ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Κατά Ευρωλίγκας και των ομάδων της FIBA και ομοσπονδίες

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι ομοσπονδίες μπάσκετ της Ευρώπης μετά το συνέδριο της FIBA Europe στη Λευκωσία

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν τη στάση της Ευρωλίγκας και των ομάδων της απέναντι σε εθνικές ομάδες και λίγκες οι ομοσπονδίες μπάσκετ της Ευρώπης με κοινή τους δήλωση/ψήφισμα που εκδόθηκε μετά συνέδριο της FIBA Europe στη Λευκωσία. Κατηγορούν την Ευρωλίγκα για τον ορισμό αγώνων στα «παράθυρα» και τις ομάδες που δεν αποδεσμεύουν τους παίκτες τους, ενώ τονίζουν πως είναι έτοιμες να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για την προστασία των εθνικών ομάδων, των εθνικών πρωταθλημάτων και την αξιοπιστία των διοργανώσεών τους.

Αναλυτικά η δήλωση αναφέρει πως οι ομοσπονδίες:

-Υπογραμμίζουν τη μοναδική ικανότητα των εθνικών ομάδων να συσπειρώνουν τους φιλάθλους, να αυξάνουν τη δημοφιλία του μπάσκετ σε νέα επίπεδα και να εξελίσσουν νέα ταλέντα».

-Επισημαίνουν τον θεμελιώδη ρόλο των εθνικών πρωταθλημάτων ως μελών της ευρωπαϊκής αθλητικής πυραμίδας.

-Τονίζουν την ανάγκη της αρμονικής συνύπαρξης των διοργανώσεων εθνικών ομάδων και συλλόγων βάσει του καλενταριού της FIBA, του διεθνούς οργάνου για το μπάσκετ.

-Καταδικάζουν την απόφαση της Ευρωλίγκας να προγραμματίζει αγώνες της διοργάνωσής της σε ίδιες ημερομηνίες και ώρες με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, βάζοντας τους παίκτες σε μια άδικη θέση και σε ένα ηθικό δίλημμα.

-Απορρίπτουν τη στάση των συλλόγων της Ευρωλίγκας, που δεν συμμορφώθηκαν με το καθήκον να ελευθερώνουν τους παίκτες για τις εθνικές ομάδες με συνέπεια να επηρεάζουν τα αθλητικά αποτελέσματα.

-Σημειώνουν την αξία των κανονισμών προβιβασμού/υποβιβασμού στις διασυλλογικές διοργανώσεις, που δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε σύλλογο να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο διοργανώσεων βάσει των αποτελεσμάτων στις εγχώριες διοργανώσεις, σε αντίθεση με το κλειστό σύστημα της Ευρωλίγκας.

-Εγκρίνουν τα κριτήρια συμμετοχής βάσει αθλητικών αποτελεσμάτων και τις διαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνται στο Basketball Champions League.

-Απορρίπτουν ως απαράδεκτη την «πρόταση» της Ευρωλίγκας την 1η Μαρτίου του 2018.

-Επιβεβαιώνουν πως είναι έτοιμες να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για την προστασία των εθνικών ομάδων, των εθνικών πρωταθλημάτων και την αξιοπιστία των διοργανώσεών τους.

-Υποδέχονται με θέρμη τις δηλώσεις των υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλούν τις κυβερνήσεις και τα αρμόδια όργανα να κρίνουν την Ευρωλίγκα υπεύθυνη για τις πράξεις της κατά των εθνικών ομάδων και του ευρωπαϊκού μοντέλου του αθλητισμού, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στα ομαδικά αθλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΕΥΡΩΠΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X