ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ - Τα μαζεύουν και φεύγουν οι Ιταλοί (pic)

Η νέα navtex της Τουρκίας φέρνει εξελίξεις

Η Τουρκία έχει ανανεώσει την οδηγία προς ναυτιλομένους, NAVTEX, με ισχύ μέχρι και τις 10 Μαρτίου, η οποία αφορά στο 3ο οικόπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προηγούμενη οδηγία αναμένετο να λήξει στις 22 Φεβρουαρίου.

Αυτή η προκλητική κίνηση της Τουρκίας αναμένεται να φέρει εξελίξεις στους ενεργειακούς σχεδιασμούς που αφορούν το οικόπεδο 3 αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες το γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12000» θα αποχωρήσει από την περιοχή αφού έχει προγραμματισμένες άλλες εργασίες.

Σε μια άλλη εξέλιξη αναμένεται σύσκεψη στο Προεδρικό συγκαλείται σήμερα το απόγευμα (20/02) για τον χειρισμό του θέματος
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα ξεκινήσει στις 7.15μμ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε ήδη τηλεφωνικά για το θέμα της τουρκικής navtex και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε που βρίσκεται το γεωτρύπανο


Συνεχίζει ακάθεκτη η ExxonMobil


Αγνοεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil. Η ExxonMobil, στην οποία ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Ρεξ Τίλερσον πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.


Η ExxonMobil όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.


*Με πληροφορίες από skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  ΕΝΙ  |  NAVTEX

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X