ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόστιμο... 66 ευρώ για τον Τατάρ

Καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση

ΚΥΠΕ

Πρόστιμο σε τ/κ εφημερίδα για συκοφαντική δυσφήμιση θα πληρώσει ο Τατάρ.

Ο Ερσίν Τατάρ καταδικάστηκε και θα πληρώσει 20.000 ΤΛ (66 ευρώ περίπου) στη διαδικτυακή εφημερίδα Οζγκιούρ σε αγωγή που είχε καταχωρίσει εναντίον του η εφημερίδα, επειδή κατά την προεκλογική εκστρατεία των «προεδρικών» του 2020, ο νυν Τ/κ ηγέτης είχε αποκαλέσει «πράκτορα και προσωπικό ξένων μυστικών υπηρεσιών» τη δημοσιογράφο και διευθύντρια της εφημερίδας Πινάρ Μπαρούτ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα γράφει πως η Μπαρούτ και η εφημερίδα Οζγκιούρ, είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες με τις μυστικές συναντήσεις του Τατάρ και κάποιων «υπουργών» με την ομάδα του τότε Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι και κατέγραφαν την παρέμβαση της Τουρκίας στη βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατά τις «προεδρικές εκλογές» του 2020 κάτω από τον τίτλο «Εδώ είναι οι φωτογραφίες της παρέμβασης».

Μετά την ανάγνωση της απόφασης, που καταδίκασε τον Ερσίν Τατάρ και επιδίκασε αποζημίωση για την εφημερίδα, η Πινάρ Μπαρούτ σε δηλώσεις της μαζί με τη Μινέ Ατλί, δικηγόρο της στην υπόθεση, χαρακτήρισε την έκβαση αυτής της αγωγής ως ένα μεγάλο επίτευγμα για τον τουρκοκυπριακό Τύπο και τους δημοσιογράφους.

«Ο Ερσίν Τατάρ, ο πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος της περιόδου εκείνης, προέβη σε πολλές κατηγορίες εναντίον μας σε απάντηση των ειδήσεων μας, οι οποίες κέρδισαν πολλά βραβεία, αποκαλώντας μας ‘ξένους συνωμότες, προδότες, ανθρώπους που συνδέονται με ξένες μυστικές οργανώσεις’ και ουσιαστικά έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας», είπε η Μπαρούτ.

«Γνωρίζετε ότι σε πολλά μέρη του κόσμου, οι πολιτικοί και τα κέντρα εξουσίας μπορούν να στοχοποιούν δημοσιογράφους όταν δεν τους αρέσουν οι ειδήσεις που τους αφορούν. Στο πλαίσιο αυτής της στοχοποίησης, κάποιοι μπορεί να διαπράξουν βίαια εγκλήματα κατά της ζωής των δημοσιογράφων και όλων των υλικών ή άυλων περιουσιακών τους στοιχείων. […] Μετά τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ εκείνη την εποχή, εμείς, ως Özgür Gazete, δεχτήκαμε σοβαρές απειλές και πιέσεις. Αντιμετωπίσαμε σοβαρό κίνδυνο τόσο για το επάγγελμά μας όσο και για την ασφάλειά μας. Καταθέσαμε μήνυση γι' αυτό».

Η Μινέ Ατλί, δικηγόρος της εφημερίδας και πρόεδρος του ΚΚΔ, είπε ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή πίεση και λογοκρισία στην κοινωνία και τους δημοσιογράφους εδώ και πολύ καιρό. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί όταν πρόκειται να πουν την αλήθεια όπως επιθυμούν γιατί μπορεί να στοχοποιηθούν ή να χρειαστεί να συρθούν μέσα από ποινικά δικαστήρια, σημείωσε.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πίεση. Η Οζγκιιούρ είναι μια εφημερίδα που αντιστέκεται σε αυτό. Χαίρομαι που υπάρχουν η Πινάρ Μπαρούτ και η Özgür Gazete. Οφείλουμε να τους υποστηρίξουμε σε αυτή την προσπάθεια». Η κ. Ατλί χάρισε τα έξοδα της αγωγής στην εφημερίδα. «Η Özgür Gazete και όλες οι ελεύθερες εφημερίδες πρέπει να μιλούν. Είμαστε μια κοινωνία που έχει υποστεί πολλές απώλειες λόγω αυτής της στοχοποίησης. Αφιερώνω αυτή τη νίκη στη μνήμη του Κουτλού Ανταλί. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε, να λέμε την αλήθεια και να αντιστεκόμαστε», είπε.

Σχόλια

Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας μετά από πρόσκληση του «δικαστηρίου» ως τότε «υπουργός εξωτερικών», τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί δήλωσε ότι η υπόθεση που κέρδισε η Οζγκιούρ εναντίον του «διορισμένου προέδρου» Ερσίν Τατάρ είναι πολύ σημαντική και ευχήθηκε αυτή να αποτρέψει την πολιτική εξουσία από το να υιοθετεί τη συνήθεια να στοχοποιεί δημοσιογράφους.

Η συντεχνία εργαζομένων στον Τύπο (Basın-Sen) σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «σήμερα τα δικαστήριά μας καταδίκασαν τα ψέματα και τη συκοφαντία! Σήμερα, τα δικαστήριά μας υπερασπίστηκαν για άλλη μια φορά την ελευθερία του Τύπου. Σήμερα, ο πρωθυπουργός του παρελθόντος και ο πρόεδρος του σήμερα καταδικάστηκαν για συκοφαντική δυσφήμιση ενός δημοσιογράφου! Σήμερα, η δύναμη της δικαιοσύνης άγγιξε το βόρειο τμήμα της Κύπρου και η κοινωνική ελπίδα άνθισε!»

Σε ανακοίνωσή της η ένωση Τ/κ δημοσιογράφων ανέφερε ότι η απόφαση αυτή υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει ασυλία για τις «ύβρις», τις «συκοφαντίες» και τις «στοχοποιήσεις» από πολιτικά πρόσωπα. «Αυτή η υπόθεση, που ολοκληρώθηκε σε μια εποχή που πληθαίνουν τα παραδείγματα δημοσιογράφων που στοχοποιούνται ειδικά και προσπαθούν να τους εκφοβίσουν, θα αποτελέσει οδηγό για τον αγώνα των συναδέλφων μας, που εκτίθενται σε παρόμοιες διαδικασίες. Επιπλέον, με αυτή την απόφαση καταδεικνύεται ότι η ασυλία των πολιτικών δεν τους δίνει το δικαίωμα για προσβολή, συκοφαντία ή στόχευση».

Ελπίζουμε ότι οι πολιτικοί θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους για δημοσιογράφους που κάνουν ειδήσεις που δεν τους αρέσουν, κατέληξε στην ανακοίνωση η ένωση Τ/κ δημοσιογράφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση