ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη-Λουτ

Σύσκεψη με τους συνεργάτες του θα έχει ο ΠτΔ

Ολοκληρώθηκε γύρω στη μια μετά το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε στις 10.15, παρών ήταν και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να έχει τώρα σύσκεψη με τους συνεργάτες του.

Η κ. Λουτ θα συναντηθεί και με τον Τ/κ ηγέτη στις 15.30 στα κατεχόμενα.

Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Λουτ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λουτ δήλωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει και να μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ τις σκέψεις και θέσεις των δύο πλευρών, ένα χρόνο μετά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε μια εφ` όλης της ύλης ανασκόπηση για το σύνολο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, διατύπωσε τις θέσεις της ε/κ πλευράς τεκμηριώνοντάς τις με έγγραφα και εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να υπάρξει έδαφος που θα οδηγήσει τις συνομιλίες σε μια θετική κατάληξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Λουτ δεν μετέφερε οποιοδήποτε μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη η έκθεση της κ. Λουτ σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές που θα έχει τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η κ. Λουτ θα έχει σήμερα στις 15.30 συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και στις 19.30 με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος φθάνει απόψε στα κατεχόμενα για επαφές με την τ/κ ηγεσία.

Αναμένεται να αναχωρήσει από το νησί αύριο το πρωί καθ` οδόν προς τη Νέα Υόρκη.

Πηγές από τα ΗΕ δήλωσαν ότι μόλις καθοριστούν οι ημερομηνίες των επαφών της σε Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες, η κ. Λουτ θα επιστρέψει στην Ευρώπη.

Εν συνεχεία, θα συντάξει την έκθεσή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη αρχές Σεπτεμβρίου, πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν σχετίζεται με τις επαφές Λουτ στην Κύπρο. Η ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου για την υιοθέτηση του ψηφίσματος έχει οριστεί για το πρωί της Πέμπτης 26 Ιουλίου. Η παρούσα εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λήγει στις 31 Ιουλίου 2018.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει τη Δευτέρα του Συμβουλίου Αρχηγών, τους οποίους και θα ενημερώσει για τη συνάντηση με την κ. Λουτ.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X