ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ψάχνονται στα κατεχόμενα για τα Βαρώσια

Οι κάτοικοι του Βαρωσιού έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ σύμφωνα με Τ/Κ νομικό

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ψάχνει νέες φόρμουλες για το ξεκαθάρισμα του μελλοντικού νομικού καθεστώτος και το τελικό άνοιγμα των Βαρωσίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο.

Σε δηλώσεις του ο τ/κ δικηγόρος Μουράτ Μετίν Χακκί αναφέρει ότι έχει γίνει προσφυγή στο λεγόμενο «Ανώτατο Δικαστήριο» για να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση του «Δικαστηρίου Αμμοχώστου» και η οποία ήθελε το Βαρώσι να είναι γη του Εβκάφ. Με την προσφυγή ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για την επανεξέταση της υπόθεσης. Η πρώτη συνεδρίαση του «εφετείου» για την προσφυγή (Certiorari) θα γίνει στις 16 Αυγούστου.

Αναφέρεται ακόμα ότι στις 27 και 29 Μαΐου ξεκίνησαν δυο νέες δίκες για το Βαρώσι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον φάκελο της μιας δίκης τον παρακολουθεί ο Μουράτ Μετίν Χακκί και της άλλης ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος είναι πρώην μέλος της τεχνικής επιτροπής για το περιουσιακό.

Σε ότι αφορά την απόφαση του 2005, ο κ. Χακκί, μιλώντας στην Κίμπρις Ποστασί αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια απόφαση που δεν έχει νομική υπόσταση, καθώς δεν λήφθηκαν υπόψη οι αποφάσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ο κ. Χακκί αναφέρει ότι για το άνοιγμα του Βαρωσιού πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση του 2005. Σε αντίθετη περίπτωση, σε περίπτωση δηλαδή που το Βαρώσι παραδοθεί στο Εβκάφ και ανοίξει υπό τ/κ διοίκηση θα ξεκινήσει θύελλα δικαστικών διαμαχών στο ΕΔΑΔ.

Ο κ. Χακκί υπενθυμίζει επίσης και την περσινή απόφαση του «Ανώτατου Δικαστηρίου», η οποία τονίζει ότι το ζήτημα του Βαρωσιού δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί από την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Σύμφωνα με τον ίδιον, από τώρα και στο εξής, οι κάτοικοι του Βαρωσιού έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα μπορούσε να μπλοκαριστεί μόνο σε περίπτωση που ακυρωθεί η απόφαση του 2005.

Μιλώντας στην Κίμπρις Ποστασί, ο κ. Χακκί αναφέρει ότι η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει το Βαρώσι από το 2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση