ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Παιδεία: Θα βρεθεί η χρυσή τομή πριν το πρώτο κουδούνι;

Επαναφέρει, με διευκρινίσεις, την πρόταση της 23ης Αυγούστου και ζητεί εντατικό διάλογο ο ΠτΔ

Επαναφέρει την πρόταση της 23ης Αυγούστου προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη διευκρίνιση πως εάν μέσα από έναν εντατικό διάλογο και τις αποφάσεις για τον συνολικό εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου προκύψουν στοιχεία που διαφοροποιούν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου, τότε η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για αποκατάσταση των όσων θα έχουν επηρεαστεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ανακοίνωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του – και της κυβέρνησης – για οριστικό εξορθολογισμό όχι μόνο του διδακτικού χρόνου, αλλά και των όσων είχαν συζητηθεί στη σύσκεψη της 27ης Ιουλίου και καταγραφεί στη σύσκεψη της 23ης Αυγούστου «πάντα με βάση τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, της μελέτης του διεθνούς Οίκου εμπειρογνωμόνων, καθώς και εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών».

Διαβάστε επίσης: Έριξαν άκυρο σε Αβέρωφ οι εκπαιδευτικοί

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε σε τέσσερα σημεία που γνωστοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «με αίσθημα ευθύνης έναντι του καλώς νοούμενου συμφέροντος της παιδείας, των εκπαιδευτικών και των δεκάδων χιλιάδων μαθητών» και παρά την αρνητική στάση επί των όσων από κοινού είχαν υιοθετηθεί κατά τη σύσκεψη με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών στις 23 Αυγούστου.

Στο πρώτο σημείο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει ότι τα πάντα θα πρέπει να τεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, μη εξαιρουμένων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου, κάνοντας αναφορά στην πρόταση στις 27 Ιουλίου για εντατικό διάλογο που δεν θα περιορίζετο στον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου, αλλά θα εκτείνετο και σε σειρά δράσεων ευρύτερης ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης παιδείας.

Ως δεύτερο σημείο, σημείωσε, πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ύστερα από τη διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, διαμορφώθηκε από κοινού η πρόταση της 23ης Αυγούστου.

«Παρά ταύτα, και λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες προτάσεις που υποβλήθησαν, θα ήταν έτοιμος να επαναφέρει την πρότασή όπως αυτή, ύστερα από το διάλογο συνδιαμορφώθηκε στις 23 Αυγούστου, με τη διευκρίνιση πως εάν μέσα από τον προτεινόμενο εντατικό διάλογο και τις αποφάσεις για το συνολικό εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου προκύψουν στοιχεία που διαφοροποιούν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου, τότε η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για αποκατάσταση των όσων θα έχουν επηρεαστεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος».

Περαιτέρω, συνέχισε στο τρίτο σημείο ο Εκπρόσωπος, «και προς άρση των όποιων παρερμηνειών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγείται την παραπομπή και συζήτηση σε τακτό χρονικό διάστημα των όσων άπτονται εργασιακών διαφορών στη ΜΕΠΕΥ, ενώ όσα αφορούν την εκπαιδευτική πολιτική του κράτους θα τύχουν διαπραγμάτευσης εντός του ιδίου τακτού χρονικού διαστήματος με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος θα πλαισιώνεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευελπιστεί, ανέφερε ο κ. Προδρόμου ως τέταρτο σημείο, πως η σημερινή πρόταση που υποβάλλεται, δίδει την ευχέρεια ενός δημιουργικού διαλόγου επί του συνόλου των ζητημάτων που αφορούν την παιδεία, με χρονοδιάγραμμα κατάληξης εντός τριμήνου, προς όφελος της παιδείας, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της κοινωνίας ευρύτερα.

«Την ίδια ώρα, θέλει να στείλει ένα μήνυμα που ευελπιστεί να ταυτίζεται με όσους εμπλέκονται στην Παιδεία του τόπου: Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε τέτοιες τομές και μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτύχουμε το εκπαιδευτικό σύστημα που η νέα γενιά δικαιούται αλλά και η κοινωνία των πολιτών προσδοκεί».

Ερωτηθείς πώς θα ενημερωθούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή είναι μια δημόσια ανακοίνωση και διαμηνύει την πρόταση του Προέδρου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη κριθεί ως μη ικανοποιητική από τις οργανώσεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «όλοι γνωρίζουν τι έχει διαμειφθεί στη σύσκεψη της 27ης Ιουλίου, τι έχει συζητηθεί και καταγραφεί στη σύσκεψη της 23ης Αυγούστου. Η πρόταση του Προέδρου είναι καθαρή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X