ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ρολάνδης για Συνεργατισμό: Τα σάπια μήλα, ο Θεός και τα κόμματα

Σοβαρές καταγγελίες και αρκετές ατάκες στην κατάθεση του τέως Υπουργού Εμπορίου

Σε αποκαλύψεις προέβη ο Νίκος Ρολάνδης, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, το πρωί της Παρασκευής, κάνοντας λόγο για «σάπια μήλα» και κομματοκρατία σε Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Κατ' αρχάς, ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε να μάθει για τις ενέργειες από πλευράς του κ. Ρολάνδη στις περιπτώσεις εκείνες που εντόπιζε κάτι επιλήψιμο. Στο Υπουργείο απάντησε ο κ. Ρολάνδης υπήρχε αρμόδιος λειτουργός στην αρμοδιότητα του οποίου ήταν οι 362 ΣΠΙ και 103 Συνεργατικές Εταιρείες. Η περίοδος η δική μου ήταν η περίοδος της εναρμόνισης αναφέρει ο μάρτυρας. «Είχα πληροφορηθεί πως υπήρχαν υγιή αλλά και σάπια μήλα». Ο λόγος που χάθηκε ο Συνεργατισμός είναι γιατί δόθηκαν εξουσίες στον επικεφαλής από ιδρύσεως της Δημοκρατίας αναφέρει ο κ. Ρολάνδης.

Ο τέως Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε και σε περιστατικά όπου αξιωματούχοι του Συνεργατισμού σπαταλούσαν αλόγιστα οικονομικούς πόρους σε ταξίδια στο εξωτερικό πριν από 40 χρόνια. Ο Συνεργατισμός άρχισε να καταρρέει σιγά-σιγά μέσα από ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Κάποιες διαδικασίες προσθέτει ήταν ανεξέλεγκτες. «Ευχόμουν να ολοκληρωθεί η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να σταματήσουν οι καταστάσεις που υπήρχαν». Η μόνη περίπτωση που εντοπίστηκε την περίοδο της Υπουργίας του αφορούσε το Ταμιευτήριο Πάφου που κατέληξε στα Δικαστήρια, ανέφερε ο κ. Ρολάνδης.

Σε σχέση με την περίοδο του Χρηματιστηρίου κατά την οποία υπήρχαν αναλήψεις για αγορά μετοχών, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι η σωτηρία για τον Συνεργατισμό ήταν η μεταφορά χρημάτων της Κεντρικής τράπεζας στον Συνεργατισμό αλλά και το ότι έγινε αντιληπτό πως η επένδυση στο Χρηματιστήριο δεν απέδιδε. Αυτό έσωσε τον Συνεργατισμό πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης.

Στα 362 ΣΠΙ υπήρχαν κομματικές παρεμβάσεις. Οι Επιτροπείες ελέγχονταν από τα κόμματα κάτι που δεν βοήθησε τον Συνεργατισμό. Σε μεγάλα ΣΠΙ, όπως αυτό της Λεμεσού, ήταν γνωστό ποια κόμματα τα ήλεγχαν, σύμφωνα με τον κ. Ρολάνδη. Τόνισε μάλιστα το πρόβλημα, με την φράση «ούτε ο Θεός δεν μπορούσε να απομακρύνει τα κόμματα από την ΣΚΤ».

«Έχει εντοπιστεί μια περίπτωση μετά το 2005 σε μια ΣΠΙ όπου επιτράπηκε το άνοιγμα λογαριασμού χωρίς παρατράβηγμα, όμως επιτράπηκε στον δικαιούχο του λογαριασμού να φθάσει τα 3,5 εκατ. λίρες», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας πως αυτή η περίπτωση θα εξετασθεί ξεχωριστά.

Ο Συνεργατισμός ξεκίνησε στραβά και κάποιοι προσπάθησαν να τον ελέγξουν και καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε, είπε ο τέως Υπουργός. «Λυπούμαι που το λέω, αλλά επί αγγλοκρατίας ο Συνεργατισμός δούλευε», είπε ενώπιον της Επιτροπής ο Νίκος Ρολάνδης. Οι κακές νοοτροπίες μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά.

«Σάρξ εκ της σαρκός των κομμάτων ήταν πολλά από αυτά τα ΣΠΙ. Τα κόμματα τα έλεγχαν και τα ποδηγετούσαν» ανέφερε, τέλος, ο μάρτυρας.

Πηγή: Η Καθημερινή

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση