ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ για COP28: «Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες Συνόδους»

Ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψη του στο Ντουμπάι, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Ανακοινώσεις

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλιδης, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψη του στο Ντουμπάι, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP28, θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Μεταξύ άλλων, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, τον Πρόεδρο του Καζακστάν, τον Αντιπρόεδρο της Γκάμπια, τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ενώ θα παραστεί σε εκδήλωση που θα φιλοξενήσει ο Πρόεδρος των ΗΑΕ για τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην COP28, με την ευκαιρία της Εθνική Μέρας της χώρας του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδεύεται στο Ντουμπάι από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κωνσταντινο Λετυμπιώτη, την Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στα ΗΑΕ κα Μερόπη Χριστοφή, τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου κ. Δώρο Βενέζη και υπηρεσιακούς παράγοντες, θα επιστρέψει στην Κύπρο αργά απόψε.

Οι Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την COP28:

Θα μελετήσουμε τρόπους για το πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά, να μετατρέψουμε κάποιες κοινότητες και χωριά μας σε πράσινες κοινότητες και χωριά, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του από το Ντουμπάι, όπου συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, COP28, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη Σύνοδο, είπε ότι «πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες Συνόδους, αν λάβουμε υπόψη το θέμα που απασχολεί τη Σύνοδο εδώ στο Ντουμπάι.

Δεν είναι μόνο να ανασκοπήσουμε τα όσα κάναμε από το 2015 και τη Σύνοδο του Παρισιού, αλλά θα πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, - και αναφέρομαι ειδικότερα στη δική μας χώρα - για υλοποίηση της στρατηγικής μας για το κλίμα. Υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις, είναι σε όλους γνωστό ότι η δική μας χώρα, και κατ΄επέκταση η δική μας περιοχή, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες και περισσότερες προκλήσεις. Ήδη, βιώνουμε πολλές από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που αναλήφθηκε και η Πρωτοβουλία (της Κύπρου) το 2019, για μια περιφερική συνεννόηση σε σχέση με την υλοποίησή όλων αυτών που πρέπει να γίνουν, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση.

Θεωρώ ότι δύο είναι τα βασικά θέματα που προκύπτουν, εκτός από όλα όσα έχουν ακουστεί (στη Σύνοδο), αλλά και από τις διμερείς συναντήσεις που είχα.

Το πρώτο αφορά την ανάγκη κάθε χώρα να ‘τρέξει’ σαφώς πιο γρήγορα. Και ερχόμενος στη δική μας χώρα, έχουμε κάποιες ιδέες, είχα εδώ και κάποιες επαφές, κάποιες επισκέψεις, για να δούμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά και να μετατρέψουμε κάποιες κοινότητες μας, κάποια χωριά μας σε πράσινες κοινότητες, πράσινα χωριά. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος.

Το δεύτερο είναι πώς να κτίσουμε μια κουλτούρα στη βάση του γεγονότος ότι αυτά που βιώνουμε σήμερα αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Σήμερα, κατά κύριο λόγο είναι η νέα γενιά του τόπου μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, που ασχολείται με το θέμα, και πολύ δικαιολογημένα γιατί ανησυχούν για το μέλλον τους. Είναι ένα θέμα, όμως, που απασχολεί και αγγίζει το σύνολο του πληθυσμού. Άρα, πρέπει να κτίσουμε κουλτούρα για την ανάγκη αντιμετώπισης όλων αυτών των επιπτώσεων από τη μια, αλλά και να κινηθούμε σαφώς πιο γρήγορα για να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από το 2015».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση