ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Σύλλογος Μεγάλος» 109 ετών!

Σημερα 3/2 συμπληρώνονται 109 χρόνια από την ημέρα που ο αείμνηστος Γιώργος Καλαφάτης έβαζε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου συλλόγου, ο οποίος θα έγραφε ιστορία τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό αθλητισμό με σπουδαίες διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων. Ο λόγος για τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.

Για την ιστορία του τριφυλλιού έχουν γραφτεί ολόκληρες εγκυκλοπαίδειες και είναι αδύνατον να χωρέσουν όλα τα κατορθώματα, οι τίτλοι, οι διακρίσεις και τόσες σελίδες δόξας σε μερικές μόνο γραμμές. Πάμε όμως να θυμηθούμε πως ξεκίνησε, μεγαλούργησε, πέρασε ακμή και παρακμή αλλά πλέον αντέχει στον χρόνο γιατί ακολουθείται πιστά από εκατομμύρια κόσμο...

Όλα ξεκίνησαν από τον Καλαφάτη. Ένας αθλητής του στίβου στον Πανελλήνιο που είχε το όραμα για μία ποδοσφαιρική ομάδα, κάτι που εκμυστηρεύτηκε στους φίλους του. Ο 18χρονος τότε Καλαφάτης ίδρυσε με την παρέα του τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών με έδρα στην οδό Πατησίων, όπου σήμερα εκεί βρίσκεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά από τα πρώτα χρόνια της σύστασης του νέου ποδοσφαιρικού συλλόγου οι αθλητικές δραστηριότητες σταμάτησαν λόγω των Βλακανικών Πολέμων και το 1918 ο ΠΟΑ μετονομάστηκε σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλό, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα αθλήματα με την ομάδα να έχει πλέον πράσινα χρώματα (σ.σ. ξεκίνησε με κόκκινες φανέλες) και το τριφύλλι, ενώ το 1924 πήρε το σημερινό του όνομα δηλαδή Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

Το πρώτο επίσημο ματς ως Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών, δόθηκε στις 9/9/1908 στα Τρίκαλα κόντρα στον Πειραϊκό σύνδεσμο, τον οποίο και κέρδισε με 9-0 και από τότε η ομάδα της Αθήνας άρχισε να μεγαλώνει.

Τα χρόνια περνούσαν και ο Παναθηναϊκός δεν μεγάλωνε μόνο σε ηλικία, αλλά γινόταν σύλλογος μεγάλος! Από το πρώτο ντέρμπι κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό την 1η Ιουνίου το 1930 και το 8-2 μπροστά σε 10.000 θεατές στη Λεωφόρο, μέχρι το αήττητο πρωτάθλημα του 1964 που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει άλλη ομάδα στην Ελλάδα, το Γουέμπλεϊ, τα 20 πρωταθλήματα και 18 Κύπελλα, αλλά και τις φοβερές πορείες στην Ευρώπη.

Το 1979 η οικογένεια Βαρδινογιάννη έγινε ο κύριος μέτοχος του Παναθηναϊκού, όταν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρείες, με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του τριφυλλιού να συμβαίνει το 2008 και την Πολυμετοχικότητα, ύστερα από το ιστορικό συλλαλητήριο 30.000 οπαδών της ομάδας που ζητούσαν νέα σελίδα και επιστροφή στις επιτυχίες. Έτσι πρόεδρος ανέλαβε Νικόλας Πατέρας, ενώ από το 2012 ο Γιάννης Αλαφούζος με την «Παναθηναϊκή Συμμαχία» προσπαθεί να βγάλει από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση την ομάδα.

Μαζί σε όλα αυτά τεράστιες προσωπικότητες του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου πέρασαν από την ομάδα, ενώ κάποιοι συνέδεσαν την πορεία τους, την καριέρα τους και έγραψαν ιστορία με το τριφύλλι στο στήθος.

Ο αθλητής-φαινόμενο Απόστολος Νικολαϊδης, του οποίου το όνομα πήρε το γήπεδο της Λεωφόρου, ο Άγγελος Μεσσάρης, ο Κώστας Λινοξυλάκης, ο Βαγγέλης Πανάκης, τα παιδιά του Πούσκας όπως οι Δομάζος και Αντωνιάδης, ο Δημήτρης Σαραβάκος, ο Βέλιμιρ Ζάετς, ο Κριστόφ Βαζέχα, η φουρνιά με τους Πρωταθλητές Ευρώπης το 2004, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα και ο Τζιμπρίλ Σισέ (σ.σ. όπως και πολλοί άλλοι) που έγραψαν χρυσές σελίδες στην πράσινη ιστορία.

Επίσης και προπονητές έχουν βάλει το όνομά τους δίπλα από τεράστιες διακρίσεις της ομάδας. Όπως για παράδειγμα ο Στέφαν Μπόμπεκ με το αήττητο πρωτάθλημα του 1964, ο Φέρεντς Πούσκας που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.

Εξάστερος και Ερασιτέχνης

Το ποδόσφαιρο ήταν το ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία του συλλόγου, αλλά σιγά-σιγά διάφορα αθλήματα έμπαιναν στην οικογένεια του Παναθηναϊκού προσφέροντας εκατοντάδες τίτλους! Ένα από αυτά είναι και το τμήμα μπάσκετ που ιδρύθηκε το 1919 και έμελλε να δώσει στον Παναθηναϊκό 35 πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα, 6 ευρωπαϊκά και 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Ειδικά, όμως, τα έξι ευρωπαϊκά του Μπάσκετ (Παρίσι 1996, Θεσσαλονίκη 2000, Μπολόνια 2002, Αθήνα 2007, Βερολίνο 2009, Βαρκελώνη 2011) έχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία του συλλόγου και έχουν κάνει περήφανους εκατομμύρια φίλους της ομάδας.

Αθλητές-μύθοι πέρασαν από τον Παναθηναϊκό και στο μπάσκετ. Ντομινίκ Ουίλκινς, Μπάιρον Σκοτ, Ντίνο Ράτζα, Τόνι Ντελκ, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Όντεντ Κάτας και πιο πρόσφατα οι Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης, Μάικ Μπατίστ, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Όσο για τον άνθρωπο που καθοδήγησε την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει συνδέσει το όνομά του με την πράσινη μπασκετική ιστορία η οποία άλλαξε όταν οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι ανέλαβαν το τμήμα το 1992 και το οδήγησαν στην κορυφή της Ευρώπης.

Η Λεωφόρος των ονείρων

Το 1922 μάλιστα απέκτησε και τον δικό του χώρου για να φτιάξει το σπίτι του. Ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε στον Παναθηναϊκό το οικόπεδο στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το ιστορικό Απόστολος Νικολαϊδης, όπου εκεί μεγάλωσαν γενιές και γενιές Παναθηναϊκών, έχοντας ζήσει τεράστιες στιγμές του συλλόγου όπως η πορεία για το ανεπανάληπτο Γουέμπλεϊ, το αήττητο πρωτάθλημα του Μπόμπεκ το 1964, αλλά και πολλούς ακόμη τίτλους και διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τη δική του ιστορία έχει και το κλειστό που βρίσκεται κάτω από την θύρα 7 της Λεωφόρου, ο γνωστός «Τάφος του Ινδού» και πλέον «Παύλος Γιαννακόπουλος». Εκεί η ομάδα μπάσκετ ξεκίνησε να συστήνεται στον «πράσινο» κόσμο πριν γίνει ένα από τα μεγαθήρια της Ευρώπης, αλλά και τα ερασιτεχνικά αθλήματα βρήκαν το σπίτι τους στο «κλειστό» της Λεωφόρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Λεωφόρος είναι από τα πιο ιστορικά γήπεδα της χώρας, καθώς ήταν το πρώτο με κερδκίδες (1928), το πρώτο με προβολείς (1938), το πρώτο με χλοοτάπητα (1958), ενώ έγινε και σπίτι της Εθνικής ομάδας στις τεράστιες επιτυχίες όπως την πρόκριση στο Euro του 1980 και στο αξέχαστο Euro του 2004.

