ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η συχνή σεξουαλική επαφή χαρίζει μακροζωία

Ποια είναι η σωστή συχνότητα;

Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές βελτιώνουν την ψυχική και τη σωματική υγεία του ζευγαριού. Επίσης, σύμφωνα με νέα, μικρή μελέτη συμβάλλουν στη μακροζωία των γυναικών.
Για την ακρίβεια οι γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα βρέθηκε ότι έχουν τελομερή μεγαλύτερου μήκους - χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την επιμήκυνση του χρόνου ζωής.

Τα τελομερή είναι τα ακριανά τμήματα των χρωμοσωμάτων και όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος τους, τόσο περισσότερο προστατεύουν τα κύτταρα από την - αναπόφευκτη - φθορά, που συνοδεύει τη διαδικασία της γήρανσης. Όσο περνούν τα χρόνια το μήκος τους ελαττώνεται.


Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychoneuroendocrinology, οι ερευνητές θέλησαν να δουν πώς το στρες και η ικανοποίηση από τη σχέση επηρεάζουν τη ζωή των γυναικών. Ρώτησαν, λοιπόν, 129 γυναίκες, που ήταν μητέρες και είχαν σταθερή σχέση, για τη σχέση με τον σύντροφό τους, το επίπεδο του στρες και τη σεξουαλική τους ζωή, υποβάλλοντάς τις παράλληλα σε αναλύσεις αίματος, προκειμένου να μετρήσουν το μήκος των τελομερών στο DNA τους.

Το αυξημένο μήκος στα τελομερή τους δεν σχετιζόταν με την ικανοποίηση από τη σχέση, την υποστήριξη από τους συντρόφους τους ή τις διαμάχες τους μαζί τους, αλλά ξεκάθαρα από τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Tomás Cabeza de Baca, από το Πανεπιστήμιο της California, San Francisco, παρόλο που στ' αλήθεια δεν μπορεί να μετρηθεί ποσοτικά η ικανοποίηση από μια σχέση ή η υποστήριξη του συντρόφου έναντι των τελομερών, φάνηκε καθαρά ότι το τακτικό σεξ δρα προστατευτικά στον οργανισμό και χαρίζει επιπλέον χρόνια ζωής.

Το επόμενο βήμα είναι να δουν οι επιστήμονες αν ισχύει κάτι ανάλογο και για τους άνδρες.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr

Viral: Τελευταία Ενημέρωση