ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς απαντά η Κυβέρνηση για πολιτικές ευθύνες στη Χλώρακα

Τι ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά το Εθνικό Συμβούλιο

24news team

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Παρασκευή (01/09). Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προχώρησε σε δηλώσεις μιλώντας μεταξύ άλλων και για τις εξελίξεις στην πορεία του Μεταναστευτικού προβλήματος, ειδικότερα μετά και τα τελευταία περιστατικά βίας που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Χλώρακα.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως με τη βία δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα του Μεταναστευτικού, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει και κατά πόσον υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα γεγονότα στη Χλώρακα.

Συγκεκριμένα είπε: «O Πρόεδρος ενημέρωσε για την πορεία, την εξέλιξη, τις δράσεις και τις επόμενες ενέργειες, τις οποίες η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει. Αυτό που έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που ολιστικά θα αντιμετωπίσει το ζήτημα».

Συνέχισε αναφέροντας πως: «Είναι γνωστό ότι η Κύπρος, ως χώρα πρώτης γραμμής, έχει δεχθεί υψηλές μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια και το Μεταναστευτικό έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία».

Όσον αφορά την πορεία και τις δράσεις για το Μεταναστευτικό ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, για πρώτη φορά στα ιστορικά που υπάρχει το Μεταναστευτικό, είναι η ανατροπή των αριθμών, οι αναχωρήσεις να είναι περισσότερες από τις αφίξεις για πρώτη φορά, να εξετάζεται διπλάσιος αριθμός αιτήσεων σε μηνιαία βάση από ό,τι πέρσι, 1800 αιτήσεις τον μήνα αντί 1000.

Έχει στελεχωθεί το τμήμα αιτήσεων ασύλου με 27 επιπλέον εξεταστές και τον ερχόμενο μήνα θα προχωρήσει σε πρόσληψη άλλων 25 ατόμων για να επισπευστούν περαιτέρω οι διαδικασίες και είμαστε σε διαδικασία ενίσχυσης των υφιστάμενων υποδομών και δημιουργίας νέων δομών.

Εκείνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις, και είναι η έκκληση της εκτελεστικής εξουσίας, είναι όπως προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο για σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, που θεωρούμε είναι αυταπόδεικτο από τις διαδικασίες που έχουν τροχοδρομηθεί ότι θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ριζική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού».

«Η βία φέρνει βία»

Για τα περιστατικά βίας στη Χλώρακα τονίζει: «Κοινή άποψη όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, είναι προφανές και κατηγορηματικό ότι μέσα από φαινόμενα βίας, μέσα από επεισόδια πρόκλησης υλικών ζημιών και θέτοντας σε κίνδυνο ζωές, δεν μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Η βία φέρνει βία και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε όλοι μαζί.

Η Κυβέρνηση, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Πολιτεία δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα έξαρσης βίας, φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

«Στόχος η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας»

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα όσα συνέβησαν στη Χλώρακα και σε παρατήρηση ότι ακούστηκαν φωνές για να υπάρξουν παραιτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι συνταγματική εξουσία του Προέδρου.

«Εμάς αυτό που μας απασχολεί και έχουμε θέσει ως στόχο είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, είναι η επιβολή του νόμου μέσα από τα συντεταγμένα όργανα ευνομούμενης πολιτείας», είπε.

«Θα αναμέναμε και θα ελπίζαμε όλοι, αυτή τη στιγμή να κατευθυνόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και να μη θέταμε ως προτεραιότητα τις παραιτήσεις», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση