ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

«Όχι» στις προτάσεις του Προέδρου από εκπαιδευτικούς

Στα χαρακώματα η Παιδεία

Την ομόφωνη απόρριψη της πρότασης της νέας πρότασης της Κυβέρνησης αποφάσισαν με κοινή τους σύσκεψη οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Οι ηγεσίες των οργανώσεων συνεδρίασαν το μεσημέρι της Παρασκευής όπου αποφάσισαν όπως απορριφθεί η πρόταση της Κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη Τύπου, ενώ την Τρίτη οι εκπαιδευτικοί θα πορευθούν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας η οποία είχε καθοριστεί πριν από μερικές εβδομάδες.

Νωρίτερα, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ κάλεσαν τους Διευθυντές, μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΕΔΜΕΚ), όπως μη παραστούν στην Παγκύπρια Σύσκεψη Διευθυντών, που έχει συγκληθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού την Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018, «στο πλαίσιο των μέτρων κατά των μονομερών και απαράδεκτων αποφάσεων της Κυβέρνησης».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις καλούν επίσης τους Διευθυντές να μην προχωρήσουν στη σύγκληση των καθιερωμένων συντονιστικών συναντήσεων των Διευθυντικών Ομάδων, που πραγματοποιούνται κάθε έτος πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Εντωμεταξύ ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, και ΟΕΛΜΕΚ έχουν συνάντηση μαζί με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔY για να συζητήσουν την πρόταση που τους δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Εξερχόμενοι της συνάντηση, εκπροσώποι των συντεχνιών δήλωσαν πως «η κάθε μία από αυτές έδωσαν το δικό τους μήνυμα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις».

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της ΣΕΚ δήλωσε πως «είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση. Μας ενημέρωσαν για την πορεία και για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής. Ως ΣΕΚ θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά. Είμαστε στη διάθεσή όλων για να βοηθήσουμε τα δημόσια σχολεία να λειτουργήσουν σωστά. Μόνο μέσα από τον διάλογο θα βρουν την λύση. Ο ρόλος μας είναι υποβοηθητικός αυτή τη στιγμή και για τις οργανώσεις και για την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της ΔΕΟΚ ανέφερε: «Ενημερωθήκαμε για την μέχρι σήμερα πορεία. Υπάρχουν περιθώρια ακόμη να συνεχιστεί ο διάλογος. Είμαστε στο πλευρό τους. Όμως πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση. Τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τα εκπαιδευτικά σώματα δεν είναι τα οικονομικά».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους υπογράμμισε πως «συζητήσαμε τα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν την ερχόμενη Τετάρτη. Η δεύτερη πτυχή αφορούσε μια γενικότερη ενημέρωση, για την πρόταση που κατέβηκε χθες στη συνέχεια. Το κεντρικό συμβούλιο αποφάσισε να μην αναφέρω ποιο είναι το αποτέλεσμα. Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα πρέπει να μιλήσω με τους άλλους προέδρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων για την απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κλίμα ομόφωνης απόρριψης από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ

Έντονος ο προβληματισμός των εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίες σήμερα αξιολογούν τη νέα, αναθεωρημένη πρόταση που τους παρέδωσε η κυβέρνηση. ΠΟΕΔ ΟΛΤΕΚ και ΟΕΛΜΕΚ έχουν ήδη παρακαθίσει με τα μέλη τους σε συσκέψεις σήμερα το πρωί και αναμένεται να παρακαθίσουν για μία κοινή συνάντηση στις 12:00 στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ για να αξιολογήσουν την νέα πρόταση και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Τα εκπαιδευτικά συλλογικά όργανα καλούνται να πάρουν μία απόφαση μέχρι την Δευτέρα, ενώ μέχρι στιγμής στον ορίζοντα υπάρχει αρνητικό κλίμα από πλευράς της ΟΕΛΜΕΚ, αφού σε πρωινή δήλωσή του ο Γιάννος Σωκράτους τόνισε στο τρίτο πρόγραμμα ότι «υπάρχει ένα κλίμα ομόφωνης απόρριψης».

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού, ο οποίος επίσης μίλησε στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ και έκανε από την πλευρά του λόγο για ένα πιο θετικό κλίμα σχετικά με το έγγραφο που τους παρέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτης, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημορκατίας, Νίκος Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η πρόταση Αναστασιάδη η οποία τέθηκε ενώπιον των εκπαιδευτικών , ήταν και η τελευταία προσπάθεια της Κυβέρνησης για γεφύρωση του χάσματος στο μέτωπο της Παιδείας.

Πριν από τη Δευτέρα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στους επικεφαλής συνδικαλιστές, ότι η όποια απόφαση από τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών οργανώσεων, θα πρέπει να ληφθεί εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη αναφέρει σε δηλώσεις τους ότι χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις τους αναμένεται να είναι η Δευτέρα. Πριν από την προγραμματισμένη πορεία τους την Τρίτη στις 28 Αυγούστου, με κατάληξη το Προεδρικό, η οποία σε περίπτωση συμφωνίας, ακυρώνεται.

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X