ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Χτίζει χαρακτήρα

Μίνι προβληματισμό για την εμφάνιση -αλλά και ικανοποίηση για τη νοοτροπία- ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα που προκάλεσε η ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι μπροστά στον κόσμο της. 

Η «Ένωση» τα βρήκε σκούρα από την ποιοτική Γάνδη και δεν έβγαλε τα ενθαρρυντικά στοιχεία προηγούμενων φιλικών, ωστόσο κατάφερε να μείνει εκείνη δυσαρεστημένη από το τελικό 1-1

Παρόλο που ήταν άτυχη (δοκάρι Μπακάκη) και έκανε δώρο ένα γκολ (απίστευτο λάθος Τσιγκρίνσκι που εξαργύρωσε ο Αντριάσεβιτς), η ομάδα του Χιμένεθ έβγαλε εγωισμό και όχι μόνο ισοφάρισε με τον Μάνταλο, αλλά έχασε πολλές ευκαιρίες στο τελευταίο τέταρτο για να πάρει και το ματς. 

Άφαντος ο Λιβάγια, άρεσαν οι Τρίστασον-Τσόσιτς, άλλαξε την εικόνα η είσοδος του Αϊντάρεβιτς και κέρδισε το χειροκρότημα της εξέδρας ο λυσσασμένος Αλμέιδα, που βοήθησε την ΑΕΚ να στριμώξει στο τέλος τον αντίπαλο. 

Το ματς 

Το πρώτο φιλικό το περιμένουν πώς και πώς οι οπαδοί των ομάδων. Αυτή η προσμονή ωστόσο δεν ανταμείφθηκε για τους φίλους της ΑΕΚ. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα περίμεναν. Γιατί όντως η «Ένωση» εκτέλεσε και σήμερα τη βασική οδηγία του Χιμένεθ για πίεση ψηλά. Έψαχνε σε πολλές περιπτώσεις το παιχνίδι «με τη μία». Της έλειπαν όμως τα υπόλοιπα ενθαρρυντικά στοιχεία που είχε δείξει στα προηγούμενα φιλικά: Καλή κυκλοφορία. Κίνηση με την μπάλα και χωρίς αυτή. Και δημιουργία φάσεων -τόσο από τον άξονα, όσο και από τα άκρα. 

Παρόλο λοιπόν που απείλησαν πρώτοι (με κοντινή κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου) και έχασαν διπλή ευκαιρία (με τον Κάλινιτς να εξουδετερώνει σουτ του Λάζαρου και γύρισμα του Κλωναρίδη στην επαναφορά) οι «κιτρινόμαυροι» δεν ήταν τα αφεντικά του αγώνα. Έκαναν πολλά λάθη στο κέντρο. Και αφήνοντας αρκετή ώρα την μπάλα στα πόδια του αντιπάλου του επέτρεπαν να ελέγχει τον ρυθμό. Αλλά και να απειλεί ενίοτε (όπως με σουτ του Μιλίσεβιτς). 

Δεν φτάνει λοιπόν που ήταν μπλοκαρισμένη (με τον Λιβάγια εκτός παιχνιδιού) η ΑΕΚ αποδείχθηκε και άτυχη. Γιατί μια από τις λίγες καλές της συνεργασίες -με προσποίηση του Χριστοδουλόπουλου, κούρσα του εξαιρετικού Μπακάκη και άψογο διαγώνιο σουτ- σταμάτησε στο δοκάρι. Και σαν μην έφτανε αυτό, ακολούθησε απίστευτο λάθος για την κλάση του Τσιγκρίνσκι, που επέτρεψε στον Σιλά να σερβίρει πανεύκολο γκολ στον Αντριάσεβιτς. Κάπως έτσι, η «Ένωση» πήγε στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ και αγχωμένη επιπλέον για την κατάσταση του Κλωναρίδη (που δέχθηκε χτύπημα στον αστράγαλο κι έγινε αναγκαστική αλλαγή). 

Με την επιστροφή, πάντως, από την ανάπαυλα υπήρξε βελτίωση. Η «Ένωση» κέρδισε μέτρα. Με την είσοδο του ορεξάτου Τρίστασον (αντί του Κλωναρίδη) και τη μετατόπιση του Μάνταλου στον άξονα φάνηκε πιο απειλητική. Παρόλο όμως που μπήκε και ο Γιακουμάκης στη θέση του εξαφανισμένου Λιβάγια, εξακολουθούσε να μη φτιάχνει καθαρές ευκαιρίες. Και η επικινδυνότητά της εξαντλούνταν σε μια εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου που μπλόκαρε ο Κάλινιτς. 

Με τις μαζεμένες αλλαγές του Χιμένεθ λοιπόν να μην αλλάζουν ούτε κι εκείνες την εικόνα, η ΑΕΚ παραλίγο να δεχθεί και δεύτερο γκολ. Και αυτό θα είχε γίνει, αν ο Ανέστης δεν έκανε μεγάλη επέμβαση σε πλασέ του Κούμπο και επικίνδυνο σουτ του Κουλιμπαλί δεν κατέληγε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Το κλισέ όμως για τον «νόμο του ποδοσφαίρου» ευνόησε εκείνη αυτή τη φορά. Και η τύχη έκλεισε (και) σε εκείνη το μάτι. Γιατί μια κόντρα μετέτρεψε το σουτ του (εξαιρετικού) Αϊντάρεβιτς σε ασίστ και ο Μάνταλος τελείωσε υποδειγματικά τη φάση. 

Αυτό ήταν. Η ΑΕΚ «ξεμπούκωσε». Με την είσοδο και του παθιασμένου Αλμέιδα (που πίεζε, απειλούσε και μοίραζε) η Γάνδη στριμώχτηκε στην περιοχή της. Και οι μόνοι λόγοι που δεν έχασε ήταν η αστοχία των «κιτρινόμαυρων» και ο Κάλινιτς. Γιατί ο Γιακουμάκης αστόχησε δυο φορές από πλεονεκτική θέση, ο γκολκίπερ των Βέλγων εξουδετέρωσε επικίνδυνο σουτ του Αλμέιδα κι έκανε το ίδιο σε μεγάλη ευκαιρία του Τρίστασον που θα μπορούσε να δώσει τη νίκη στις καθυστερήσεις. 

Οι συνθέσεις των ομάδων 

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Μπακάκης (57’ Γκάλο), Βράνιες (57’ Τσόσιτς), Τσιγκρίνσκι, Λόπες (57’ Βινίσιους), Γιόχανσον, Σιμόες (57’ Αϊντάρεβιτς), Χριστοδουλόπουλος (75’ Πατίτο), Μάνταλος (75’ Αλμέιδα), Κλωναρίδης (40’ λ.τ. Τρίστασον), Λιβάγια (46’ Γιακουμάκης) 

ΓΑΝΔΗ (Χάιν Βανχέζεμπρουγκ): Κάλινιτς, Βερστράτε, Μίτροβιτς, Γκιγκό, Ασάρε, Μαρκ, Ντεγιάγκερε, Σιμόν, Μιλίτσεβιτς, Σιλά, Αντριάσεβιτς 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑΕΚ: Τελευταία Ενημέρωση