ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οικονομική αρωγή από τον Πρόεδρο ζητά το Σατιρικό-Aιχμές κατά του ΘΟΚ

Αυτά όλα είναι που κάνουν τους ιθύνοντες του ΘΟΚ να ζηλεύουν

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) «έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του ως φορέας του θεάτρου στην Κύπρο και είναι καιρός να παραμείνει Κρατικό Θέατρο» ενώ επείγει η δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας η οποία θα ασχολείται με το θέατρο γενικά, αναφέρει το Σατιρικό Θέατρο σε ανοικτή του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Το Σατιρικό θέατρο στην επιστολή του ζητεί «να αποκατασταθεί η ζημιά που επήλθε με την σταδιακή μείωση της επιχορήγησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μέσω του σχεδίου ‘Θυμέλη’ του ΘΟΚ, διότι έχουν δημιουργηθεί τεράστια χρέη με αποτέλεσμα οι ηθοποιοί, οι τεχνικοί και άλλοι συντελεστές έχουν να πληρωθούν εδώ και τρεις μήνες».

«Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τον μισθό του Δεκεμβρίου και ο 13ος μισθός έχει καταργηθεί από το 2013 ενώ στις 12 Ιανουαρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σατιρικού Θεάτρου θα βρεθεί στο εδώλιο του Δικαστηρίου για 15η φορά για καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις», αναφέρει το Σατιρικό Θέατρο.

Στην ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σατιρικό Θέατρο υποστηρίζει ότι «είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του ΘΟΚ προς το Σατιρικό Θέατρο, το οποίο θέλει να συρρικνώσει διότι είναι το μόνο Θέατρο που τον ανταγωνίζεται και στα 34 χρόνια λειτουργίας του έχει ανεβάσει στην κεντρική σκηνή 154 παραστάσεις και στην παιδική σκηνή 70».

Αναφέρει ακόμη, ότι το Σατιρικό, «είναι το μοναδικό θέατρο που εδώ και 25 χρόνια λειτουργεί Δραματική Σχολή εγκεκριμένη από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) ενώ είναι επίσης το μοναδικό θέατρο που εδώ και 30 χρόνια συνεργαζόμαστε με το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας σε παραστάσεις και διάφορες εκδηλώσεις».

Το Σατιρικό Θέατρο, ζητώντας την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη στην επιχορήγησή του, σημειώνει την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» με τρεις σκηνές, αίθουσες διδασκαλίας για τη Δραματική Σχολή και άλλα πολλά καθώς και το γεγονός ότι είναι το μόνο θέατρο που έδωσε παραστάσεις σχεδόν παντού όπου υπάρχουν απόδημοι.

«Αυτά όλα είναι που κάνουν τους ιθύνοντες του ΘΟΚ να ζηλεύουν και θέλουν να μας καταστήσουν μια μικρή ομάδα, όπως τόσες άλλες, για να μην τους ανταγωνιζόμαστε. Αντέξαμε 34 χρόνια. Εμείς θα φύγουμε αλλά το Σατιρικό Θέατρο έχει ρίζες και θα αντέξει άλλα τόσα», αναφέρει η επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το Σατιρικό Θέατρο απευθύνει έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να μας εξασφαλίσει ένα ποσό €30.000 από άλλα κονδύλια, διότι ο ΘΟΚ κωφεύει, για να μπορέσουν οι ηθοποιοί μας να πληρωθούν τα Χριστούγεννα» εκφράζοντας βεβαιότητα για την βοήθειά σας προς το Σατιρικό Θέατρο».

Εξηγεί ότι «το 2012 η Κρατική Επιχορήγηση προς τον ΘΟΚ ήταν €8.000.000 και το Σατιρικό Θέατρο τότε πήρε €270.000, όπως και τα άλλα μεγάλα ελεύθερα θέατρα, οι μισθοί, ωστόσο, των ηθοποιών, των τεχνικών και των άλλων συντελεστών του Σατιρικού Θεάτρου για το 2012, ήταν €400.000, το ίδιο είναι και σήμερα».

Όπως αναφέρει το Σατιρικό Θέατρο, «ο ΘΟΚ το 2013 μας έριξε στις €240.000, το 2014 στις 215.000 και το 2015 στις €208.000 ενώ την ίδια χρόνια θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα επιχορηγήσεων ‘Θυμέλη’ με την σύμφωνη γνώμη και των τεσσάρων μεγάλων ελεύθερων θεάτρων της Κύπρου, (Σατιρικό, ΕΝΑ, ΕΘΑΛ και ΣΚΑΛΑ)».

Προσθέτει ότι «τέθηκε ως προϋπόθεση να μπουν μετρήσιμα κριτήρια και να μη κατέβει το ποσό της επιχορήγησης κάτω από τις €200.000 για κάθε ένα από τα τέσσερα ελεύθερα θέατρα μέχρι να ανακάμψει η κυπριακή οικονομία».

Το Σατιρικό Θέατρο εκφράζει την μεγάλή του απαρέσκεια για την ενέργεια του ΘΟΚ «ο οποίος το 2016 μας απέκοψε άλλες €20.000 και για το 2018 αποφάσισαν να μας μειώσουν ακόμα €15.000 κι έτσι φτάσαμε στις €160.000».

«Όπως πάνε σε μερικά χρόνια θα μας μηδενίσουν», καταλήγει η ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την οποία υπογράφει για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σατιρικού Θεάτρου, ο Κώστας Καυκαρίδης, Γραμματέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση