ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Πέραν των δυνάμεων μου»

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης, αναφέρεται, στην αποστολή του, στον κύριο του στόχο και στη σημασία του Ολυμπισμού

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Όνομα ταυτισμένο με τον αθλητισμό. Γέννημα θρέμμα αθλητικής οικογένειας, βρίσκεται από τα 17 του χρόνια στα γήπεδα (σε στίβο, ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα). Ως αθλητής, μετά ως προπονητής και στη συνέχεια ως καταξιωμένο διοικητικό στέλεχος. Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, το πάθος και η αγάπη του για τον αθλητισμό, από όποια ιδιότητα και αν τον υπηρέτησε.

Η διαδρομή του στον αθλητισμό υπό την ιδιότητα του αθλητή, βρίθει διακρίσεων. Υπάρχουν όμως δυο ξεχωριστές στιγμές σε αυτήν την πορεία.Ήταν ο πρώτος Κύπριος αθλητής μετά το 1960 που αγωνίστηκε με τα Εθνικά χρώματα της Ελλάδας. Αυτό έγινε το 1964 με τη συμπερίληψη του στην Εθνική ομάδα του Στίβου. Ήταν αυτή η αρχή της συμμετοχής των Κυπρίων αθλητών στην Εθνική Ελλάδας. Το 1967 αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος αθλητής της χρονιάς μαζί με τον Χρήστο Παπανικολάου. Βραβεύτηκε από τον αντίστοιχο Οργανισμό του σημερινού ΠΣΑΤ.

Ντίνος Μιχαηλίδης: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), στο πλαίσιο της Γενικής Εκλογικής Συνέλευσης της ΚΟΕ που έγινε στις 11 του τρέχοντα μήνα. Οι στόχοι, οι θέσεις η προτεραιότητα και – φυσικά - η σημασία της Ολυμπιακής ιδεολογίας στη συνομιλία που ακoλουθεί.

Κε Μιχαηλίδη βρίσκεστε σε ένα πάρα πολύ σημαντικό αθλητικό πόστο. Πως αντιλαμβάνεστε το ρόλο σας αλλά και την αποστολή γενικότερα, που καλείστε να επιτελέσετε;

«Αισθάνομαι ότι η αποστολή μου είναι υπεράνω των δυνατοτήτων μου! Βασικός στόχος μας είναι η ένταξη της Ολυμπιακής ιδεολογίας και φιλοσοφίας ως κοινωνικό αγαθό που προσφέρεται για τη βελτίωση του ανθρώπου. Όμως μέσα στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που ζούμε σήμερα, αυτό το στόχος είναι δύσκολο να εκπληρωθεί. Οι θεσμοί και η κοινωνία γενικότερα, περνούν κρίση. Κρίση περνούν και οι ηγεσίες, γενικά. Λέω γενικά, γιατί δεν αναφέρομαι μόνο στον αθλητισμό. Βλέπετε παντού τι γίνεται. Πάνω από όλα είναι το χρήμα. Ο ιδεαλισμός και ο ρομαντισμός έχουν σχεδόν εκλείψει.

Τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι, ως αθλητισμός, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του στόχου μας. Έχω την άποψη ότι ο άνθρωπος που ασχολείται με τον αθλητισμό, δυσκολότερα προβαίνει σε αντικοινωνικές ενέργειες, σε σχέση με έναν άνθρωπο, που είναι έξω από τον αθλητισμό».

Πως προχωρείτε στα καθήκοντα σας, σε σχέση με αυτούς που δεν σας ψήφισαν κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία; Πως θα τους κερδίσετε;

«Έγινε μια εκλογική αναμέτρηση που έφερε ένα αποτέλεσμα. Τίποτα το αρνητικό δεν υπάρχει μεταξύ μας. Όλους τους βλέπω με τον ίδιο φακό. Ο σκοπός είναι κοινός. Ζητώ τη βοήθεια όλων».

Έχετε θέσει ως προτεραιότητα στον αθλητισμό, από τον επαγγελματικό μέχρι το μαζικό και όλους τους ενδιάμεσους τομείς, την εισαγωγή και εφαρμογή από την πολιτεία μιας Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Πείτε μας σας παρακαλώ γιατί δίνετε τεράστια σημασία στο θέμα…

«Στην Κύπρο ο αθλητισμός ρυθμίζεται εδώ και δεκαετίες από τον περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμο, που σημειώνω ότι τροποποιήθηκε για τελευταία φορά το 1995. Οι νέες συνθήκες στον αθλητισμό της σημερινής εποχής καθιστούν αναγκαία τη θέσπιση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας. Ο ΚΟΑ καταρχήν δεν είναι θεσμικό όργανο. Το κείμενο που υπάρχει αποτελείται από κανονισμούς. Δεν είναι κείμενο νομικών διατάξεων.

Η Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία θα συγκεντρώσει όλο τον οργανωμένο αθλητισμό στην Κύπρο κάτω από έναν νόμο, κάτι που θα φέρει καλύτερη οργάνωση και καλύτερες δομές για το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη μετάδοση των αρχών και των αξιών του αθλητισμού. Με την εισαγωγή της Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας θα αντιμετωπιστούν οι ασάφειες ή και αδυναμίες εφαρμογής των κανόνων που σήμερα παρατηρούνται σε δεκάδες περιπτώσεις στο αθλητικό οικοδόμημα του τόπου.

Υπάρχουν θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν μέσα από τη νομοθεσία. όπως για παράδειγμα ο επαγγελματισμός των Ολυμπιονικών. Η ακόμη το ποιος έχει το δικαίωμα να αποτελεί μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας, οι κρατικές επιχορηγήσεις, τα κίνητρα, η αδειοδότηση των προπονητών και ο παράλληλος καθορισμός των απαραίτητων προσόντων.

Ως εκτελεστικό συμβούλιο της ΚΟΕ αποφασίσαμε να προωθήσουμε το θέμα, αλλά δεν είναι θέμα δικό μας να το επιβάλουμε. Από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει σε επαφές με κόμματα και προσπαθούμε να πείσουμε ότι η θέσπιση νομοθεσίας αποτελεί ανάγκη για τον Κυπριακό αθλητισμό. Αντικρίσαμε, πρέπει να πω, θετική στάση απ΄ όλους. Δεν είναι εύκολο θέμα και χρειάζεται πολλή δουλειά, για να γίνει πράξη. Ίσως είναι από τα λίγα θέματα που τα κόμματα δεν θα διαφωνήσουν.

Θα προχωρήσουμε και σε επαφές με την επιτροπή νομικών της Βουλής και άλλους θεσμικούς φορείς. Πρέπει να αναληφθεί η πρωτοβουλία από τη Βουλή. Να συσταθεί μια επιτροπή από νομικούς και τεχνοκράτες για να προχωρήσει το θέμα.

Υπάρχει και κάτι άλλο. Η λεγόμενη ‘Λευκή Βίβλος’ που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιλαμβάνει τα πάντα για θέματα αθλητισμού με επίκεντρο την υγεία. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν προχωρήσαμε σε αυτή την πτυχή. Δεν έχουμε εφαρμόσει τη ‘Λευκή Βίβλο’».

Η ΚΟΕ στέλνει κάθε χρόνο αθλητές σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτή η πτυχή αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αποστολής της. Το 2017 θα γίνουν οι ΑΜΚΕ στο Σαν Μαρίνο, το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων στη Γκιόρ Ουγγαρίας, το Χειμερινό Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων στο Ερζουρούμ της Τουρκίας και οι Κοινοπολιτειακοί Νέων στις Μπαχάμες…

«Εκτιμώ ότι ο αθλητισμός μας βρίσκεται στις μέρες μας στο πιο ψηλό του σημείο. Ναι, υπάρχει οικονομική στενότητα και τοαναγνωρίζω. Έχω την άποψη όμως ότι πρέπει να εκπροσωπηθεί η Κύπρος με πλήρεις ομάδες σε αυτές τις διοργανώσεις. Επαναλαμβάνω είναι η καλύτερη μας περίοδος στον αθλητισμό και θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στην ανάπτυξη. Όσα λεφτά διατίθενται για τον αθλητισμό μόνο το 8 τοις εκατόν διατίθεται για την ανάπτυξη. Πρέπει το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 15 τοις εκατόν, με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Θετικό έργο εκπονείται στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία…

«Ναι, είναι αλήθεια. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην πτυχή αυτή.Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία έχει την ευθύνη της διατήρησης του αθλητισμού μέσα σε πλαίσια που διέπονται από τις αρχές του Ολυμπιακού πνεύματος και των αξιών του Ολυμπισμού.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι η Εθνική μας Ολυμπιακή Ακαδημία, αναδείχθηκε πέμπτη σε ποιότητα παγκόσμια, από την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Η διάδοση του Ολυμπιακού πνεύματος είναι ο στόχος. Η Ολυμπιακή παιδεία και εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος κάθε μορφής εκπαιδευτικού συστήματος.

Είναι ο τρόπος που οδηγεί στη βελτίωση του ανθρώπινου παράγοντα και εξασφαλίζει, ή αν θέλετε συμβάλλει στην εξασφάλιση ομαλής κοινωνικής ζωής. Στόχος μας είναι να δώσουμε στη νεολαία της Κύπρου την ευκαιρία να μελετήσει και να βιώσει τον Ολυμπισμό για να δημιουργήσει μια νέα ελπιδοφόρα ανθρωποκεντρική παιδεία. Είναι σημαντικό να προωθηθεί ο Ολυμπισμός στις μικρές ηλικίες».

 

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση