ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ - Θετική ανταπόκρισή στις σκέψεις Γκουτέρες που μπορεί να ανοίξουν δρόμο για συνομιλίες

Το αμέσως επόμενο διάστημα ενδείξεις για το Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Ο ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει σκέψεις που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, η δική μας ανταπόκριση ήταν θετική και αναμένουμε να δούμε την ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την Πανηγυρική Δοξολογία για την 25η Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα «θα μας δώσει ενδείξεις κατά πόσον είμαστε κοντά στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών».

«Ο Γενικός Γραμματέας έχει κάποιες σκέψεις, κάποιες ιδέες που εμείς στηρίζουμε, και αναμένουμε να δούμε και την ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς σε αυτές τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα που θεωρώ ότι ναι, μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτό την ίδια στιγμή θα επηρεάσει και άλλες εξελίξεις σε σχέση ειδικότερα με τα ευρωτουρκικά.

«Είναι γνωστή η προσέγγισή μας στο συγκεκριμένο θέμα, ήταν κάτι που συζήτησα και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας και με τον Γάλλο Πρόεδρο. Θεωρούμε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη και την επιθυμία της Τουρκίας για να ενισχυθούν αυτές οι σχέσεις, μπορούν όλα αυτά, μέσα από μια σταδιακή προσέγγιση, βήμα με βήμα προσέγγιση, να μας οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Σε ερώτηση αν κ. Γκουτέρες θα κάνει κάτι προσωπικά και αν θα καλέσει σε συνάντηση τους δυο ηγέτες, ο Πρόεδρος είπε ότι ο ΓΓ έχει ήδη κάνει (ενέργειες) ο ίδιος προσωπικά όπως και η Προσωπική του Απεσταλμένη.

«Όπως προανέφερα έχει κάποιες σκέψεις και κάποιες ιδέες για τις οποίες εργάζεται. Δεν είναι σωστό να πω δημόσια οτιδήποτε, να αναμένουμε να δούμε», ανέφερε.

Μακάρι, συνέχισε, να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα μέσα από την προσπάθεια του ΓΓ κα θα γίνει γνωστή από το αποτέλεσμα.

Σημείωσε ότι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει ένα προσωπικό ενδιαφέρον από τον ίδιο τον ΓΓ και ότι το Κυπριακό συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «ελπίζω να υπάρξουν εξελίξεις».

«Από δικής μου πλευράς όταν μου παρουσιάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα τι έχει στο μυαλό του, η ανταπόκρισή μου, η απάντηση μου ήταν θετική, ότι στηρίζω κάτι τέτοιο και ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια του ΓΓ, «άρα αναμένω να ενημερωθώ από τον ΓΓ των ΗΕ ή την Προσωπική του Απεσταλμένη».

Σε παρατήρηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος στον πανηγυρικό του λόγο στο πλαίσιο της Δοξολογίας, έθεσε το θέμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός από την Αθήνα, των ελληνοτουρκικών από το Κυπριακό και μίλησε για την ανάγκη αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ο Πρόεδρος τόνισε ότι ο στόχος μας και όλες οι κινήσεις μας είναι σε συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση.

«Υπάρχει πλήρης ταύτιση και απόψεων και προσεγγίσεων και ήταν αν θέλετε και αυτή η κοινή προσπάθεια που οδήγησε και στον διορισμό της Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα», ανέφερε.

Σε σχέση με τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο, είπε ότι σημασία έχει πολύ περισσότερο το τι γίνεται στην πράξη παρά τα όσα ακούγονται.

«Και μπορώ να σας πω ότι γίνονται σαφώς πολύ περισσότερα από όσα γίνονταν όταν υπήρχε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, και αυτό το λέω (γιατί) το γνωρίζω από πρώτο χέρι ειδικότερα μετά τη ανάληψη των καθηκόντων μου και της ενημέρωσης που έτυχα από τους αρμοδίους. Ειδικότερα στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας όσα περισσότερα κάνουμε κα όσα λιγότερα λέμε, είναι προς την ορθή κατεύθυνση», τόνισε.

Σε σχέση με το σχέδιο "Αμάλθεια" και τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, είπε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια, "συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και με το Ταμείο", σημειώνοντας το ενδιαφέρον και από την ΕΕ και από πολλές χώρες.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην παρουσία 36 χωρών στην πρόσφατη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων στη Λάρνακα, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε την υλοποίηση και την ενίσχυση αυτής της πρωτοβουλίας».

Για το μήνυμα της ημέρας και την σημερινή γιορτή, ο ΠτΔ ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» στην Ελλάδα, στους απανταχού Έλληνες.

Ανέφερε ότι αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τέτοιες μέρες, πρέπει να δούμε τι κάνουμε μέσα από τις πράξεις και τις ενέργειές μας και μέσα από την καθημερινότητά μας και ειδικότερα στη δική μας περίπτωση.

Είπε ότι συμπληρώνονται 50 χρόνια φέτος από την τουρκική εισβολή και κατοχή και το μήνυμα του αγώνα του 1821 «είναι επιμονή, ενότητα και ξεκάθαροι στόχοι».

«Και σε αυτή την προσπάθεια, στη δική μας περίπτωση, ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, δεν υπάρχει καμία απολύτως ούτε αμφισβήτηση, ούτε αμφιβολία. Η επιμονή είναι δεδομένη και η ενότητα πιστεύω παρά κάποιες διαφορετικές δημόσιες τοποθετήσεις, θεωρώ ότι ο τελικός στόχος, ο τελικός σκοπός είναι κοινός», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση