ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Κύπρος επιλέγει Πρόεδρο

Όλες οι εξελίξεις στο 24news

24news team

Έπειτα από μια μακρά και έντονη προεκλογική περίοδο η Κύπρος, σήμερα Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, εκλέγει τον νέο της Πρόεδρο. Οι πολίτες καλούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης είτε στον Νίκο Χριστοδουλίδη είτε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στα εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κύπρο, η ψηφοφορία ΄άρχισε στις 7:00 και θα ολοκληρωθεί στις 18:00 το απόγευμα, ενώ οι κάλπες έκλεισαν για διάλειμμα από τις 12:00 μέχρι τις 1:00μ.μ. 

Σημειώνεται ότι οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η ψηφοφορία να λήξει και εκεί στις 18:00 το απόγευμα, ώρα Κύπρου.

Έτσι θα ψηφίσεις (Οδηγίες)

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «Χ», το «+», και το «√».

Οι εκλογείς θα πρέπει να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του/της υποψηφίου/ας της προτίμησής τους, αφού εισέλθουν στον θάλαμο ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση που ο/η εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Αν ο/η εκλογέας ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ψηφοδελτίου, εκτός από το ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του/της υποψηφίου/ας της προτίμησής του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης άκυρο.

Όλες οι εξελίξεις στο 24news

Κατέφθασε στο επιτελείο του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

- Γενικός Έφορος Εκλογών – Στο 67,7% το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 17:00

Τα ποσοστά ανά επαρχία και στο εξωτερικό

Λευκωσία – 69.2 %

Λεμεσός – 64,8 %

Πάφος – 70,4 %

Αμμόχωστος – 67,9 %

Λάρνακα – 68 %

Εξωτερικό – 60,4 %

- Ξεπέρασε το 67% το ποσοστό όσων ψήφισαν μέχρι τις 5.00 το απόγευμα στη Λάρνακα για τις προεδρικές εκλογές

- Ξεπέρασαν τις 22 χιλιάδες όσοι ψήφισαν μέχρι τις 5.00 το απόγευμα στην ελεύθερη Αμμόχωστο

- Σοφοκλέους: Κανένας Συναγερμικός δεν πρέπει να πανηγυρίσει απόψε

- Στο ΑΚΕΛ ο Στέφανος, στην Πινδάρου ο Αβέρωφ

Στο γραφείο του στην Εζεκία Παπαϊωάννου βρίσκεται εδώ και ώρα ο γ.γ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Εκεί αναμένεται να δει τα αποτελέσματα με τους στενούς του συνεργάτες και στη συνέχεια θα μεταβεί στο εκλογικό επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θα πάει στο γραφείο του στην Πινδάρου κατά τις πέντε το απόγευμα όπου με λίγους συνεργάτες θα δει το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με πηγές δεν αναμένεται να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

Στο Προεδρικό βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκεί αναμένεται να παρακολουθήσει τόσο τα exit polls όσο και τα αποτελέσματα.

Λεμεσός: Εργαζόμενος σε εκλογικό κέντρο κινδύνεψε να πνιγεί από φαγητό

- Στο 55% η προσέλευση μέχρι τις 15:00 - Προσπάθησαν να φωτογραφίσουν ψηφοδέλτια 

Στο 55% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων ανήλθε στο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες μέχρι η ώρα 15:00 κατά την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου.

Συνολικά ψήφισαν 308.550 εκλογείς σε σχέση 312.008 εκλογείς την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, με ποσοστό μειωμένο κατά 0,6%.

Ωστόσο το ποσοστό των ψηφισάντων στο β' γύρο ήταν αυξημένο κατά 1,8% ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη ώρα κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018 όπου η προσέλευση ήταν στο 53,2% και σε σχέση με στις βουλευτικές εκλογές του 2021 όταν η προσέλευση ήταν στο 45,1%.

Τα ποσοστά ψηφισάντων ανά εκλογική περιφέρεια είναι 57,1% για τη Λευκωσία, 52,1% για τη Λεμεσό, 55,1% για την Αμμόχωστο, 55,2% για τη Λάρνακα, 57,4% για την Πάφο και 39,4% για τις κάλπες του εξωτερικού.

Ο Έφορος υπενθύμισε ότι σε λιγότερο από τρεις ώρες η δυνατότητα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα παρέλθει και εξέφρασε την ελπίδα οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν γίνει καταγγελίες για τηλεφωνήματα από επιτελεία σε ψηφοφόρους, ο Έφορος είπε ότι έχουν γίνει καταγγελίες και βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το θέμα παρόλο που, όπως είπε, δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο το θέμα.

Κάλεσε παράλληλα τα εκλογικά επιτελεία να έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να τηρούνται οι πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Είπε ότι καταγράφονται τα στοιχεία για να αξιολογηθούν στη συνέχεια με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και να γίνουν τα δέοντα. Απηύθυνε θερμή παράκληση στα επιτελεία να μην προβαίνουν σε αυτή την τηλεφωνική παρενόχληση.

Όσον αφορά τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία, ο Έφορος ανέφερε ότι παρακολουθούν την πληρωμένη διαφήμιση και ότι η προσωπική ανάρτηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθείται σε επίπεδο ατομικό.

Ερωτηθείς για τυχόν προβλήματα σε εκλογικά κέντρα, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι υπήρξαν δύο περιπτώσεις, μια στη Λευκωσία και μια στην Λάρνακα όπου ψηφοφόροι φέρονται να επιχείρησαν να φωτογραφίσουν το ψηφοδέλτιό τους. Οι προεδρεύοντες υπάλληλοι, σημείωσε, επιλήφθηκαν του θέματος και η αστυνομία ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον χειρισμό της μετά τις εκλογές μαζί με άλλα θέματα.

Ανέφερε ακόμα ότι είχε διαπιστώσει από περιοδεία του ότι υπήρχαν περιπτώσεις που κάλπες των exit polls βρίσκονταν κοντά στις εξόδους των εκλογικών κέντρων και είπε ότι έγιναν συστάσεις για να απομακρυνθούν και να πάνε έξω από την είσοδο των σχολείων.  

- Ποιοι βρίσκονται στο επιτελείο Μαυρογιαννη

Και σήμερα όπως και στο πρώτο γύρο στήθηκε μεγάλη γιγαντοοθόνη έξω από το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο κ. Μαυρογιαννης αναμένεται να φτάσει στις 5.45 για να δει στο επιτελείο τα exit polls. Στον τρίτο όρο του επιτελείου βρίσκονται αυτή την ώρα ο Λεόντιος Φιλοθέου και ο Πάνος Παρας, όπως και η Έφη Ξάνθου. Πριν από μερικά λεπτά στο επιτελείο Μαυρογιάννη έφτασε και ο Σταύρος Μαλάς.

- Πήραν... φωτιά τα παράνομα sms - Τηλεφωνούν σε ψηφοφόρους

- Ψήφισε το 57,4% στην εκλογική περιφέρεια Πάφου μέχρι τις 15:00

- Ξεπέρασε το 55% η προσέλευση των ψηφοφόρων στη Λάρνακα για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

- Στο 52.1% η προσέλευση μέχρι τις 15:00 στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού

- Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Περβολιών στην Πάφο ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εκλέγεται σήμερα την θεία ενίσχυση για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα δίκαια αυτού του τόπου. Πρόσθεσε επίσης πως δεν αμφισβητεί την φιλοπατρία κανενός από τους δύο υποψηφίους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Μακαριώτατος ανέφερε πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει ότι θα συναντήσει πολλές δυσκολίες.

Να παρακαλέσουμε, συνέχισε, όλοι τον Θεό και να σταθούμε δίπλα του ανεξάρτητα τον ποιον ψηφίσαμε σήμερα ο καθένας, για να μπορέσει να διεκδικήσει την παραμονή του λαού μας στον τόπο του για να ζήσει σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία.

Σε σχέση με τις Μητροπολιτικές εκλογές ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως όλα κυλούν ομαλά και πως θα υπάρξουν οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα της Εκκλησίας.

Το μήνυμα είπε, είναι να κρατήσει ο λαός την ηρεμία και την ψυχραιμία του και ναμπορέσει να εκλέξει και τον εκκλησιαστικό ηγέτη της Επαρχίας.

Καίτη Κληρίδου: «Έχει καιρό που φθείρεται το όνομα του Αναστασιάδη»

- Στις 7:30 με 8:00μ.μ. αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο

Μέχρι τις 8 η ώρα απόψε αναμένεται να υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα των Προεδρικών ανάφερε ο Γενικός Έφορος Εκλογών. Όπως ανάφερε κατά την επανέναρξη της ψηφοφορίας θα ακολουθήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του αποτελέσματος και γύρω στις 9 θα ανακοινωθεί επίσημα το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 10 η ώρα θα διεξαχθεί η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση