ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Οι αλλαγές στον χάρτη του Τσάμπιονς Λιγκ 2018-19

Η φετινή χρονιά θα είναι και η τελευταία όπου θα εφαρμοστεί το σύστημα του Champions League που ισχύει από το 2010 και στις τελευταίες επτά σεζόν! Οι νέες τροποποιήσεις αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στον ευρωπαϊκό χάρτη και επηρεάζουν, όπως είναι λογικό, την πορεία των ελληνικών και των κυπριακών ομάδων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η πρώτη και σημαντική αλλαγή αφορά τις ώρες διεξαγωγής των παιχνιδιών. Πλέον, καταργείται η κοινή διεξαγωγή ώρας των παιχνιδιών του Champions League στις 21:45. Δύο παιχνίδια θα διεξάγονται στις 20:00, τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη, ενώ τα υπόλοιπα έξι στις φάσεις των ομίλων, στις 22:00. Στις νοκ άουτ φάσεις τα παιχνίδια θα ξεκινούν όλα στις 22:00, όπως και ο τελικός που θα διεξάγεται Σάββατο, όπως τώρα. Δεν αλλάζει κάτι με τις ώρες διεξαγωγής των παιχνιδιών του Europa League.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το λειτουργικό κομμάτι, πρόθεση της UEFA είναι να τονώσει τον ανταγωνισμό για αυτό και δίνει προτεραιότητα στις χώρες που έχουν ομάδες με βαρύ brand name. Από του χρόνου, οι ομάδες αυτές θα μπορούν να αποφύγουν τον σκόπελο των προκριματικών και θα προκρίνονται αυτόματα στη φάση των ομίλων.

Το γεγονός αυτό δεν βολεύει σε καμία περίπτωση τις ομάδες που προέρχονται από χώρες μικρότερης δυναμικότητας και δεδομένα, δυσκολεύει το έργο των ελληνικών ομάδων στην προσπάθειά τους για είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Με τα νέα δεδομένα, λοιπόν, με τη λήξη των πρωταθλημάτων στις αρχές του καλοκαιριού θα είναι γνωστές οι 26 -αντί για 22 όπως ίσχυε μέχρι φέτος- από τις 32 ομάδες που θα συμμετέχουν στην φάση των ομίλων.

Τα 26 εισιτήρια προκύπτουν ως εξής:

- 4 εισιτήρια θα δίνονται στις 4 πρώτες ομάδες των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 1-4 στην κατάταξη της UEFA
- 2 εισιτήρια θα δίνονται στις 2 πρώτες ομάδες των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 5 και 6 στην κατάταξη της UEFA
- 4 εισιτήρια θα δίνονται στους πρωταθλητές των χωρών που βρίσκονται στις θέσεις 7-10 στην κατάταξη της UEFA
- 1 εισιτήριο θα δίνεται στον κάτοχο του Champions League της προηγούμενης σεζόν*
- 1 εισιτήριο θα δίνεται στον κάτοχο του Europa League της προηγούμενης σεζόν**

*Αν ο κάτοχος του Champions League έχει εξασφαλίσει ήδη τη συμμετοχή του στη φάση των ομίλων, τότε το εισιτήριο θα πηγαίνει στον πρωταθλητή της 11ης χώρας στην κατάταξη.

**Αν ο κάτοχος του Europa League έχει εξασφαλίσει ήδη τη συμμετοχή του στη φάση των ομίλων, τότε το εισιτήριο θα πηγαίνει στον τρίτο του πρωταθλήματος της 5ης χώρας στην κατάταξη της UEFA.

Τα έξι εισιτήρια που απομένουν θα προκύπτουν μέσα από την ήδη υπάρχουσα διαδικασία των προκριματικών, η οποία, ωστόσο, από του χρόνου θα έχει εντελώς διαφορετική μορφή.

Τέσσερα εισιτήρια αντί για πέντε που ίσχυε ως φέτος θα προκύπτουν από τη ζώνη των πρωταθλητών, ενώ μόλις δύο αντί για πέντε θα δίνονται από τη ζώνη των μη πρωταθλητών.

Στην υποτιθέμενη κατάσταση πως οι αλλαγές θα εφαρμόζονταν από φέτος, η κατάσταση θα είχε ως εξής:

Απευθείας στους ομίλους του Champions League θα προκρίνονταν οι:

• Ισπανία: Τέσσερις πρώτοι
• Γερμανία: Τέσσερις πρώτοι
• Αγγλία: Τέσσερις πρώτοι
• Ιταλία: Τέσσερις πρώτοι
• Γαλλία: Τρεις πρώτοι
• Πορτογαλία: Δύο πρώτοι
• Ρωσία: Πρωταθλητής
• Ουκρανία: Πρωταθλητής
• Βέλγιο: Πρωταθλητής
• Ολλανδία: Πρωταθλητής
• Τουρκία: Πρωταθλητής
• Κάτοχος Europa League

Μονοπάτι πρωταθλητών

Ο Ολυμπιακός ως πρωταθλητής Ελλάδας θα ξεκινούσε από τον 3ο προκριματικό και για να μπει στους ομίλους θα έπρεπε, όπως και φέτος, να προκριθεί από δύο γύρους.

Αναλυτικά το μονοπάτι των πρωταθλητών θα έχει ως εξής:

Στον 1o προκριματικό γύρο συμμετέχουν 34 ομάδες που αποτελούν τους πρωταθλητές των χωρών από τις θέσεις 19-52. Εδώ συναντάμε ομάδες όπως είναι ο ΑΠΟΕΛ, η Μπάτε, Μπόρισοφ, η Μάλμε, η Ρόζενμποργκ, η Μπερ Σεεβά, η Κοπεγχάγη, η Σέλτικ, η Καραμπάγκ, Παρτίζαν, η Αστάνα, η Λουντογκόρετς, η Μάριμπορ κ.α. Οι 34 ομάδες θα κατανεμηθούν σε δύο γκρουπ ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει στην κατάταξη της UEFA.

Οι νικητές των 17 ζευγαριών θα προκριθούν στον 2o προκριματικό γύρο όπου βρίσκονται ήδη οι πρωταθλητές των χωρών 16-18 οι οποίες είναι η Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), η Ριέκα (Κροατία) και η Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία). Και εδώ όπως και στον προηγούμενο γύρο οι 20 ομάδες (17 νικητές + 3 ομάδες που προαναφέρθηκαν) θα χωριστούν σε δύο γκρουπ δυναμικότητας και έπειτα από κλήρωση θα προκύψουν 10 ζευγάρια.

Οι δέκα νικητές θα προκριθούν στον 3ο προκριματικό γύρο. Εκεί βρίσκεται ήδη ο Ολυμπιακός μαζί με την πρωταθλήτρια Ρουμανίας, Βιτορούλ. Οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ δυναμικότητας και θα έπειτα από κλήρωση θα προκύψουν 6 ζευγάρια. Ο Ολυμπιακός λόγω της υψηλής του βαθμολογίας στον πίνακα της UEFA θα τοποθετηθεί στο γκρουπ των ισχυρών.

Οι έξι νικητές θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στον 4ο προκριματικό γύρο και θα βρεθούν ένα βήμα μακριά από τους ομίλους του Champions League. Στη φάση αυτή συμμετέχουν ήδη η πρωταθλήτρια Ελβετίας, Βασιλεία και η πρωταθλήτρια Τσεχίας, Σλάβια Πράγας.

Οι δύο αυτές ομάδες μαζί με τις 6 που κατάφεραν να προκριθούν από τον 3ο προκριματικό θα χωριστούν σε δύο γκρουπ δυναμικότητας και έπειτα από κλήρωση θα προκύψουν τα τέσσερα τελικά ζευγάρια της προκριματικής φάσης για το μονοπάτι των πρωταθλητών. Οι νικητές εξασφαλίζουν αυτόματα την συμμετοχή τους στη φάση των ομίλων.

Μονοπάτι μη-πρωταθλητών

Και αν σε ότι έχει να κάνει με την προκριματική φάση των πρωταθλητών η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, δεν ισχύει το ίδιο και για το μονοπάτι των μη-πρωταθλητών.

Ο αριθμός των πέντε εισιτηρίων που δίνει μέχρι και φέτος η συγκεκριμένη φάση μειώνεται από του χρόνου στα δύο, κάτι που δυσκολεύει σημαντικά το έργο της ελληνικής ομάδας που θα κληθεί να συμμετάσχει σε αυτή τη σειρά των αγώνων. Βέβαια, το καλό νέο είναι πως, πλέον, δεν υπάρχουν ως υποψήφιοι αντίπαλοι ομάδες-μεγαθήρια από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ωστόσο ακόμα και αυτές που έχουν απομείνει, σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται εύκολες υποθέσεις.

Σε αυτό το μονοπάτι συναντάμε τρεις προκριματικές φάσεις. Η δευτεραθλήτρια ομάδα του πρωταθλήματός μας θα είναι υποχρεωμένη να ξεκινήσει από τον 1ο προκριματικό γύρο και για να βρεθεί στους ομίλους, θα πρέπει να βγει αλώβητη, πλέον, από τρεις γύρους.

Όπως και πριν και εδώ για να γίνουν πιο κατανοητές οι αλλαγές, χρησιμοποιήσαμε τα φετινά δεδομένα και πως θα διαμορφωνόταν η κατάσταση αν οι τροποποιήσεις ίσχυαν από φέτος.

Η ΑΕΚ, λοιπόν, θα ξεκινούσε το ταξίδι της από τον πρώτο προκριματικό γύρο στον οποίο συμμετέχουν οι έξι ομάδες που τερμάτισαν δεύτερες στις χώρες που βρίσκονται από τη θέση 10-15.

Στην προκειμένη περίπτωση οι πιθανοί αντίπαλοι της ΑΕΚ θα ήταν ο Άγιαξ (Ολλανδία), η Μπασακσεχίρ (Τουρκία), η Γιούνγκ Μπόις (Ελβετία), η Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) και η Στεάουα (Ρουμανία). Οι έξι σύλλογοι θα χωρίζονταν σε δύο γκρουπ των τριών και μετά από κλήρωση θα προέκυπταν τρία ζευγάρια.

Οι τρεις νικητές θα πάρουν το εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό γύρο. Εδώ το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει αρκετά. Σε αυτό το γύρο βρίσκονται ήδη οι τριταθλητές Γαλλίας και Πορτογαλίας και οι δευτεραθλητές Ρωσίας, Ουκρανίας και Βελγίου.

Εν προκειμένω, μιλάμε για τις Νις, Σπόρτινγκ Λισαβώνας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ντιναμό Κιέβου και Κλαμπ Μπριζ. Οι πέντε αυτές ομάδες μαζί με τους τρεις νικητές του πρώτου προκριματικού θα χωριστούν σε δύο γκρουπ και μετά από κλήρωση θα προκύψουν τέσσερα ζευγάρια.

Οι τέσσερις νικητές θα βρεθούν στον 3ο και τελευταίο προκριματικό γύρο και μια «ανάσα» από τους «χρυσοφόρους» ομίλους. Όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες φάσεις έτσι και εδώ οι τέσσερις συμμετέχοντες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ και έπειτα από κλήρωση θα γίνουν γνωστά τα δύο τελικά ζευγάρια της προκριματικής φάσης των μη-πρωταθλητών.

Οι δύο ομάδες που θα καταφέρουν να προκριθούν, έπειτα από διπλούς αγώνες, θα εξασφαλίσουν και τα δύο τελευταία εισιτήρια για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως για την διοργάνωση της επόμενης σεζόν λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία της UEFA, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος της φετινής περιόδου.

Πηγή: sport-fm.gr
 

Champions League: Τελευταία Ενημέρωση