Μετά από μερικές μετακομίσεις στο ΟΑΚΑ, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται και πάλι πίσω, με στόχο να το ανακαινίσει και να το κάνει ένα σύγχρονο γήπεδο.

 Η Θύρα 13

Ο ένθερμος πυρήνας των οπαδών του Παναθηναϊκού είναι η Θύρα 13, η οποία από τα τέλη της δεκαετία του '50 ξεκίνησε να φτιάχνει τους πρώτους συνδέσμους φιλάθλων του τριφυλλιού και το 1966 ονομάστηκε σε Σύνδεσμος Φίλων Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου «Η Θύρα 13» και αποτελεί τον 12ο παίκτη της ομάδας σε όλα τα σπορ και έχει γράψει τη δική της ιστορία.

Ο ύμνος του Παναθηναϊκού
To 1958, o Γιώργος Οικονομίδης και ο Γιώργος Μουζάκης συνέθεσαν τον τωρινό ύμνο του ΠΑΟ Σύλλογος Μεγάλος, και αφού είχαν παρακολουθήσει ένα νικηφόρο αγώνα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Πρώτος ερμηνευτής του ύμνου ήταν ο Λέανδρος Παπαθανασίου, ενώ το 1962 τον ερμήνευσε και ο Γιάννης Βογιατζής.

Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος
δεν υπάρχει άλλος πιο δυναμικός
και χιλιάδες φίλοι, μόλις δουν τριφύλλι,
ζήτω λένε ο Παναθηναϊκός.

Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ
Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ.
Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ
πρωταθλητή σ' όλα τα σπορ παντοτινέ.

Σ' έχουνε δοξάσει οι γνωστοί σου άσοι
που λεβέντες είναι όλοι με καρδιά.
Χαίρεται η Ελλάδα που 'χει τέτοια ομάδα,
που της νίκης έχει πάντα τα κλειδιά.

Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ
Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ.
Παναθηναϊκέ-Παναθηναϊκέ
πρωταθλητή σ' όλα τα σπορ παντοτινέ.


Μερικές από τις σπουδαιότερες στιγμές που σημάδεψαν τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό σε βίντεο
Αήττητο πρωτάθλημα 1964: Ο Στέφαν Μπόμπεκ καθοδήγησε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού εκείνη την ιστορική ομάδα με τους Δομάζο, Καμάρα, Παπαεμμανουήλ, Λουκανίδη, Οικονομόπουλο, Φυλακούρη, Πυτιχούτη, Σούρπη και Πανάκη και στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε το πρωτάθλημα δίχως ήττα! 24 νίκες, 6 ισοπαλίες και 84 βαθμοί για τους «πράσινους» που άφησαν πίσω τους τον Ολυμπιακό με 77.

Γουέμπλεϊ 1971: Η μεγαλύτερη διάκριση ελληνικής ομάδας σε διασυλλογικό επίπεδο. Ο Φέρεντς Πούσκας και τα παιδιά του έφτασαν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ απέναντι στον Άγιαξ όπου και ηττήθηκαν με 2-0. Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης η 11αδα του Παναθηναϊκού στον τελικό, έχοντας αποκλείσει προηγουμένως τις Ζενές Ες (1-2 εκτός, 5-0 εντός), τΣλόβαν (3-0 εντός, 2-1 εκτός), τΕβερτον (1-1 εκτός, 0-0 εντός) και Ερυθρό Αστέρα (4-1 εκτός, 3-0 εντός). ,

Διηπειρωτικό Κύπελλο 1971: Ο Άγιαν ως πρωταθλητής Ευρώπης δεν θέλησε να αγωνιστεί στο Διηπειρωτικό Κύπελλο φοβούμενοι το αντιαθλητικό παιχνίδι των αντιπάλων και έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε τη θέση του εκπροσωπώντας την Ευρώπη σε διπλά ματς απέναντι στην Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη ο Παναθηναϊκός είχε έρθει ισόπαλος με 1-1 και σκόρερ τον Φυλακούρη, ο οποίος σκόραρε, και στη ρεβάνς όπου οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 2-1.

Πορεία ημιτελικά Κύπελλο Πρωταθλητριών 1985: Υπό τις οδηγίες του Γιάτσεκ Γκμοχ ο Παναθηναϊκός φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αφήνοντας εκτός τις Φέγενορντ (0-0 εκτός, 2-1 εντός), την Λίνφιλντ (2-1 εντός, 3-3 εκτός) και την Γκέτεμποργκ (0-1 εκτός, 2-2 εντός). Ωστόσο η πορεία του σταμάτησε απέναντι στη Λίβερπουλ (4-0 εκτός, 0-1 εντός).

Πορεία ημιτελικά Champions League 1996: Μία ανάσα από τον τελικό της Ρώμης έφτασε ο Παναθηναϊκός του Χουάν Ραμόν Ρότσα, όταν και ο Βαζέχα πάγωνε το Άμστερνταμ στον ημιτελικό του Champions League δίνοντας στον Παναθηναϊκό ιστορική νίκη απέναντι στην πιο ισχυρή ομάδα της εποχής. Τελικά οι Ολλανδοί πέρασαν με 0-3 από το ΟΑΚΑ και πήραν εκείνοι το εισιτήριο για τον τελικό.

Πορεία «8» Champions League 2002: Μαγική ευρωπαϊκή χρονιά για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ξεκίνησε με τον Γιάννη Κυράστα στον πάγκο του και τερμάτισε πρώτος στον όμιλο με Σάλκε, Άρσεναλ και Μαγιόρκα. Στους «16» αντιμετώπισε τις Ρεάλ, Πόρτο και Σπάρτα Πράγας και προκρίθηκε στα προημιτελικά έχοντας πλέον ως τεχνικό τον Σέρχιο Μαρκαριάν και αποκλείστηκε διπλές αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα (1-0 εντός, 1-3 εκτός).

Νταμπλ 2004 και 2010: Ο Παναθηναϊκός έσπασε τα σερί των πρωταθλημάτων του Ολυμπιακού κατακτώντας το νταμπλ το 2004 και το 2010

Οι τίτλοι του Παναθηναϊκού σε όλα τα αθλήματα
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
20 Πρωταθλήματα:
1930, 1949, 1953, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977, 1984, 1986, 1990, 1991, 1995, 1996, 2004, 2010
18 Κύπελλα:
1940, 1948, 1955, 1967, 1969, 1977, 1982, 1984, 1986, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995, 2004, 2010, 2014
4 Σούπερ Καπ:
1970, 1988, 1993, 1994

ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
35 Πρωταθλήματα Ελλάδας:
1921, 1946, 1947, 1950, 1951, 1954, 1961, 1962, 1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1982, 1984, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014
17 Κύπελλα Ελλάδος:
1979, 1982, 1983, 1986, 1993, 1996, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016
1 Διηπειρωτικό Κύπελο:
1996
6 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα:
1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011

ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
4 Πρωταθλήματα Ελλάδας Γυναικών:
1998, 2000, 2005, 2013
1 Κύπελλα Ελλάδος Γυναικών:
2000
1 Νταμπλ
2000

ΑΝΔΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
24 Πρωταθλήματα
1921, 1944, 1951, 1952, 1959, 1960, 1963, 1965, 1966, 1967, 1970, 1971, 1972, 1973, 1975, 1977, 1982, 1984, 1985, 1986, 1995, 1996, 2004, 2006
7 Κύπελλα:
1959, 1982, 1984, 1985, 2007, 2008, 2010
1 Σούπερ Καπ:
2006
Ευρωπαϊκές διακρίσεις:
2η θέση, Κύπελλο Κυπελλούχων, 1980
3η θέση,Κύπελλο Κυπελλούχων, 1989
4η θέση, CEV Cup, 2004
3η θέση, Top Teams Cup, 2006
2η θέση. CEV CUP, 2009

ΤΜΗΜΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
24 Πρωταθλήματα Ελλάδας Γυναικών:
1970, 1971, 1972, 1973, 1977, 1978, 1979, 1982, 1983, 1985, 1988, 1990, 1991, 1992, 1993, 1998, 2000, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011
5 Κύπελλα Ελλάδος Γυναικών:
2005, 2006, 2008, 2009, 2010
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων:
1991, 2013

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
30 Πρωταθλήματα Απλού Ατομικού Ανδρών:
1930, 1931, 1940, 1951, 1954, 1956, 1957, 1959, 1959 [Μαντζάρογλου], 1961, 1964, 1966, 1972, 1973, 1973 [Α Κατηγορία], 1974, 1974 [Α Κατηγορία], 1975, 1975 [Α Κατηγορία], 1975 [Μαντζάρογλου], 1978, 1979, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1986 [Α Κατηγορία], 1987, 1988
18 Πρωταθλήματα Απλού Ατομικού Γυναικών:
1948, 1949, 1950, 1952, 1953, 1955, 1958, 1959 [Μαντζάρογλου], 1959 [Εαρινό], 1972, 1972 [Α Κατηγορία], 1973, 1973 [Α Κατηγορία], 1974, 1974 [Α Κατηγορία], 1976, 1976 [Α Κατηγορία], 1976 [Μαντζάρογλου]
21 Πρωταθλήματα Διπλού Ατομικού Ανδρών:
1940, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1959, 1961, 1968, 1974, 1975, 1976, 1978, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988
6 Πρωταθλήματα Διπλού Ατομικού Γυναικών:
1953, 1954, 1972, 1973, 1974, 1975
14 Πρωταθλήματα Διπλού Μικτού:
1955, 1957, 1959, 1960, 1961, 1962, 1973, 1974, 1975, 1976, 1978, 1979, 1982, 1986
7 Πρωταθλήματα Διασυλλογικά Γενικής:
1951, 1952, 1955, 1956, 1959, 1961, 1962,
6 Πρωταθλήματα Διασυλλογικά Ανδρών:
1959, 1961, 1962, 1966, 1968, 1974
3 Πρωταθλήματα Διασυλλογικά Γυναικών:
1972, 1973, 1974
6 Κύπελλα Ανδρών:
1966, 1969, 1972, 1973, 1974, 1982
1 Κύπελλο Γυναικών:1969

ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
23 Πρωταθλήματα Ελλάδος Ανοιχτού Στίβου Ανδρών:
1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1977, 1989, 1990
4 Πρωταθλήματα Κλειστού Στίβου Ανδρών:
1986, 1989, 1990, 1994
27 Πρωταθλήματα Ανώμαλου Δρόμου Ανδρών:
1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1954, 1955, 1956, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1978, 1979, 1980, 1983, 1996, 1997, 1998, 2012, 2016
2 Πρωταθλήματα Ελλάδος Ανοιχτού Στίβου Γυναικών:
1949, 1950
5 Πρωταθλήματα Ανώμαλου Δρόμου Γυναικών:
1949, 1983, 1984, 1985, 1986

ΤΜΗΜΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ
7 Πρωταθλήματα Γενικής Βαθμολογίας:
1956, 1962, 1963, 1964, 1967, 1969, 1973
29 Πρωταθλήματα Δημόσιας Οδού Ανδρών:
1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1961, 1962, 1963, 1964, 1967, 1968, 1969, 1970, 1972, 1973, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1989, 1990, 1997
15 Πρωταθλήματα Πίστας Ανδρών:
1954, 1955, 1956, 1958, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1985, 1986, 1989, 1990

ΤΜΗΜΑ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ
11 Πρωταθλήματα Γενικής Βαθμολογίας:
1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974
16 Πρωταθλήματα Ανδρών:
1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1979, 1980
1 Κύπελλο Γυναικών:
2012

ΤΜΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
31 Πρωταθλήματα Ανδρών:
1949, 1950, 1951, 1952, 1954, 1955, 1957, 1958, 1959, 1960, 1964, 1966, 1968, 1969, 1972 , 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1982, 1985, 1986, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998, 2011, 2015, 2016
1 Κύπελλο Ανδρών:
1988

ΤΜΗΜΑ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ
5 Πρωταθλήματα Γενικής Βαθμολογίας:
1982, 1983, 1984, 1985, 1986
5 Πρωταθλήματα Ανδρών:
1982, 1983, 1984, 1985, 1986
1 Πρωτάθλημα Ανδρών Standard Bow:
1993
4 Πρωταθλήματα Γυναικών:
1982, 1983, 1985, 1986

ΤΜΗΜΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
13 Πρωταθλήματα Ελλάδας Open:
1951, 1952, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968

ΤΜΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ
-

ΤΜΗΜΑ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ
8 Πρωταθλήματα Ομαδικού:
1960, 1964, 1982, 1983, 1984, 1989, 1990, 1991
2 Πρωταθλήματα Ελεύθερο Πιστόλι:
2015, 2016
1 Πρωτάθλημα Αεροβόλο Πιστόλι:
2016
1 Πρωτάθλημα Πολεμικού Όπλου:
1948

ΤΜΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
5 Πρωταθλήματα Ανδρών:
1964, 1965, 1966, 1967, 1968

ΤΜΗΜΑ ΠΑΛΗΣ
2 Πρωταθλήματα Ελληνορωμαϊκής Ανδρών:
2014, 2015
2 Πρωταθλήματα ελληνορωμαϊκής πάλης Νοτίου Ελλάδας Ανδρών: 1982, 1984
7 Πρωταθλήματα ελληνορωμαϊκής πάλης Β' κατηγορίας Νοτίου Ελλάδας Ανδρών[4]: 1980, 1981, 1982, 1983, 1985, 1986, 1990
6 Πρωταθλήματα ελληνορωμαϊκής πάλης Γ' κατηγορίας Νοτίου Ελλάδας Ανδρών: 1968, 1981, 1982, 1984, 1985, 1988
1 Πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης Γ' κατηγορίας Νοτίου Ελλάδας Ανδρών: 1971

ΤΜΗΜΑ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ
20 Πρωταθλήματα Αναπηδητήριο Ανδρών:
1952, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1961, 1962, 1968, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1980, 1981, 2015
7 Πρωταθλήματα Τραμπολίνο 3μ. Ανδρών:
1969, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 2015
4 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ανδρών-Γυναικών 1969, 1972, 1975, 2015, 2016
3 Πανελλήνια πρωταθλήματα κατηγοριών Α-Β 2013, 2014, 2015
1 Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών Γ-Δ 2013
Κύπελλο Άνοιξης:
2013, 2014
2 Κύπελλα Χριστουγέννων 2014, 2015

TMHMA ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας:
2014

ΤΜΗΜΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας:
1980, 1987

ΑΝΕΝΕΡΓΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

ΣΚΑΚΙ
6 Πρωταθλήματα Ελλάδας:
1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965
2 Κύπελλα Ελλάδας:

1973, 1974

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
1 Πρωτάθλημα Ανδρών:
1972

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ
1 Πρωτάθλημα Ανδρών:
1968

ΠΟΔΟΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας
1991

Πηγη: www.sdna.gr

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τελευταία Ενημέρωση