σταρ βαδίζει στο 31ο έτος της ηλικίας του και προερχόταν από σοβαρό τραυματισμό στον τελικό του EURO 2016, συνεχίζοντας ουσιαστικά να παίζει ακατάπαυστα;

Τερματοφύλακες σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις αναγκάστηκαν να μαζέψουν τη μπάλα από τα δίκτυα τους συνολικά 42 φορές, όταν αυτή έφευγε από το πόδι ή το κεφάλι του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Μάλιστα η Ρεάλ κατάκτησε τις τρεις από αυτές και συγκεκριμένα το πρωτάθλημα, το Τσάμπιονς Λιγκ, το παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων, ενώ της... διέφυγε μόνο το κύπελλο Ισπανίας.

Αν στην εξίσωση προσθέσει κανείς το περσινό Τσάμπιονς Λιγκ και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στα γήπεδα της Γαλλίας, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δύο τελευταία χρόνια, ανήκουν ολοκληρωτικά στον Ρονάλντο. Τα επιτεύγματα αυτά τον καθιστούν ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση της πέμπτης χρυσής μπάλας στην καριέρα του, γεγονός που αν συμβεί, θα του επιτρέψει να ισοφαρίσει το ανάλογο επίτευγμα του Λιονέλ Μέσι.

Μάγος... τσέπης

Αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο σταρ, τότε ο Λούκα Μόντριτς είναι ο αντι-σταρ της Ρεάλ. Ο βραχύσωμος Κροάτης μέσος μπορεί να μην έχει την κορμοστασιά και τις εκτελεστικές δυνατότητες του Πορτογάλου, ωστόσο η αθόρυβη δουλειά του μέσα στο γήπεδο, έχει βοηθήσει την Ρεάλ να μεγαλώσει τη συλλογή της με τα τρόπαια.

Συμπληρώνοντας πέντε χρόνια ως κάτοικος Μαδρίτης, ο Μόντριτς πραγματοποίησε τρεις χρονιές με περισσότερες από τριάντα συμμετοχές, ωστόσο σπάνια τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω του. Αυτό λίγο τον ενοχλεί μιας και ούτε η χώρα προέλευσής του, ούτε η εμφάνισή του... ιντριγκάρει, παρόλ’ αυτά έχει δώσει βροντερό παρών μεταξύ άλλων στην κατάκτηση τριών Τσάμπιονς Λιγκ, ενός πρωταθλήματος και ενός κυπέλλου Ισπανίας.

Μια από τις καθοριστικότερες τελικές πάσες που πέρασε κατά το διάστημα που φοράει τη φανέλα της βασίλισσας, ήταν βεβαίως αυτή που έφερε το τρίτο γκολ απέναντι στη Γιουβέντους, στον πρόσφατο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το Γαλλικό ραβδί

Κι αν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2014 καθόταν στο πλευρό του Κάρλος Αντσελότι, τρία χρόνια αργότερα ο Ζιντεντίν Ζιντάν μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ξεπέρασε τον δάσκαλό του. Και ποιος τρόπος είναι πιο εμφαντικός για να στηρίξει κανείς αυτή τη δήλωση, όταν η Ρεάλ του «Ζιζού» απέκλεισε την Μπάγερν του Ιταλού τεχνικού, στην προημιτελική φάση του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ.

Λίγοι πίστευαν ότι όταν ο πάλαι ποτέ Γάλλος γητευτής της μπάλας αναλάμβανε τις τύχες της Ρεάλ στις 5 Ιανουαρίου 2016, θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο. Σαν έτοιμος από καιρό, ο Ζιντάν κατέκτησε με την ιδιότητα του καπετάνιου της Βασίλισσας, δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ένα πρωτάθλημα Ισπανίας, ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων και ένα Ευρωπαϊκό σούπερ καπ.

ΡΕΑΛ: Τελευταία Ενημέρωση