ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Στην Κοπακαμπάνα η προσοχή της Κύπρου

Η Άντρη Χριστοφόρου αγωνίζεται την Κυριακή 7 Αυγούστου στη διαδρομή 140 χιλιομέτρων της ορεινής ποδηλασίας

Στην διάσημη παραλία της Κοπακαμπάνα μεταφέρεται την Κυριακή 7 Αυγούστου η προσοχή της κυπριακής αποστολής στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Άντρη Χριστοφόρου θα αγωνιστεί στις 18:15 (ώρα Κύπρου, 12:15 τοπική) στον αγώνα της ποδηλασίας δρόμου, η τέταρτη κυπριακή συμμετοχή στη διοργάνωση. Η ίδια η πρόκριση αποτελεί τεράστια επιτυχία για την Κύπρια αθλήτρια, που έχει συμπεριληφθεί στις 67 καλύτερες στον κόσμο, όμως η ίδια κατεβαίνει στον αγώνα με στόχο να πάρει ένα ψηλό πλασάρισμα.

Η διαδρομή
Ο αγώνας της ποδηλασίας δρόμου περιλαμβάνει 67 ποδηλάτριες που θα εκκινήσουν όλες μαζί από την παραλία της Κοπακαμπάνα για να εισέλθουν σε μια διαδρομή 140 χιλιομέτρων. Ο τερματισμός αναμένεται λίγο περισσότερο από τρεισήμισι ώρες αργότερα.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει στην Κοπακαμπάνα, με τις αθλήτριες να κινούνται ακολούθως προς τις παραλίες Ιπανέμα και Λεμπλόν. Θα συνεχίσουν παραλιακά με τον Ατλαντικό στα αριστερά τους, κάτω από τις φαβέλες Βιντιγκάλ και Ροσίνια, με κατεύθυνση τη λεωφόρο Λούσιο Κόστα στην περιοχή Μπάχα ντα Ντιζούκα. Στην περιοχή Ποντάλ οι ποδηλάτριες θα κάνουν δύο γύρους σε μια κυκλική διαδρομή 20 χιλιομέτρων στο δασικό πάρκο δυτικά του Ρίο, πριν επιστρέψουν προς την πόλη. Μετά από μια δύσκολη ανηφορική πορεία στο λόφο πίσω από το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, οι αθλήτριες θα κατευθυνθούν προς την Κοπακαμπάνα για τον τερματισμό.

Το χρυσό μετάλλιο του 2012 πήρε στη Μαριάνα Βος από την Ολλανδία, που τερμάτισε σε χρόνο 3 ώρες και 35 λεπτά, το αργυρό πήγε στη Βρετανίδα Λίζι Άρμιτστιντ και το χάλκινο στη Ρωσίδα Όλγκα Ζαμπελίνσκαγια.


Η προετοιμασία στο Ρίο
Η Άντρη Χριστοφόρου ήρθε στο Ρίο για πρώτη φορά τον Ιούνιο, μαζί με τον προπονητή της Μάικ Χατζηιωάννου και το σύζυγο της Μάριο Αθανασιάδη, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στο Λονδίνο 2012 στο αγώνισμα της ορεινής ποδηλασίας. Μέσα σε τρεις μέρες έκαναν τμηματικά τη διαδρομή του αγώνα, σε μια χρήσιμη πρώτη παρουσία, που τους βοήθησε ιδιαίτερα με τον εγκλιματισμό τους, ενόψει της επιστροφής τους στο Ρίο τον Αύγουστο για τους Αγώνες.


Τις τελευταίες μέρες η Άντρη Χριστοφόρου είχε την ευκαιρία να μελετήσει ακόμη καλύτερα τη διαδρομή, να μάθει κάποια δύσκολα σημεία και να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, σε συνθήκες αγώνα.

«Δεν θέλουμε να πούμε μεγάλα λόγια, αλλά ξέρουμε πως αν πάνε όλα καλά στον αγώνα και η Άντρη κρατηθεί κοντά στο προπορευόμενο γκρουπ, τότε όλα μπορούν να γίνουν. Κάναμε καλή προετοιμασία και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πάρουμε ένα καλό πλασάρισμα», μας είπε ο Μάριος Αθανασιάδης.
Ο αγώνας της ποδηλασίας δρόμου έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί ζωντανά από το ΡΙΚ.


Μικρά από το Ρίο:
- Στα γήπεδα που επισκεφτήκαμε, όπως η Ολυμπιακή πισίνα και η αρένα Γυμναστικής, ο χώρος έδειχνε όμορφος, στολισμένος με τα χρώματα και τα λογότυπα της διοργάνωσης. Από την τηλεόραση αναμφίβολα δείχνουν ωραία. Έξω από τα γήπεδα χαλάει κάπως η εικόνα, αφού υπάρχουν ακόμη ατέλειες. Αρνητική εξαίρεση αποτελεί το Ολυμπιακό σκοπευτήριο, το οποίο λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα αγωνίσματα δεν είχε στολιστεί σχεδόν καθόλου στα χρώματα της διοργάνωσης!

- Όπως γράψαμε και σε προηγούμενη ανταπόκριση, στο χώρο όπου δημιουργήθηκε το Ολυμπιακό Πάρκο, στην περιοχή Μπάχα ντα Ντιζούκα, υπήρχε φαβέλα με την ονομασία Vila Autodromo. Σήμερα παραμένουν ελάχιστα σπίτια από την κοινότητα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι οι Βραζιλιάνοι ακόμη γκρέμιζαν φτωχές κατοικίες και μετά την άφιξη των δημοσιογράφων, στις αρχές Αυγούστου.

- Ο καιρός στο Ρίο τις τελευταίες μέρες ήταν βροχερός και σχετικά κρύος. Από την Παρασκευή, ημέρα της τελετής έναρξης και για τις επόμενες 2-3 μέρες, θα έχει ήλιο, με τον καιρό να αναμένεται να χαλάσει από την Τρίτη και έπειτα. Είναι άλλωστε νότιο ημισφαίριο και χειμερινή περίοδος στο Ρίο.


Η δράση της ημέρας:
Στη δεύτερη μέρα της δράσης, την Κυριακή 7 Αυγούστου, το μεγάλο ενδιαφέρον θα είναι στην πισίνα, εκεί όπου ξεχωρίζουν δύο αγωνίσματα. Τα 400μ. ελεύθερο γυναικών, όπου η Κέιτι Λεντέκι από τις ΗΠΑ ενδέχεται να διεκδικήσει το πρώτο από τα τρία χρυσά μετάλλια σε ατομικά αγωνίσματα και τα 4x100μ. ελεύθερο ανδρών, ένα από τα αγαπημένα αγωνίσματα της πισίνας, στο οποίο φαβορί είναι η Γαλλία αλλά και οι ΗΠΑ που θα έχουν την ενίσχυση από τον Μάικλ Φελπς. Στο αγώνισμα συμμετέχει και η Ελλάδα, με τους Οδυσσέα Μελαδίνη, Απόστολο Χρήστου, Χρήστο Κατραντζή και Κριστιάν Γκολομέεβ.

Δίπλα από την πισίνα, στην αρένα γυμναστικής, θα διεξαχθεί ο προκριματικός του συνθέτου ατομικού γυναικών, με την προσοχή να είναι στην Αμερικανίδα Σιμόν Μπάιλς.

Στα ομαδικά σπορ, στο μπάσκετ και στην αρένα Καριόκας 1, που βρίσκεται μεταξύ της πισίνας και της γυμναστικής, η Ισπανία του Πάου Γκασόλ αντιμετωπίζει την ισχυρή Κροατία. Στο ποδόσφαιρο, η Βραζιλία του Νεϊμάρ μετά την ισοπαλία στην πρεμιέρα, χρειάζεται τη νίκη κόντρα στο Ιράκ στο στάδιο της Μπραζίλια.

Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *
* Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

Photos by: Selene Alexia

 

 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τελευταία Ενημέρωση