ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η παρουσία της Κύπρου στους αγώνες

Οκτώ μετάλλια έχει κατακτήσει η Κύπρος στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων, στις τρεις διοργανώσεις στις οποίες έχει λάβει μέρος η χώρα μας. Η Κύπρος μετράει τρία χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και τέσσερα χάλκινα, με έξι διαφορετικούς αθλητές να έχουν ανέβει στο βάθρο.

 

Οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες Νέων διεξήχθηκαν για πρώτη φορά το 2000 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και έλαβαν μέρος 773 αθλητές από δεκαπέντε χώρες. Οι Αγώνες δημιουργήθηκαν με σκοπό να έχουν την ευκαιρία οι νεαροί αθλητές (ηλικίας μέχρι 18 ετών) των χωρών της Κοινοπολιτείας να συμμετάσχουν και να πάρουν εμπειρίες σε διοργάνωση στο φόρματ των Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

 

Η δεύτερη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο Μπέντιγκο της Αυστραλίας το 2004 και έλαβαν μέρος 980 αθλητές από 22 χώρες.

 

Το 2008 η 3η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο Πούνε της Ινδίας και ο αριθμός των συμμετεχόντων χωρών εκτοξεύθηκε στις 71, με την Κύπρο να είναι ανάμεσα σε αυτές που έκαναν ντεμπούτο. Μάλιστα, η χώρα μας καταγράφηκε και στον πίνακα μεταλλίων και πιο ειδικά στην 25η θέση, χάρις στο αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκητ ο Γιώργος Καζάκος.

 

Το 2011 στη Νήσο του Μαν η Κύπρος είχε μακράν την καλύτερη της παρουσία. Κατέκτησε τρία χρυσά και τρία χάλκινα μετάλλια, με αποτέλεσμα να πλασαριστεί στην 11η θέση του πίνακα μεταλλίων, έχοντας κατακτήσει τον ίδιο αριθμό χρυσών με την Ινδία και τη Βόρεια Ιρλανδία και τερματίζοντας πάνω από χώρες όπως ο Καναδάς και η Τζαμάικα. Δύο χρυσά και ένα χάλκινο κατέκτησε ο γυμναστής Μιχάλης Κρασιάς, που πήρε την πρωτιά στους κρίκους και στον πλάγιο ίππο και την τρίτη θέση στο έδαφος. Χρυσό για την Κύπρο πήρε και η Λεοντία Καλλένου στο ύψος. Ο κολυμβητής Όμηρος Ζάγκας πήρε χάλκινο στα 50 μ. πρόσθιο όπως και η Μερόπη Παναγιώτη στα 1500 μ. στο στίβο. 804 αθλητές από 63 χώρες έλαβαν μέρος στη διοργάνωση στη Νήσο του Μαν, που είναι ένα μικρό νησί μεταξύ Αγγλίας και Ιρλανδίας.

 

Τέσσερα χρόνια μετά, στη Σαμόα του 2015 η Κύπρος και πάλι καταγράφηκε στον πίνακα μεταλλίων, με χαμηλότερη -πάντως- συγκομιδή από την προ τετραετίας διοργάνωση. Η χώρα μας κατέκτησε ένα χάλκινο μετάλλιο στα -75 κιλά στην πυγμαχία με τον Ανδρέα Κόκκινο. Σε εκείνη τη διοργάνωση έλαβαν μέρος 926 αθλητές από 65 χώρες.

 

Στις πέντε διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, τρεις διαφορετικές χώρες πήραν την πρωτιά στον πίνακα μεταλλίων, κάτι που δείχνει και το ψηλό επίπεδο στον ανταγωνισμό. Η Αγγλία πήρε τα περισσότερα χρυσά μετάλλια το 2000 στο Εδιμβούργο και το 2011 στη Νήσο του Μαν. Η Αυστραλία πήρε την πρωτιά το 2004 στο Μπέντιγκο και το 2015 στη Σαμόα, ενώ η Ινδία τερμάτισε πρώτη το 2008 στο Πούνε.

 

Η επόμενη διοργάνωση των Κοινοπολιτειακών Αγώνων Νέων θα πραγματοποιηθεί το 2021 στο Μπέλφαστ της Βορείου Ιρλανδίας.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ

Τα οκτώ κυπριακά μετάλλια στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων

 

Αθλητής         Διοργάνωση  Άθλημα          Αγώνισμα

Χρυσά

1. Μιχάλης Κρασσάς            2011 Νήσος του Μαν           Γυμναστική    κρίκους

2. Μιχάλης Κρασσάς            2011 Νήσος του Μαν           Γυμναστική    πλάγιος ίππος

3. Λεοντία Καλλένου            2011 Νήσος του Μαν           Στίβος ύψος

 

Αργυρό

4. Γιώργος Καζάκος             2008 Πούνε   Σκοποβολή    Σκητ

 

Χάλκινα

5. Όμηρος Ζάγκας    2011 Νήσος του Μαν           Κολύμβηση   50 μ. πρόσθιο

6. Μιχάλης Κρασσάς            2011 Νήσος του Μαν           Γυμναστική    έδαφος

7. Μερόπη Παναγιώτου       2011 Νήσος του Μαν           Στίβος             1500 μ.

8. Ανδρέας Κόκκινος           2015 Σαμόα   Πυγμαχία       -75 κ.

 

Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση

X
X