ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Σε αναμονή οι εκπαιδευτικοί

Εντός της ημέρας λέει το Υπουργείο

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, δεν έχουν πάρει απάντηση ακόμα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στη χθεσινή τους επιστολή, με την οποία ζητούσαν την μετάθεση της συνάντησης τους για την Τετάρτη, είπε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του μετά την πρωινή συνάντηση των οργανώσεων με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μετά την πρωινή συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, μετέβη στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού όπου είχε μίας περίπου ώρας συνάντηση με τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου, Κώστα Χαμπιαούρη, στον οποίο μετέφερε το τί συζητήθηκε κατά την πρωινή συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι δεν βρισκόμαστε ούτε στο παρά πέντε ούτε στο παρά ένα, αλλά βρισκόμαστε στο και πέντε.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σιζόπουλος μετέβη στην ΕΔΕΚ όπου βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη νέα συνάντηση του με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τις οποίες θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας.

Σε δηλώσεις του μετά την πρωινή συνάντηση των εκπαιδευτικών με τον κ. Σιζόπουλο, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι δεν βρισκόμαστε ούτε στο παρά πέντε ούτε στο παρά ένα, αλλά βρισκόμαστε στο και πέντε.

«Γι’ αυτό, εκείνο που έχει σημασία, αν πραγματικά όλοι μας επιδιώκουμε την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πρέπει να σημειώσουμε εμφατικά μάλιστα ότι μιλούμε για την ύστατη προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή και με ένα χρονικό περιθώριο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με αυτό το δεδομένο, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του κ. Σιζόπουλου για μια μεσολαβητική προσπάθεια που θα καταβάλει ο ίδιος, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση στην οποία οπωσδήποτε συζητήσαμε τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από την πλευρά του Υπουργικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Οι απόψεις τους, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, έχουν εκφραστεί με σαφήνεια και στο πλαίσιο, βεβαίως, αυτό το οποίο έχουν καθορίσει όλο το προηγούμενο διάστημα .

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι είναι απόλυτα και πλήρως επικεντρωμένοι σε αυτές τις δύο – τρεις μέρες οπόταν θεωρητικά θα γίνουν οι προσπάθειες για έξοδο από το αδιέξοδο.

«Εμείς πέραν από τα θεωρητικά, ασφαλώς λέμε ουσιαστικά πρέπει όλες οι πλευρές να δούμε το θέμα με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αρμόζει. Την ίδια ώρα όσον αφορά την επιστολή που στείλαμε στον Υπουργό νομίζω είναι απόλυτα λογικό όταν παραλάβεις μια επιστολή την Παρασκευή το απόγευμα και επιστολή μάλιστα πολυσέλιδη, τότε χρειάζεται κάποιος χρόνος για να ετοιμαστείς και εσύ, να καλέσεις τα συλλογικά σου όργανα, να μελετήσεις αυτή την επιστολή και να δώσεις τις ανάλογες απαντήσεις», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ανέφερε, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις το έχουν πει από τις 2 Ιουλίου το ότι καταστρατηγήθηκε ο θεσμικός και ουσιαστικός διάλογος που έπρεπε να γίνει.

«Το ότι λήφθηκαν ετσιθελικά μέτρα αλλά και την ίδια ώρα όλη αυτή η απαξίωση και η αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού η οποία έχει ποδοπατηθεί από τον οποιονδήποτε πλέον και από επώνυμους και από ανώνυμους, είναι αυτό για το οποίο εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε κάθε λόγο να διαμαρτυρηθούμε και να ζητήσουμε ακριβώς την αξιοπρέπεια αυτή να γίνει πλέον σεβαστή, γιατί όλα αυτά που ακούμε και όλα τα στοιχεία, νομίζω ξέρετε ότι εμείς δεν θέλουμε καν να συζητούμε δημόσια. Προκαλέσαμε και παρακαλέσαμε το Υπουργείο πολλές φορές με όποιους τεχνοκράτες θέλει να έρθει στο διάλογο να αντιπαραθέσουμε αυτά τα στοιχεία, για τα οποία δεν νομίζω ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να καταλάβει και τις λεπτομέρειες τις οποίες εμείς πολλές φορές αναφέρουμε και συζητούμε. Όμως με το Υπουργείο και τους τεχνοκράτες, βεβαίως και μπορούμε να τα συζητήσουμε», πρόσθεσε.

"Υπάρχει κάποιος που πιστεύει σήμερα ότι στις τάξεις των σχολείων μας υπάρχουν 14 μαθητές;", διερωτήθηκε ο κ. Φυλακτού.

«Αυτά τα στοιχεία βγαίνουν. Άρα αυτό που το καταλαβαίνει ο κάθε γονιός γιατί το βιώνει στην σχολική πραγματικότητα, επειδή εμείς βιώνουμε και την υπόλοιπη σχολική πραγματικότητα, καταλαβαίνουμε ότι ούτε αυτά που αναφέρονται στο διδακτικό χρόνο ούτε αυτά που αναφέρονται στο εργάσιμο μας χρόνο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ακριβώς θέλουμε αυτά τα δεδομένα να τα βάλουμε κάτω με το Υπουργείο Παιδείας. Από τις 2 Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει ενάμιση μήνα. Σε αυτό τον ενάμιση μήνα εάν συζητούσαμε ουσιαστικά, λύναμε πολλά προβλήματα και παίρναμε αποφάσεις», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν έχουν πάρει απάντηση από τον Υπουργό Παιδείας, ο κ. Φυλακτού είπε ότι δεν έχουν πάρει απάντηση ακόμα από το Υπουργείο Παιδείας.

«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος να μην αποδεχθεί ο Υπουργός μια μετάθεση μίας , δύο ημερών της δικής μας απαίτησης για την συνάντηση, που είναι απαίτηση για να προετοιμαστείς κατάλληλα για να πας σε αυτή την συνάντηση. Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι θετική η ανταπόκριση του Υπουργείου στην εισήγηση τους. Είμαστε μεσούσης της διαδικασίας, καλύτερη η σιωπή και ελπίζουμε πάντα στο καλό αποτέλεσμα», κατέληξε.

Σήμερα η απάντηση του Υπ. Παιδείας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις για συνάντηση

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, θα αποστείλει σήμερα το απόγευμα την απάντηση του προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε σχέση με το αίτημα των οργανώσεων για να μεταφερθεί η συνάντηση τους από σήμερα και αύριο, όπως αναφερόταν στην τελευταία επιστολή του Υπουργού προς τις οργανώσεις, σε Τετάρτη.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X