ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σχεδόν οριακά εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

Μικρή η διαφορά των υπέρ και των κατά

Με 30 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε απόψε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, δεσμεύοντας μεταξύ άλλων και τις δαπάνες ύψους €33 εκατομμυρίων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», που αφορά την επιδότηση μέρους της δόσης δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία.

Υπέρ ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης.

Μετά την ένθεση σημείωσης στο ΕΣΤΙΑ, τα κονδύλια θα μπορούν να αποδεσμευτούν μετά από ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Κατά του σταυρώματος τάχθηκε ο ΔΗΣΥ.

Αποκόπηκαν επίσης 5% των λειτουργικών δαπανών για όλα τα Υπουργεία και κρατικά τμήματα καθώς επίσης 5% των δαπανών για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός και προνοεί έσοδα της γενικής κυβέρνησης ύψους €8.55 δισεκατομμυρίων και δαπάνες ύψους €7,91 δις, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να ανέχεται στο 3% του ΑΕΠ. Οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης θα ανέλθουν στα €6,27 δις.

Στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί εξάλλου 51 τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συζήτηση τους στην Επιτροπή Οικονομικών, αυξάνουν τις δαπάνες κατά €16 εκατομμύρια.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση