ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στη Μακαρίου το επιτελείο του Αναστασιάδη

Στο συνεδριακό κέντρο την 14η Οκτωβρίου η εξαγγελία του Προέδρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Μπορεί το τελευταίο 48ωρο να απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα το άτυπο έγγραφο του δείπνου, ωστόσο Προεδρικό και Πινδάρου στήνουν ήδη τις μηχανές για τον προεκλογικό του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναλαμβάνει εν πολλοίς αυτόβουλα ρόλο πρώτου βιολιού και είναι έτοιμος, σε αντίθεση με την απουσία του το καλοκαίρι, να αποκρούσει τις όποιες βολές δέχεται ο Πρόεδρος και το κόμμα του ένθεν και ένθεν στο πλευρό του θα βρίσκεται τόσο το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος, όπως επίσης και η κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ διακριτικά αλλά μεθοδικά, στον προεκλογικό θα ριχτεί το υπουργικό σχήμα και το Προεδρικό.

Όσο όμως κι αν πρόσωπα τόσο από την Πινδάρου όσο και από το Προεδρικό αναλαμβάνουν ρόλους, την απόφαση για όλα όσα αφορούν τον προεκλογικό θα έχει ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης.

Εξαγγελία στο συνεδριακό

Η εξαγγελία του Νίκου Αναστασιάδη θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο την 14η Οκτωβρίου και με αυτή αναμένεται να ανοίξει και επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η εξαγγελία του κ. Αναστασιάδη θα έχει συνενωτική χροιά ή αν θα έχει καθαρά συναγερμικό χρώμα. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, στόχος είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, να έχει κατά την εξαγγελία του μία ομάδα προσώπων από ακαδημαϊκούς κύκλους και κοινωνικές ομάδες οι οποίοι θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Μία ομάδα προσώπων που θα καταδεικνύει πως η υποψηφιότητά του ξεπερνά τα καθαρά κομματικά στεγανά του Δημοκρατικού Συναγερμού και φτάνει στην κοινωνία των πολιτών. Το αν αυτό θα επιτευχθεί είναι ένα ζήτημα ανοικτό και θα φανεί την 14η Οκτωβρίου καθώς η Πινδάρου θέλει επί του παρόντος να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της.
Επιτελείο και ρόλοι

Τα κτίρια που θα στεγάζουν το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη έχουν ήδη κλείσει σε κάθε επαρχία, με αυτό της Λευκωσίας να βρίσκεται στη λεωφόρο Μακαρίου. Η μετακόμιση αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την εξαγγελία του Προέδρου, ωστόσο ζήτημα τίθεται από ποιους θα στελεχώνεται.

Οι αξιωματούχοι, πρόσωπα που βρίσκονται στο προεδρικό, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Μιχάλης Σοφοκλέους και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος θα έχουν- με προσοχή προς τον θεσμικό τους ρόλο- θέση στον προεκλογικό, όπως επίσης και όλο το υπουργικό σχήμα. Κύριος ρόλος τους να υπεραμυνθούν του έργου που έχει ήδη συντελεστεί κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Ουδόλως τυχαίο το γεγονός ότι μετά την ομιλία Άντρου Κυπριανού, κάθε υπουργός ανέλαβε μέσω γραπτών δηλώσεων να υπεραμυνθεί του έργου που έχει συντελέσει.

Κουπί στην όλη διαδικασία του προεκλογικού βάζει και η Πινδάρου, στην κατάρτιση του προεκλογικού προγράμματος, στο οργανωτικό αλλά και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου, που αποφάσισε πως θα συντονίζει την όλη διαδικασία, ακούγεται πως ρόλο βοηθού συντονιστή αναλαμβάνει ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου ενώ εκπρόσωπος τύπου θα είναι –εκτός απροόπτου- η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου ως επικεφαλής της καμπάνιας, θα βρίσκεται τις πλείστες των ημερών Κύπρο αναλαμβάνοντας την επαφή με τη βάση, όπως ο ίδιος ξέρει.

Η κοινοβουλευτική ομάδα, βρίσκεται ήδη σε μία διαδικασία όπου οργώνει χωριά και επαρχίες, με στόχο τη συσπείρωση αλλά και την επαφή με τη συναγερμική βάση.

Την ευθύνη τόσο του επικοινωνιακού σκέλους αλλά κυρίως του οργανωτικού θα έχει το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος. Την οργανωτική δομή θα έχουν υπό την κύρια επίβλεψή τους ο γενικός διευθυντής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Στυλιανού και αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γιώργος Λυσανδρίδης. Την επικοινωνιακή στρατηγική του προεκλογικού αναλαμβάνουν οι επικοινωνιολόγοι Ανδρέας Χατζηκυριάκος και Στράτος Φαναράς χωρίς να αποκλείονται προσθήκες στην πορεία.

Οι θέσεις και το αφήγημα

Ήδη βρίσκεται σε διεργασία το προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη για το 2018, ενώ το προεδρικό έχει ήδη ετοιμάσει το κυβερνητικό έργο όλων των υπουργείων κατά την περίοδο 2013-2018. Και αυτό για να διαφανεί με κάθε τρόπο πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη υλοποίησε ένα μεγάλος μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Το ερώτημα είναι με ποιο προεκλογικό αφήγημα θα κινηθεί αυτή τη φορά ο Νίκος Αναστασιάδης. Ήδη σύμφωνα με έρευνες που γίνονται καταδεικνύεται πως η προεκλογική Αναστασιάδη θα πρέπει να βασιστεί κυρίως στην οικονομία και όχι στο κυπριακό, καθώς η οικονομία συγκεντρώνει την θετικότερη άποψη της κοινωνίας για το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X