ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο απολογισμός της κυπριακής αποστολής στις Μπαχάμες

Εξαιρετική κρίνεται από τους υπεύθυνους της αποστολής η κυπριακή παρουσία στους 6ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων που διεξήχθηκαν στις Μπαχάμες μεταξύ 18 και 23 Ιουλίου 2017.

Στον αγωνιστικό τομέα, από τους δεκατρείς Κύπριους αθλητές που ταξίδεψαν στην Καραϊβική, οι επτά έφυγαν με μετάλλιο στις αποσκευές τους, ενώ άλλοι δύο έφτασαν μέχρι την 4η θέση στα αγωνίσματα τους. Με τα τέσσερα αργυρά και δύο χάλκινα, η Κύπρος ολοκλήρωσε τους Αγώνες στην 22η θέση σε σύνολο 64 χωρών, ενώ τα έξι μετάλλια που κέρδισε η χώρα μας, την έφερε στη 13η θέση σε ό,τι αφορά τα συνολικά μετάλλια.

Αργυρά μετάλλια κατέκτησαν η Ελίζα Ομήρου στο μονό τένις, η ίδια αθλήτρια μαζί με τον Λευτέρη Νέο στο μικτό διπλό τένις, ο Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι στα -60 κιλά τζούντο και οι Κωνσταντίνος Σκορδής και Σωτήρης Σιαπάνης στο μπιτς βόλεϊ.

Χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν η Σοφία Ασβεστά στα -48 κιλά τζούντο και η Στυλιάνα Κυριακίδου στη σφαιροβολία. Από κει και πέρα, στην 4η θέση (μία επίδοση που κρίνεται ως απόλυτα πετυχημένη με βάση το επίπεδο των Αγώνων) τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Χατζηττοουλής στα 1500 μ. ελεύθερο στην κολύμβηση (ο οποίος κατέρριψε και δύο φορές το παγκύπριο ρεκόρ στα 400 μ. ελεύθερο), ο Σπύρος Σαββα στον ακοντισμό του στίβου και ο Λευτέρης Νέος στο μονό τένις.

Συγκριτικά, πριν δύο χρόνια στην αντίστοιχη διοργάνωση στη Σαμόα, η Κύπρος είχε πάρει μόλις ένα χάλκινο μετάλλιο, από τον Ανδρέα Κόκκινο στα -75 κιλά πυγμαχία.

Η Ελίζα Ομήρου έγινε μόλις το δεύτερο μέλος κυπριακής αποστολής με πολλαπλά μετάλλια σε Κοινοπολιτειακούς Νέων, μετά τον γυμναστή Μιχάλη Κρασιά που πήρε δύο χρυσά και ένα χάλκινο το 2011. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το 2015 στη Σαμόα ο Λευτέρης Νέος πήρε την πρώτη θέση στο διπλό, όμως επειδή τότε ήταν συμπαίκτης με αθλητή από την Ινδία, δεν είχε καταγραφεί τότε η θέση του και δεν πήρε μετάλλιο.

«Η αγωνιστική παρουσία των παιδιών ήταν φανταστική!» τονίζει η αρχηγός αποστολής της Κύπρου στους Κοινοπολιτειακούς Νέων, κ. Κάλλη Χατζηιωσήφ που συνεχίζει: «Ισοφαρίσαμε το ρεκόρ των μεταλλίων που έχει η Κύπρος σε αυτή τη διοργάνωση, με την πλειοψηφία των μελών της αποστολής μας να κερδίζει μετάλλιο! Μέσα στις έξι μέρες των Αγώνων, τα παιδιά έδωσαν το 100% των δυνάμεων τους και είμαι πολύ ευχαριστημένη γι΄ αυτό. Ακόμη και όσοι δεν πήραν μετάλλιο, έδωσαν όλο τους τον εαυτό και δεν έχουμε παράπονο από κανένα».

Τα αποτελέσματα ανά ημέρα

Η Κύπρος ρίχτηκε στη μάχη των Κοινοπολιτειακών Νέων την Τρίτη 18 Ιουλίου, και με το καλημέρα πήρε δύο μετάλλια και με τους δύο αθλητές του τζούντο. Ο Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι αγωνίστηκε στον τελικό των -60 κιλών και πήρε το αργυρό, ενώ η Σοφία Ασβεστά μέσω του ρεπεσάζ έφτασε στο χάλκινο στα -48 κιλά. Την ίδια μέρα οι Κωνσταντίνος Σκορδής και Σωτήρης Σιαπάνης ξεκίνησαν την αήττητη πορεία τους μέχρι τον τελικό του μπιτς βόλεϊ, κερδίζοντας για τη φάση των ομίλων τη Νότια Αφρική και τις Μπαχάμες.

Τη δεύτερη μέρα των Αγώνων, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, ο Κωνσταντίνος Χατζηττοουλής αποκλείστηκε στον προκριματικό των 200 μ. ελεύθερο και το απόγευμα αγωνίστηκε στον τελικό των 1500 μ. ελεύθερο, όπου έμεινε 4ος, χάνοντας οριακά το μετάλλιο. Στα -60 κιλά στην πυγμαχία ο Δημήτρης Χριστοφή δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο του α΄ γύρου.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου οι Σκορδής και Σιαπάνης απέκλεισαν την πολύ καλή Νέα Ζηλανδία στον προημιτελικό του μπιτς βόλεϊ, ενώ στην κολύμβηση ο Μάρκος Ιακωβίδης αποκλείστηκε στον προκριματικό των 50 μ. πρόσθιο. Στο τένις, ρίχτηκαν στη «μάχη» οι Ελίζα Ομήρου και Λευτέρης Νέος σε μονό και μικτό διπλό, παίρνοντας εύκολα τις προκρίσεις. Το βράδυ στη σφαιροβολία η Στυλιάνα Κυριακίδου έκανε περήφανη την Κύπρο με το χάλκινο μετάλλιο.

Στην 4η μέρα των Αγώνων, την Παρασκευή 21 Ιουλίου, οι Νέος και Ελίζα πήραν τις προκρίσεις στους «4» του τένις, ενώ στο μπιτς βόλεϊ οι Σκορδής και Σιαπάνης απέκλεισαν την Γκάνα και προκρίθηκαν στον τελικό, εξασφαλίζοντας το μετάλλιο. Στην κολύμβηση ο Κωνσταντίνος Χατζηττοουλής έκανε δύο παγκύπρια ρεκόρ ανδρών, στον προκριματικό και στον τελικό των 400 μ. ελεύθερο, όμως έμεινε στην 7η θέση στο αγαπημένο του αγώνισμα.

Στην προτελευταία μέρα, το Σάββατο 22 Ιουλίου, οι Σκορδής και Σιαπάνης πήραν το αργυρό μετάλλιο στο μπιτς βόλεϊ, χάνοντας από την Αγγλία στον τελικό, ενώ στο τένις η Ομήρου προκρίθηκε στον τελικό του μονού και στον τελικό του μικτού διπλού με τον Νέο. Ο τελευταίος ηττήθηκε στον ημιτελικό του μονού. Στην κολύμβηση ο Μάρκος Ιακωβίδης δεν πέρασε τον προκριματικό των 50 μ. ελεύθερο, ενώ η Λουκία Γεωργίου έμεινε στη 12η θέση στον ακοντισμό.

Την τελευταία μέρα, στο τένις η Ομήρου πήρε δύο αργυρά μετάλλια, στο μονό και μαζί με τον Νέο στο μικτό διπλό. Ο τελευταίος περιορίστηκε στην 4η θέση στο μονό αγοριών. Στο στίβο, ο Σπύρος Σάββα είχε πέντε άκυρες στον ακοντισμό, με τη μοναδική έγκυρη βολή να τον φέρνει στην 4η θέση! Την ίδια ώρα η Δέσποινα Χαραλάμπους έμεινε 8η στο ύψος με πετυχημένο άλμα στα 1.60 μ.

Η εξωαγωνιστική συμπεριφορά

Με την κυπριακή αποστολή να αποτελείται από δεκατρείς νεαρούς αθλητές, κάτω των 18 ετών, το εξωαγωνιστικό κομμάτι χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς. Και τις οκτώ μέρες που διήρκεσε η αποστολή, η συμπεριφορά όλων (αθλητών και συνοδών) ήταν άψογη. Κανένα αρνητικό κρούσμα δεν σημειώθηκε, όλοι ακολουθούσαν τις οδηγίες της αρχηγού αποστολής και υπήρχε άψογη επικοινωνία και αλληλοστήριξη.

Με όλες τις αποστολές να διαμένουν σε ένα όμορφο ξενοδοχείο, λίγα μέτρα από τη θάλασσα, τα παιδιά που δεν αγωνίζονταν είχαν την επιλογή να ξεκουράζονται στην πισίνα ή στην παραλία, όμως παρόλα αυτά επέλεγαν να πηγαίνουν στα γήπεδα και να στηρίζουν τους άλλους Κύπριους στους αγώνες τους! Σε κάθε αγώνα αθλητή μας, αθλητές και προπονητές άλλων αθλημάτων βρίσκονταν εκεί, στηρίζοντας τα παιδιά!

Η κ. Κάλλη Χατζηιωσήφ σχολίασε για το εξωαγωνιστικό: «Ευχαριστώ όλα τα παιδιά και τους προπονητές για την εξαιρετική τους συμπεριφορά. Αυτή ήταν μία από τις καλύτερες αποστολές στην οποία συμμετείχα και αυτό όχι μόνο λόγω των αγωνιστικών επιτυχιών, αλλά χάρις στο όλο κλίμα που υπήρξε στην αποστολή!».

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην ιατρική ομάδα. Ο δρ Αλέξης Σαμούτης ήταν παρών στα γήπεδα και συνεχώς έτοιμος να στηρίξει τους αθλητές. Στις περιπτώσεις που χρειάστηκε η άμεση συνδρομή του, ήταν δίπλα από τους αθλητές. Ειδικά, στην περίπτωση των στομαχικών διαταραχών που ένιωσε ο Σωτήρης Σιαπάνης, η φροντίδα του γιατρού πολύ πιθανόν να βοήθησε την ομάδα μπιτς βόλεϊ να ολοκληρώσει το έργο της προς το μετάλλιο. Ο φυσιοθεραπευτής Αντώνης Ζαχαρόπουλος, από την πλευρά του, εργαζόταν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, κάθε μέρα, στηρίζοντας τους αθλητές στην ανάρρωση και επαναφορά από τις υποχρεώσεις τους.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Τα έξι κυπριακά μετάλλια και οι 4ες θέσεις στους 6ους Κοινοπολιτειακούς Νέων:
Αργυρά
1. Ελίζα Ομήρου & Λευτέρης Νέος (τένις / μικτό διπλό)
2. Ελίζα Ομήρου (τένις / μονό)
3. Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι (τζούντο / -60 κ.)
4. Κωνσταντίνος Σκορδής & Σωτήρης Σιαπάνης (μπιτς βόλεϊ)

Χάλκινα
5. Σοφία Ασβεστά (τζούντο / -48 κ.)
6. Στυλιάνα Κυριακίδου (στίβος / σφαιροβολία)

4ες θέσεις
1. Κωνσταντίνος Χατζηττοουλής (κολύμβηση / 1500 μ. ελεύθερο)
2. Σπύρος Σάββα (στίβος / ακόντιο)
3. Λευτέρη Νέος (τένις / μονό)

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Ο τελικός πίνακας μεταλλίων
Χώρα Χρυσά Αργυρά Χάλκινα Σύνολο
1. Αγγλία 23 16 12 51
2. Αυστραλία 14 14 11 39
3. Νέα Ζηλανδία 8 14 9 31
4. Σκωτία 8 6 7 21
5. Νότια Αφρική 8 3 7 18
6. Σιγκαπούρη 7 4 6 17
7. Ινδία 4 1 6 11
8. Κένυα 3 1 0 4
9. Καναδάς 2 7 9 18
10. Ουαλία 2 6 5 13

22. Κύπρος 0 4 2 6

Στίβος: Τελευταία Ενημέρωση