ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Κέρδισε το στοίχημα το Σαν Μαρίνο

ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος ΕΑΚ)
Φωτογραφίες: Σελήνη Αλεξία

Η αυλαία έπεσε και τα φώτα έσβησαν, αφήνοντας μόνο αναμνήσεις από τη διοργάνωση για 17η φορά των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης. Το κρατίδιο του Σαν Μαρίνο φιλοξένησε για τρίτη φορά τους συγκεκριμένους αγώνες των εννέα πια μικρότερων σε πληθυσμό κρατών της γηραιάς ηπείρου. Σε ένα χώρο, που αν δεν βρισκόταν μέσα σε άλλη χώρα (την Ιταλία συγκεκριμένα), πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην επιτυχή διοργάνωση τόσου μεγάλου γεγονότος. Ωστόσο, με την παρουσία Ιταλών σε καίριες θέσεις, όπως το τεχνικό προσωπικό, των υπευθύνων κάθε αγωνίσματος, των κριτών στα αθλήματα, της εξυπηρέτησης του Τύπου, ακόμα και σε πολύ σημαντικές θέσεις για την άρτια διοργάνωση εκάστου αθλήματος, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Οι κάτοικοι του Σαν Μαρίνο αποτελούσαν το πλείστο μέρος των εκατοντάδων εθελοντών, οι οποίοι πάντα στις διοργανώσεις αποτελούν κλειδί για την επιτυχή διεκπεραίωσή τους. Και οι εθελοντές του Σαν Μαρίνο κέρδισαν το δικό τους στοίχημα, αφού ήταν απολύτως εξυπηρετικοί, ευχάριστοι, ήρεμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Φεύγουμε από το Σαν Μαρίνο με μεγάλη ικανοποίηση για το ότι οι διοργανωτές δεν μας επέτρεψαν ουδεμία στιγμή να διαμαρτυρηθούμε για το οτιδήποτε, παρά μόνο για τις μετακινήσεις. Και γι’ αυτές δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά η τοποθεσία και η διαμόρφωση εδάφους του Σαν Μαρίνο (κτισμένο σε βουνά), που κάνει μία απόσταση 10 λεπτών να διαρκεί μισή ώρα και κάτι... Παρόμοιο πρόβλημα ήταν και η τοποθέτηση διαιτητών και δημοσιογράφων στο Ρίμινι, αφού χρειαζόμασταν καθημερινά να καλύψουμε απόσταση 45 λεπτών (αναλόγως κίνησης σε μια μεγαλούπολη) για να φτάσουμε στο Σαν Μαρίνο και να επιστρέψουμε πίσω αργά το βράδυ όταν τελείωνε η αγωνιστική ημέρα. Κατά τα άλλα, η παρουσία γηπέδων σε έναν κοινό χώρο στο Σεραβάλε, όπως σωστά τον ονομάζουν «Multieventi», στο οποίο διεξάγονταν ο στίβος, η καλαθόσφαιρα, η πετόσφαιρα, η κολύμβηση και το μπιτς βόλεϊ, ήταν υπέρ το δέον βοηθητικό. Να φανταστείτε ότι μπορούσες να δεις ταυτόχρονα στίβο και πετόσφαιρα (!), αφού τα δύο γήπεδα είναι ενωμένα, όπως ταυτόχρονα καλαθόσφαιρα και κολύμβηση!

Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και αυτές στην ομαλή διεκπεραίωση του προγραμματισμένου πλάνου των αγώνων, αφού υπήρχε καθ’ όλη την εβδομάδα ηλιοφάνεια και ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο ημέρες πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Βέβαια, αυτό δεν είναι πάντα καλό, αφού κάποιοι αθλητές ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα παίζοντας ή τρέχοντας κάτω από τον καυτό ήλιο ντάλα μεσημέρι. Μικροπροβλήματα υπήρξαν και υπάρχουν σε κάθε διοργάνωση, όμως, με καλή θέληση και υπομονή ξεπερνιούνταν.

Η βασική, βέβαια, έγνοια μας ήταν για το πώς θα τα πάνε οι αθλητές μας, στα 11 αθλήματα τα οποία έλαβαν μέρος. Οι πλείστοι μάς άφησαν πλήρως ικανοποιημένους και ιδιαίτερα το χρυσό στην καλαθόσφαιρα πανηγυρίστηκε δεόντως από όλα τα μέλη της αποστολής, τα οποία αποθέωσαν τους διεθνείς μας. Οι... διασπαρμένοι χώροι αρκετών αθλημάτων, αλλά και η ταυτόχρονη παρουσία Κυπρίων αθλητών σε διάφορα αγωνίσματα, δεν επέτρεψε την ισχυρή υποστήριξη από τα μέλη της αποστολής μας. Πάντως, η διοικητική ομάδα της ΚΟΕ, αλλά και ο πρόεδρος Ντίνος Μιχαηλίδης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Χρυσοστόμου, ο γενικός γραμματέας Χαράλαμπος Λόττας, ο αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης προσπαθούσαν να βρίσκονται κοντά σε όλα τα παιδιά, σε όλα τα αθλήματα.

Θα πρέπει, επίσης, να τονίσουμε τη μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε στους αθλητές μας η ιατρική ομάδα, με επικεφαλής τον γιατρό Κώστα Σχίζα, αλλά και οι φυσικοθεραπευτές μας Ευάγγελος Νικολάου, Ηλίας Παρούτης, Σεραφείμ Κυριακίδης, Άριστος Ευριπίδου και Ανδρέας Ματέου. Ιδιαίτερα ιατρικά προβλήματα ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε, με μόνη δυσκολία να ήταν η μετακίνηση του ιατρού μας από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, εξαιτίας των αποστάσεων, όμως, η ΚΟΕ φρόντισε να τον διευκολύνει με τα επιταγμένα αυτοκίνητα που είχε στη διάθεσή της.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε την πολύ καλή παρουσία που είχαν οι Κύπριοι διαιτητές που συμμετείχαν στους αγώνες και την εξαιρετική δουλειά την οποία έκαναν, με μοναδικό πρόβλημα τις μετακινήσεις. Κι αυτό εξαιτίας του ότι έμεναν στο Ρίμινι και έπρεπε, είχαν δεν είχαν παιχνίδι, να πηγαίνουν κάθε μέρα για φαγητό στο Σαν Μαρίνο... Οι διαιτητές που μας εκπροσώπησαν ήταν οι Αντώνης Δημητρίου, Ηλίας Κουνελλές στην καλαθόσφαιρα, οι Χρίστος Μαϊφώσιης, Ανδρέας Κωνσταντινίδης στην πετόσφαιρα, ο Σέργιος Σεργίου στο μπιτς βόλεϊ και ο Νικόλας Πατσιάντος στο τζούντο.

Με αυτές τις σκέψεις αποχαιρετούμε το Σαν Μαρίνο, με το βλέμμα πια στο Μαυροβούνιο, το οποίο θα κληθεί να διοργανώσει για πρώτη φορά τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης το 2019, αφού μπήκε σε αυτήν την οικογένεια το 2009 και είχε ως πρώτη επίσημη αγωνιστική παρουσία το 2011. Το Μαυροβούνιο είναι φημισμένο για τα ομαδικά του αθλήματα, δύο από αυτά όμως δεν μπορούν να μπουν στους αγώνες, όπως η χειροσφαίριση και η υδατοσφαίριση. Στις τέσσερις έως τώρα παρουσίες του δεν κατέβαζε πλήρη ομάδα, κάτι που θα γίνει σε δύο χρόνια και θα κριθεί καλύτερα για το πού βρίσκεται αγωνιστικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα μικρά κράτη.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου την τελευταία ημέρα των αγώνων, ο τεχνικός διευθυντής της Ολυμπιακής Επιτροπής του Μαυροβουνίου, Μπόρις Σέκουλιτς, θα δώσουν νέα υφή στους αγώνες, αφού θα κατασκευάσουν ειδικό χωριό για τους αθλητές, αλλά και για τους δημοσιογράφους, ονομάζοντάς το ολυμπιακό πάρκο. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε τρεις πόλεις, με τον πυρήνα των αγωνισμάτων να βρίσκεται στην πόλη Μπούντβα, ενώ ο στίβος θα διεξαχθεί στην πόλη Μπαρ και η κολύμβηση στην Ποντγκόριτσα, αφού εκεί υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις. Η απόσταση θα είναι μεγάλη (περίπου 45 λεπτά με το αυτοκίνητο), όμως θα φροντίσουν να μην υπάρχει ταλαιπωρία στη διακίνηση. Δεν έγινε επίσημη αναφορά πάντως, για το ποια αθλήματα θα υπάρχουν εκεί. Λέμε λοιπόν, arrivederci Σαν Μαρίνο και dobro jutro Μαυροβούνιο.

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση