ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Το μπαλάκι των αποκρατικοποιήσεων

Και πάλι ενώπιον του Ανωτάτου με νέα αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη

Σε αναφορά του νόμου, που ψήφισε η Βουλή στις 14 Ιουλίου, για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, την αναφορά καταχώρησε μόλις πρόσφατα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος παραβιάζει συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ζητώντας σχετική γνωμάτευση του Ανωτάτου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία με 26 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον. Την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς.

Εναντίον της πρότασης του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ. Την ώρα της ψηφοφορίας εκτός αιθούσης ήταν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και Ζαχαρίας Κουλίας και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Με βάση την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, ο νόμος που ψηφίστηκε καταργεί τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων, η οποία έχει θεσμοθετηθεί βάσει σχετικής νομοθεσίας του 2014 αφενός, και αφετέρου την ίδιας τη νομοθεσία για την αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών και δημόσιας περιουσίας.

Η πρόταση των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που προνοούσε τη μετονομασία της μονάδας αποκρατικοποιήσεων σε μονάδα αξιοποίησης κρατικής περιουσίας και τον καθορισμό δημοσίου υπαλλήλου ως επικεφαλής της μονάδας, δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος είχε καταχωρήσει αναφορά στο Ανώτατο για τους ίδιους λόγους και για το νόμο που ψήφισε η Βουλή με την προηγούμενη σύνθεσή της, ο οποίος τροποποιούσε τον περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμο του 2014 με την προσθήκη ενός νέου άρθρου του άρθρου 24 στον υφιστάμενο νόμο. Το νέο άρθρο ανέστελλε την εφαρμογή των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου αναφορικά με την ΑΤΗΚ και την ΑΗΚ μέχρι την 31/12/2017.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο Μάιο ότι ο εν λόγω νόμος ήταν αντισυνταγματικός, καθότι καταστρατηγούσε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και το άρθρο 54 του συντάγματος.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X