ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΠτΔ: Παρουσίασε τις δράσεις της Κυβέρνησης για το 2024

Δράσεις για εκσυγχρονισμό θεσμών, βελτίωση ζωής πολιτών ανακοίνωσε ο ΠτΔ

ΚΥΠΕ

Πέραν των 80 πολιτικών και δράσεων που στόχο έχουν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους καθώς και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την παρουσίαση του Προγραμματισμού Διακυβέρνησης για το 2024.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Υπουργών και Υφυπουργών, της ηγεσίας της Δικαστικής εξουσίας, ανεξάρτητων αξιωματούχων και θεσμικών οργάνων του κράτους, εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων, οργανωμένων συνόλων, επαγγελματικών συνδέσμων, και προσωπικοτήτων από το χώρο της οικονομίας, της πολιτικής, της εκπαίδευσης, ξένων διπλωματικών αποστολών και την κοινωνία των πολιτών, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε 80 συν δράσεις.

Αυτές κινούνται στους άξονες της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, στη διασφάλιση μιας ισχυρής οικονομίας, στην ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας, στην αναβάθμιση της ποιότητας υγείας, στην πράσινη μετάβαση, στον εξορθολογισμό ωφελημάτων κρατικών αξιωματούχων, στον εκσυγχρονισμό των θεσμών, στην ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου στην ΕΕ και στην επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, από εκεί όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Ο Πρόεδρος παρουσιάζοντας με λεπτομέρεια όλες τις δράσεις τόνισε ότι το κράτος οφείλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σημερινής εποχής και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία της νομοθετικής εξουσίας και των ανεξάρτητων θεσμών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αποτελεί θεμελιώδες συστατικό μιας διακυβέρνησης, η έγκαιρη κοινοποίηση των πολιτικών της προτεραιοτήτων.

«Πιστεύω στη δύναμη των πολλών, στην Κύπρο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι μπορούμε να το πετύχουμε με συλλογική δουλειά. Αυτή η μεγάλη προσπάθεια εξάλλου μας χρειάζεται όλες κι όλους, γνώστες και κοινωνούς ενός κοινού οράματος, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το να πάρουμε τη χώρα μας ακόμα πιο μπροστά, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού», ανέφερε.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιακός πολίτης, μείωση γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια για Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας, ως μέσο δημιουργίας ενός σύγχρονου, αποδοτικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους. Όπως είπε, δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά μια οριζόντια δράση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, εντός του 2024 δημιουργείται εφαρμογή (App για κινητές συσκευές) που θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς για τον κάθε ένα και την καθεμία, πάνω στην οποία εφαρμογή θα κτίσουμε σταδιακά όλο το φάσμα των ψηφιακών υπηρεσιών του Κράτους προς τον πολίτη.

Όπως εξήγησε, αρχή γίνεται με την Ηλεκτρονική Υπογραφή και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα και εντός του 2024 θα υπογράφουμε ηλεκτρονικά αιτήσεις για επιδόματα ή/και έκδοση επίσημων εγγράφων, τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς την ανάγκη της όποιας φυσικής παρουσίας. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, θα ψηφιοποιηθούν επίσημα έγγραφα όπως η άδεια οδήγησης, η βιομετρική ταυτότητα και το έγγραφο καταλληλόλητας οχήματος και θα χρησιμοποιούνται μέσω της εφαρμογής του Ψηφιακού Πολίτη.

Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού επεκτείνεται και το ψηφιακό σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ώστε να καλύπτει όλο το φάσμα αδειοδότησης, και αναθεωρείται το σύστημα πολεοδομικής αδειοδότησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή 22 συγκεκριμένων δράσεων με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούνιο του 2024, με σημαντικότερη την εξασφάλιση πλέον πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής για οικιστικές αναπτύξεις μικρής κλίμακας.

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι οι παροχές και τα επιδόματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρχίζοντας από το επίδομα τoκετού, να καταβάλλονται εντός 30 ημερών και εξέταση αιτήσεων για ΕΕΕ εντός 60 ημερών.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την άμεση προώθηση νομοσχεδίου για την αύξηση της άδειας μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες, ενώ μελετάται, είπε, και η διεύρυνση της γονικής άδειας.

Εξήγγειλε επίσης το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων ενώ εντός 2024 ολοκληρώνεται και η νέα, σύγχρονη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρίες, μέσω της οποίας ρυθμίζονται συνολικά ζητήματα κοινωνικής συμπερίληψης, αποκατάστασης και συμμετοχής, καθώς επίσης ζητήματα κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους μέσω του διαδικτύου, και ανακοίνωσε επίσης ότι θα διευρυνθεί παγκύπρια ο πετυχημένος θεσμό του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς».

Άλλες δράσεις όπως τις παρουσίασε ο ΠτΔ είναι ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών υιοθεσίας όπως επίσης και αναδοχής παιδιών, των οποίων η φροντίδα βρίσκεται στο κράτος, ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής και της 1ης φάσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας, νέα πολιτική για προσιτή στέγη, με δράσεις ύψους €77 εκατομμυρίων και νέο νομοθετικό πλαίσιο για ενίσχυση της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας σε σχέση με τη διαχείριση Τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Μεταναστευτικό, πιο γρήγορη εξέταση αιτήσεων

Για το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος είπε ότι στόχος για το 2024 είναι η εξέταση των αιτήσεων ασύλου εντός 30 ημερών, η ενίσχυση του τομέα επιστροφών με ανθρώπινο δυναμικό, η άμεση αποκοπή επιδομάτων στις απορριφθείσες αιτήσεις και η λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Εντός του 2024, προωθείται η περαιτέρω αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για αδικήματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών με υποβολή σχετικού νομοσχεδίου.

Συστήνεται ειδικό κλιμάκιο στην Αστυνομία για πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης, προωθείται η καταβολή επιδομάτων αιτητών ασύλου μέσω προπληρωμένης κάρτας, ώστε να αξιοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών διαβίωσης. Ενισχύεται επίσης η προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο με άλλα ομονοούντα κράτη-μέλη για επαναξιολόγηση του καθεστώτος συγκεκριμένων περιοχών στη Συρία και χαρακτηρισμό τους ως ασφαλών για επαναπατρισμό.

Κυκλοφοριακό

Για το Κυκλοφοριακό είπε ότι σε συνέχεια του πιλοτικού έργου «Pame Express» και των πολύ ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων (αφαιρούνται περίπου 400 οχήματα την ημέρα από το οδικό δίκτυο της Λευκωσίας) η Κυβέρνηση προχωρά το 2024 με τη δημιουργία νέων χώρων «Park and Ride» και ειδικών διαδρομών «Pame Express», σε πρώτη φάση, σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2024, ολοκληρώνεται η εγκατάσταση 300 νέων στεγάστρων και στάσεων για λεωφορεία και η δημιουργία ειδικών λωρίδων για ποδήλατα και λεωφορεία.

Στήριξη νοικοκυριών-επιχειρήσεων, μείωση δημόσιου χρέους, εξορθολογισμός κρατικού μισθολογίου

Για την οικονομία ο Πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πακέτο με άμεσα και μεσοπρόθεσα μέτρων ύψους €196 εκατ. για στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, είπε ότι εντός του 2024 θα υπάρξουν και άλλα στοχευμένα μέτρα και δράσεις. Ανακοίνωσε ότι εντός του έτους, τίθεται σε εφαρμογή η πλατφόρμα e-kalathi, ενώ προωθείται και νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίζει ανώτερη τιμή για συγκεκριμένα προϊόντα.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ένα ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο 2024-2026, σημαντικά υψηλότερο από τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών μας, και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, ο στόχος για το 2024 είναι να μειωθεί στο 72.5% του ΑΕΠ με βασική επιδίωξη τη μείωση στο 60% το 2026. Σημείωσε ότι στόχος για το 2024 είναι να προωθηθούν στην ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών προαπαιτούμενων, το 4ο και 5ο αίτημα πληρωμής, για εξασφάλιση ποσού ύψους €200 εκατομμυρίων του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ο Πρόεδρος είπε ότι εντός του 2024, ολοκληρώνεται, μεταξύ άλλων, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων με στόχο την αξιολόγηση αποζημιώσεων από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους καταθέτες, διορίζεται, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, παρουσιάζονται προτάσεις για πράσινη φορολόγηση και μέχρι τον Απρίλιο του 2024 παρουσιάζεται οδικός χάρτης για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και ανακοινώνονται νέες συγκεκριμένες σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης.

Είπε ότι σημαντική προτεραιότητα για το 2024, αποτελεί η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την απασχόληση που θα περιλαμβάνει και την ταχεία και έγκαιρη εξέταση των σχετικών αιτήσεων για απασχόληση ξένου εργατικού προσωπικού, ειδικότερα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και το εμπόριο.

Εκπαίδευση και πολιτισμός

Στην παρουσίασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εντός του 2024, αναθεωρούνται 43 Αναλυτικά Προγράμματα όλων των μαθημάτων στη Μέση Γενική και Δημοτική Εκπαίδευση, με μείωση της διδακτέας ύλης και έμφαση στην ουσιώδη γνώση, ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός του ολοήμερου σχολείου και εισάγεται πιστοποίηση των γνώσεων των παιδιών. Αναφέρθηκε στην επέκταση σταδιακά της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4, στην αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του Καλλιτέχνη και στο εθνικό έτος νεολαίας για το 2024.

«Πιστεύω πραγματικά στις δυνατότητες και τις προοπτικές της Νέας Γενιάς», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας ότι εντός του 2024 η Κυβέρνηση, μέσα από διάλογο με τη νομοθετική εξουσία και τους κοινωνικούς εταίρους, θα προχωρήσει στην μείωση του ηλικιακού ορίου στα 17 έτη για δικαίωμα ψήφου. Επίσης, θα προωθηθεί η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των νέων ψηφοφόρων. «Οι νέοι πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις στον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Υγεία

Στον τομέα της υγείας αναφέρθηκε στη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων ως τριτοβάθμιων κέντρων αναφοράς, στην ίδρυση και λειτουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, στην ανακουφιστική φροντίδα, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας Ακτινοδιαγνωστικών Κέντρων και κλινικών εργαστηρίων, στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ασθενοφόρων και στον συνήγορο του Ασθενή.

Πράσινη μετάβαση και ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος είπε ότι αυξάνονται σημαντικά τα κονδύλια που αξιοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από €90 σε €135 εκατομμύρια, υλοποιώντας και το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», προωθείται η διείσδυση έργων ΑΠΕ μέσω του χερσαίου και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, διευκολύνοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης με τη χρήση ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας και επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων επιχειρήσεων και γίνεται πράξη η κυκλική οικονομία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με €36 εκατ. με επαναπροκήρυξη, σε λίγες μέρες, βελτιωμένου σχεδίου κινήτρων για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, με αυξημένη χορηγία για ΑΜΕΑ, πολυτέκνους και ιδιοκτήτες ταξί, απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων και επιχορηγείται η εγκατάσταση 650 σημείων επαναφόρτισης.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση προχωρά με την σύσταση της ενισχυμένης υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112.

Εξορθολογισμός ωφελημάτων κρατικών αξιωματούχων- εκσυγχρονισμός των θεσμών

Ο Πρόεδρος της Δημορκατίας είπε ότι είναι η ώρα για τολμηρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και ότι εντός του 2024, σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία και τους ανεξάρτητους θεσμούς, η Κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετικές προτάσεις για ρύθμιση του ορίου συνταξιοδότησης και εξορθολογισμού των ωφελημάτων για κρατικούς αξιωματούχους, τη βελτιστοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, και θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Επανέλαβε ότι η βούληση είναι για μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς και ανακοίνωσε ότι εντός του 2024 η Κυβέρνηση προχωρά με τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου εποπτείας των εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών, μέσα και από τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών του ασχολούνται με το Οικονομικό Έγκλημα, και επίσπευση, με τη συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων, της ταχείας και πλήρους διερεύνησης υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον των αρμοδίων αρχών, υλοποίηση ολοκληρωμένης εκστρατείας, σε διεθνές επίπεδο, για αποκατάσταση της φήμης της χώρας μας και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με αναδιοργάνωση της αστυνομίας και νέο πλάνο αστυνόμευσης.

Η Κύπρος πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι εντός του 2024 θα αξιοποιηθούν σημαντικές συγκυρίες για περαιτέρω ανάδειξη του εξωστρεφούς ρόλου του αξιόπιστου και δημιουργικού εταίρου που διαδραματίζει η Κύπρος σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθύμισε ότι το 2024, ανάμεσα σε άλλα η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία των 9 Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΜΕD9), φιλοξενεί την 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου και εντατικοποιούνται οι προετοιμασίες για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Είπε ότι εντός του 2024 αναθεωρούνται οι όροι εργοδότησης, ανέλιξης και μισθολογικής αναβάθμισης του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς, προωθείται η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων Εισόδου για τις Ηνωμένες Πολιτείες κα εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για ένταξη στο Σένγκεν, την περαιτέρω ουσιαστική ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων με γειτονικά κράτη και διεύρυνση των περιφερειακών μας συνεργασιών. Εντός του έτους, προωθείται και η λειτουργία Διπλωματικών Αποστολών σε Αρμενία και Καζακστάν που θα υπηρετήσουν πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα της Δημοκρατίας, ανέφερε.

Παράθυρο ευκαιρίας για αναζήτηση λύσης - Προσωπική Απεσταλμένη ΓΓ ΟΗΕ

Για το Κυπριακό τόνισε ότι ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ήδη βρίσκεται στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των δικών μας έντονων και ειλικρινών προσπαθειών, όπως σημείωσε, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας έπειτα από αρκετά χρόνια, σε συνάρτηση και με την ενεργότερη εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα.

Διαβεβαίωσε ότι παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις τις οποίες ουδόλως υποβαθμίζει, θα πράξει ό,τι είναι δυνατό με μοναδικό στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση