ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στην Επ.Οικονομικών ο κρατικός προϋπολογισμός 2018

Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για κρατικό προϋπολογισμό θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου

Αρχίζει σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η συζήτηση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2018, μετά την στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, διεκδικώντας αυξήσεις για 24 χιλιάδες εργαζομένους και συνταξιούχους των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό.

Στη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία θα αρχίσει στις 9.30, ο Υπουργός Οικονομικών θα αναλύσει τα κρατικά έσοδα και θα παρουσιάσει τους δημοσιονομικούς δείκτες και την οικονομική πολιτική και δημοσιονομική κατάσταση.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου με την παρουσία της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ για το 2018 (€733,6 εκατομμύρια). Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα €7,5 δισεκατομμύρια, ενώ τα δημόσια έσοδα θα ανέλθουν στα €7,7 δισεκατομμύρια. Καταγράφεται αύξηση 3,4% τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, με αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, το προσχέδιο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3% για το 2018, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να μειωθεί στο 97,9% του ΑΕΠ το 2018 ή στα €19, 1 δισ., από 102,7% το 2017.

Μετά την παρουσίαση του Υπουργού Οικονομικών θα ακολουθήσει στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2018 του Υπουργείου Οικονομικών, στον οποίο περιλαμβάνονται επιμέρους κονδύλια που αφορούν, μεταξύ άλλων, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν πέρα του Υπουργού Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Διευθυντής Προϋπολογισμού, η Γενική Λογίστρια, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση