ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην φόρα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου βγάζει ο Άντρος (Vid)

«Ο Αναστασιάδης εθίστηκε στο ψέμα»

"Είναι προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης εθίστηκε στο ψέμα", δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού ντιμπέιτ "επανέλαβε ένα μεγάλο ψέμα", το οποίο λέει για δεύτερη φορά, και ο ίδιος υποχρεώνεται να απαντήσει τεκμηριωμένα, δίδοντας πρακτικά της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 1ης Αυγούστου του 2017, σημειώνοντας ότι δίνει τα πρακτικά στη δημοσιότητα, γιατί δεν έχουν να κάνουν με την ουσία του Κυπριακού και γιατί τον υποχρεώνει ο Νίκος Αναστασιάδης «με τα ψέματα τα οποία τα λέει».

«Μου είπε ο κ. Αναστασιάδης την επομένη που επέστρεψε από το Μοντ Πελεράν ότι χρησιμοποίησε το όνομα μου, για να πείσει τον Ακιντζί ότι έπρεπε να φύγει από το Μοντ Πελεράν. Και είχαμε την εξής συζήτηση την 1η Αυγούστου στο Εθνικό Συμβούλιο, όπου επιβεβαίωσε ότι είπε αυτό το πράγμα. Και του λέω στη συγκεκριμένη συζήτηση: Θα πω ποιο επιχείρημα χρησιμοποιήσατε, αφού με προκαλείτε. Είπατε ψέματα, ελπίζω να μην αρνηθείτε αυτό το πράγμα, ότι σας πήρα εγώ τηλέφωνο και σας ζήτησα να επιστρέψετε στην Κύπρο, γιατί είχα προβλήματα στο ΑΚΕΛ. Και είπε ο Πρόεδρος: «Είχα προβλήματα με το ΑΚΕΛ, είπα. Ναι, το είπα αυτό, για να ζητήσω αναβολή να έρθω να ενημερώσω το Εθνικό Συμβούλιο και να συνεννοηθώ με την ελληνική κυβέρνηση», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Και συνέχισε λέγοντας: «Του λέω: «Είπατε με πήρε ο Άντρος και μου ζήτησε να πάω πίσω. Και αυτό το πράγμα, παρόλο που το ήξερα από την πρώτη στιγμή Πρόεδρε, δεν το είπα δημόσια μέχρι σήμερα, γιατί η έγνοια μου ήταν πώς θα προχωρούσε η διαδικασία για να πάμε σε λύση του Κυπριακού. Δεν το χρησιμοποίησα για να σας αποδομήσω και αυτά που λέω σήμερα δεν τα λέω γιατί η έγνοια μου είναι πως θα αποδομηθεί ο Αναστασιάδης ή γιατί έχω εκλογικές σκοπιμότητες».

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού «παρόλο που γνώριζε ο Πρόεδρος ότι χρησιμοποίησε το όνομα μου για να φύγει από το Μοντ Πελεράν, για δεύτερη φορά καταδέχτηκε να πει ψέμα στο ντιμπέιτ, απλά και μόνο για να περάσει τη δική του άποψη», για να συμπληρώσει πως «είναι επικίνδυνο ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λέει με τόση ευκολία το ψέμα, απλά για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Με αφορμή το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης είναι προφανές ότι εθίστηκε στο ψέμα», προσθέτοντας πως «είπε ψέματα με τα πολλά δεσμεύομαι που ανέλαβε προεκλογικά, είπε ψέματα για τη δέσμευσή του να μην ιδιωτικοποιήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς, είπε ψέματα ότι δεν γνώριζε το κούρεμα, άρα δεν ενημέρωσε τους συγγενείς για να βγάλουν λεφτά στο εξωτερικό, είπε ψέματα ότι δεν πήρε το έγγραφο Ντάουνερ, είπε ψέματα ότι δεν είχε περιουσία στην περιοχή που θα γινόταν η μεγάλη ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί».

«Είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποίησε το όνομα μου για να φύγει από το Μοντ Πελεράν. Και ότι εγώ δέχτηκα το τι μου είπαν οι Τουρκοκύπριοι. Αν ο κ. Αναστασιάδης είναι Τουρκοκύπριος, τότε ναι παραδέχτηκα εκείνο που μου είπαν οι Τουρκοκύπριοι. Ο κ. Αναστασιάδης μου είπε ότι χρησιμοποίησε το όνομα μου για να φύγει από τον Μοντ Πελεράν», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος έκανε ανάρτηση στο twitter στις 6 του Ιούλη και ότι είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε προτάσεις και ότι τώρα είναι η σειρά των Τ/Κ και ότι ευχόταν να καταθέσουν προτάσεις και οι Τουρκοκύπριοι.

«Το έκαμα. Αλλά δεν είναι για τις 6 Ιουλίου που τον κατηγορούμε εμείς. Τον κατηγορούμε για τη συμπεριφορά του στο δείπνο. Θα επαναλάβω το εξής πολύ απλό: Το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη είναι πως ο κ. Τσαβούσογλου τίναξε στον αέρα την όλη διαπραγμάτευση. Εάν ήταν έτσι τα πράγματα, αυτά θα έπρεπε να αντικατοπτρίζονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. Μας λένε ότι ο ΓΓ δεν αποδίδει ποτέ ευθύνες. Το λέει και ο κ. Αναστασιάδης και το επιτελείο του και ο ΔΗΣΥ. Εγώ λέω ότι ο ΓΓ έχει απονέμει αυτές τις ευθύνες. Τι λέει στην έκθεση του για το τι συνέβη στο Κραν Μοντανά; Λέει τρία πράγματα ουσιαστικά. Το πρώτο ότι χάθηκε μια ευκαιρία ιστορικής σημασίας και απαντά στο γιατί χάθηκε αυτή η ευκαιρία, γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση από το Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί», είπε ο κ. Κυπριανού.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Τουρκία στην παράγραφο 18 της έκθεσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «λέει ότι παρόλες τις δημόσιες τοποθετήσεις και τη ρητορική στις κατ’ ιδίαν και στις βάθος συζητήσεις που είχα μαζί τους, διαπίστωσα ότι όλες ανεξαιρέτως οι εγγυήτριες δυνάμεις δηλαδή και η Τουρκία προσήλθαν στο Κραν Μοντανά με την ετοιμότητα να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να καταλήξουμε σε συμφωνία», για να σημειώσει ότι αν η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι ευθυνόταν αποκλειστικά ο κ. Τσαβούσογλου για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, γιατί δεν είπε στο ΓΓ ότι η έκθεση του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;».

«Γιατί δεν είπαμε στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι ο ΓΓ δεν έχει καταγράψει αντικειμενικά το τι συνέβη στο Κραν Μοντάνα στην έκθεση του και θα πρέπει να παρεμβείτε για να μη μετατραπεί σε επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ αυτή η έκθεση, παρά μόνο σιωπήσαμε, δεν αντιδράσαμε και δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα αυτά τα οποία κατέγραψε ο ΓΓ στην έκθεση του; Και ο κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει γιατί το έκανε αυτό το πράγμα ο κ. Αναστασιάδης», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «συναγερμοποίηση» της κρατικής μηχανής, αφού όπως είπε «τα τελευταία χρόνια ο ΔΗΣΥ φρόντισε σε καίρια πόστα στη δημόσια υπηρεσία να διορίσει ηγετικά στελέχη του κόμματος» και συμπλήρωσε πως «είναι απαράδεκτο η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών να κάνει απαξιωτικές αναρτήσεις στο facebook της, για υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι κρατική λειτουργός και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως κομματικό στέλεχος του ΔΗΣΥ».

Ο κ. Κυπριανού παρουσίασε δημόσια ποια ήταν η ανάρτηση της κ. Σόφης Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας πως είναι «απαξιωτική για τον κ. Μαλά που είναι υποψήφιος Πρόεδρος και ενδεχομένως να είναι και ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση