ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Υπάρχει μπόλικο ταλέντο στην Κύπρο»

Στον ΣΠΟΡ FM 95.0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» με τους Δημήτρη Χριστοφόρου και Γιώργο Παττίχη μίλησε ο πρώην πρωταθλητής της ελληνικής αντισφαίρισης και σήμερα ένας από τους καλύτερους και πιο γνωστούς προπονητές ανά το παγκόσμιο στο Τένις, Νικόλας Κελαϊδής. Ο κύριος Κελαϊδης μίλησε για τις εμπειρίες του ως αθλητής αλλά και ως προπονητής, για το ταλέντο στην Κύπρο και την συνεργασία του με την Tennis Master Academy και για το ίδιο το άθλημα και το μέλλον του.

Αναλυτικά:

Τι κερδίσατε από την διαδρομή σας στο τένις; «Πήρα κάτι πάρα πολύ πλούσιο. Είδα τον κόσμο, γνώρισα πολλούς ανθρώπους και κυρίως έκανα αυτό που τόσο πολύ αγαπούσα και ήταν το πάθος μου, στην αρχή να παίζω τένις και μετά να προπονώ και να μεταφέρω αυτά που ήξερα στα παιδιά και να τα βοηθώ στην εξέλιξη της καριέρας τους».

Αθλητής ή προπονητής; Ποια από τις δυο εποχές προτιμάτε; «Δεν μπορώ να πω ότι διαφέρει. Η κάθε εποχή έχει τα δικά της. Τότε που έπαιζα δεν σκεφτόμουν το μέλλον. Βέβαια μου λείπει να ήμουν πιο νέος και να έπαιζα, όμως τον χρόνο κανείς δεν το νικά. Και τα δυο θα έλεγα εξίσου».

Ποιος παίκτης που προπονήσατε σας έχει κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση; «Ζόρικη ερώτηση. Δεν μπορώ να απομονώσω ένα άτομο διότι όταν είσαι πολλά χρόνια σε ένα χώρο, συναντάς πάρα πολύ κόσμο δουλεύεις με πάρα πολλά παιδιά, μικρούς μεγάλους, επαγγελματίες, νέους που ανεβαίνουν. Θα έλεγα όμως τα μικρότερα παιδιά που είναι 8-9-10 ετών που οι προπονητές τους πρέπει να βάλουν τις βάσεις για το μέλλον, είναι το πιο όμορφο αν όχι το πιο δοξασμένο μου της καριέρας μου. Ένα από τα παιδιά που πραγματικά σημάδεψαν την προπονητική μου καριέρα είναι ο αδικοχαμένος Κωνσταντίνος (Νίνος) Ηλίας που όπως ξέρετε έπαθε αυτό το ατύχημα τις περασμένες μέρες και έχασε τη μάχη».

Η σχέση σας με την Κύπρο; «Από την μέρα που ήρθα στην Ελλάδα για να ζήσω και δουλέψω με την Ομοσπονδία, έχω στενή σχέση με την Κύπρο και με την Ομοσπονδία».

Για τη συνεργασία με τη Tennis Masters Academy: «Από την μέρα που ο φίλος μου Γιάννης άνοιξε την ακαδημία Tennis Masters Academy, από τότε είμαι δίπλα του συνεργαζόμαστε και όποτε μπορώ πάω στην Κύπρο και συνεισφέρω και εγώ με τον δικό μου τρόπο. Μέσα στα πλαίσια της συνεισφοράς είναι η αξιολόγηση των αθλητών. Είναι πιο εύκολο για κάποιο σαν εμένα, που δεν είναι εδώ αλλά έρχεται κάποτε να εντοπίζει την πρόοδο παρά κάποιος που είναι εδώ. Έτσι βλέπουμε που χρειάζεται να προοδεύσουν τα παιδιά και σε συνεργασία με τους προπονητές εξατομικεύουμε την δουλειά που πρέπει γίνεται έτσι ώστε να μην χάνεται χρόνος και να εξελίσσονται πιο γρήγορα».

Υπάρχει ταλέντο; «Βέβαια και υπάρχει ταλέντο σε όλη την Κύπρο. Όπου και να πάτε θα δείτε ότι γίνεται καλή δουλειά. Η δυσκολία όλη είναι πως το κάνεις από ταλέντο σε ένα άλλο επίπεδο. Πως κάνεις το ταλέντο Μάρκο Παγδατή και εκεί είναι όλη η δυσκολία»

Μπορούμε να βγάλουμε ένα νέο Μάρκο Παγδατή; «Απολύτως και υπάρχει η δυνατότητα. Όταν λέμε δυσκολία θα πρόσθετα κάτι άλλο. Δεν είναι δυσκολία ως δυσκολία αλλά πρωτίστως είναι θέμα οργάνωσης. Θέμα χρημάτων και οργάνωσης. Ένα μικρό κράτος σαν την Κύπρο έχει το θετικό πως η οργάνωση είναι πιο εύκολη παρά από ένα μεγάλο κράτος όπως για παράδειγμα τις ΗΠΑ. Στην Κύπρο μέχρι πρόσφατα όταν ήταν ο Γιάννος υπεύθυνος της ανάπτυξης στην Ομοσπονδία η Κύπρος είχε ένα μεγάλο αριθμό αθλητών ψηλά στις Ευρωπαϊκές κατατάξεις, όπως για παράδειγμα ο Νίνος που είχα αναφέρει πρωτύτερα όπως και πολλά άλλα κορίτσια και αγόρια. Υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με το πληθυσμό στο νησί. Αυτό δείχνει πως δυνατότητες στο νησί υπάρχουν. Άνθρωποι που γνωρίζουν τη δουλειά τους υπάρχουν. Χρήματα είναι το δύσκολο κομμάτι και οργάνωση που υπήρχε κάποτε».

Γιατί να στείλουν οι γονείς τα παιδιά τους Τένις «Καταρχάς να τα στείλουν στον αθλητισμό είναι το νούμερο 1. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τα θετικά του να ανήκεις σε μια. Γιατί τένις; Το τένις αντικειμενικά προσφέρει τα προτερήματα πως μπορείς να ασχοληθείς μαζί του για όλη σου την ζωή. Ακόμη και 80 χρονών και 90 χρονών να είναι κάποιος μπορεί να παίξει τένις και να παίξει και αγώνες διεθνής και αυτό είναι μεγάλο πράγμα. Από εκεί και πέρα το τένις με την έννοια του συνόλου δίνει μια περιβολή στον άνθρωπο και δεν αισθάνεται μόνος τους. Πάει στο σύλλογο γνωρίζει κόσμο και δεν σταματά αυτό. Το άλλο στο τένις είναι το γεγονός πως αν ένα παιδί διαπρέψει, όχι κατ’ ανάγκη ως επαγγελματίας, μπορεί να πάρει υποτροφία σε πανεπιστήμια, όπως ο Πέτρος Χρυσοχόος. Ένα παιδί που δουλεύτηκε στην Κύπρο και κατάφερε να διαπρέψει και τώρα είναι το νούμερο 1 στο πανεπιστημιακό τένις στην Αμερική».

Τέννις: Τελευταία Ενημέρωση