ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χάρης: Σε δύο χρόνια θα αποκτήσει ουσιαστικό εκτόπισμα το Ταμείο Αλληλεγγύης

7,7 δισ. καταθέσεων χάθηκαν με το κούρεμα

Την εκτίμηση ότι η ουσιαστική συζήτηση για καταβολή πληρωμών σε όσους υπέστησαν ζημιές από το κούρεμα καταθέσεων θα αρχίσει όταν το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης αποκτήσει «ικανοποιητικό εκτόπισμα», που να ανέρχεται γύρω στα €200 με €300 εκατομμύρια ευρώ, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας πως πέραν από την ετήσια κατάθεση ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαραίτητη είναι και η αξιοποίηση μέρους της κρατικής ακίνητης περιουσίας, που κοστολογείται στα €225 εκατ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης αποσαφήνισε πως οι καταθέσεις που χάθηκαν από το κούρεμα ανέρχονται σε €7,7 δισ, ενώ η ονομαστική αξία των αξιογράφων που μετατράπηκαν σε μετοχές ήταν €1,2 δις.

Το αποθεματικό του Ταμείου θα δημιουργηθεί με την πρώτη δόση ύψους €25 εκατ. μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2017, συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2018 και ακολούθως με προβλεπόμενη δαπάνη στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού.

«Αυτή η διαδικασία μπορεί και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα προτείνουμε και θα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε στη Βουλή για τη μεταβίβαση και αξιοποίησης από αυτό το ταμείο κρατικής περιουσίας, που μένει αναξιοποίητη, για ειδικό σκοπό, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό οικονομικό απόθεμα σε αυτό το Ταμείο, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Ταμείο αυτό τα επόμενα ένα με δύο χρόνια θα αποκτήσει «ουσιαστικό εκτόπισμα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν έχει νόημα η συζήτηση για το ποιοι θα λάβουν την οικονομική αναπλήρωση των ζημιών, προτού το Ταμείο αποκτήσει ικανοποιητικό αποθεματικό.

«Διαβλέπω το ενδεχόμενο σταδιακών πληρωμών, αλλά πρέπει τουλάχιστον το Ταμείο να αποκτήσει ένα ουσιαστικό εκτόπισμα πριν αρχίζει τη συζήτηση», είπε, για να προσθέσει πως «για να έχει νόημα το ταμείο πρέπει να έχει €200 με €300 εκατομμύρια και γι’ αυτό θεωρώ απαραίτητη την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η κρατική ακίνητη περιουσία που θα αξιοποιηθεί θα προσδιοριστεί στη συνέχεια. «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, έχουμε υπόψη μας έναν συγκεκριμένο κατάλογο που αξιολογείται. Ως κράτος δεν γνωρίζαμε το τι έχουμε και τι δεν έχουμε. Ένα πολύ μικρό μέρος της κρατικής περιουσίας, για την οποία δεν υπάρχουν άλλα πλάνα και έχουν αναπτυξιακή προοπτική θεωρούμε ότι μπορούμε να το αναπτύξουμε για ένα ειδικό σκοπό, όχι για να εισπράξουμε δημόσια έσοδα, όχι για το χρέος, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για ειδικό σκοπό στα πλαίσια ειδικής νομοθεσίας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για τα κριτήρια, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τόσο τα κριτήρια όσο και οι όροι και το ύψος της αναπλήρωσης «δεν μπορούν να προσδιοριστούν πριν πρώτα αποκτήσει ένα ικανοποιητικό οικονομικό υπόβαθρο το ίδιο το ταμείο».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, πέραν από την κατάθεση κονδυλίου από τον προϋπολογισμό και την αξιοποίηση κρατικής ακίνητης ιδιοκτησίας, στην απόφαση του Υπουργικού προνοείται και αξιοποίηση κινητής περιουσίας του κράτους, όπως οι συμμετοχές του κράτους σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς. Ανέφερε ενδεικτικά ότι το κράτος κατέχει 0,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά και το 85% σε μια Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων, με μόνο περιουσιακό στοιχείο ένα κεντρικό τεμάχιο στην Αγλαντζιά.

Τάχθηκε επίσης κατά της χρήσης πόρων από την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου, που υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίστηκε το Ταμείο το 2013, λέγοντας ότι αυτό συγκρούεται με άλλους νόμους και δεν είναι καλή πρακτική. Θα αφαιρεθούν όλοι οι σκοποί του Ταμείου εκτός από τον ειδικό σκοπό (αναπλήρωση ζημιών κουρεμένων), είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων για προχειρότητα, ο κ. Γεωργιάδης είπε «πρόχειρες και ανεφάρμοστες είναι οι διάφορες φαεινές ιδέες που είχαν κατά καιρούς εκφραστεί, όπως η διοχέτευση ποσοστού του πρωτογενούς πλεονάσματος».

«Εμείς προτείνουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, εφαρμόσιμο, τώρα που οι οικονομικές μας δυνατότητες το επιτρέπουν», συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι κατανοεί «τη σύγχυση που προκαλείται στην αντιπολίτευση όταν βήμα με βήμα σταθερά προχωρούμε μπροστά για αποκατάσταση αδικιών τώρα που η οικονομία πραγματικά υπεραποδίδει και έχουμε σημαντικές δημοσιονομικές βελτιώσεις και πλεονάσματα».

Αναφορικά με τη μη κατάργηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, ο κ. Κουλλά εξήγησε ότι «επιλέγηκε ένα έτοιμο ταμείο ακριβώς για να μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα. Από το 2018 πραγματικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα της έναρξης της άρσης των αδικιών».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης ως «νέο εμπαιγμό».

«Γιατί δυστυχώς η εξαγγελία τάχατες για αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών, των κατόχων αξιογράφων, των ταμείων προνοίας και πολλών άλλων ομάδων που επλήγησαν από το κούρεμα και τις πολιτικές λιτότητας του κ. Αναστασιάδη δυστυχώς ταιριάζει απόλυτα στο γνωστό ρητό άνθρακας ο θησαυρός», πρόσθεσε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως το μόνο πρακτικό στοιχείο που παρουσιάζει η κυβερνητική πρόταση είναι τα €25 εκατ που θα κατατίθενται από συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2017 σε ένα ταμείο το οποίο η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες ήθελε να καταργήσει.

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια πρόχειρη αντιμετώπιση από έναν Υπουργό και ένα Υπουργείο που δεν μας συνήθισε σε προχειρότητες, απλά για να γίνει κάποια κίνηση σε ένα θέμα το οποίο είχαμε εγείρει για συζήτηση εδώ και ένα χρόνο, υπήρχε άρνηση να ξεκινήσει η συζήτηση του και ήρθαν σήμερα ένα μήνα πριν κλείσει η Βουλή να μας πουν ότι θα μαζέψουν €25 εκατ», είπε, υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ για τη χρήση του 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος αντιμετωπιζόταν με αρνητικά σχόλια.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση