ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο ΥΠΟΙΚ παραδίδει στην Πρόεδρο της Βουλής τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024

Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί κατά την συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη

ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός θα παραδώσει στις 12:30 στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, τον πρώτο που καταθέτει η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί και επίσημως κατά την συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη.

Ο προϋπολογισμός για το 2024 είναι πλεονασματικός. Προνοεί πλεόνασμα €659 εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί στο 2,2% του ΑΕΠ.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση 12% σε ετήσια βάση, οι κοινωνικές παροχές είναι αυξημένες κατά 15% σε σχέση με το 2023 και ανέρχονται στα €2 δισ., ενώ υπάρχει και συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.

Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών μετά την έγκρισή του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο, στον καταρτισμό του προϋπολογισμού σταθμίστηκαν η σημαντική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την οικονομική συγκυρία, οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία, όπως οι άμεσες επιπτώσεις από την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, ο υψηλός πληθωρισμός, που διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα και τα έσοδα του κράτους από τη μείωση της κατανάλωσης, τα υψηλά επιτόκια, που επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και οι επιπτώσεις από τις μεταναστευτικές ροές.

«Στόχος του προϋπολογισμού του 2024 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2024 – 2026 είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η σταθεροποίηση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας», είπε ο κ. Κεραυνός.

Για το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται γύρω στο 2,9%, ενώ το 2023 εκτιμάται ότι η κυπριακή οικονομία θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5%.

Σύμφωνα με τις παραδοχές του προϋπολογισμού, ο ρυθμός της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει το 2024 στο 5,8% από 6,5% το 2023. Ο προϋπολογισμός προνοεί συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης €13,2 δισ και έξοδα €11,8 δισ, δημιουργώντας δημοσιονομικό πλεόνασμα €659 εκατ. ή 2,2% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) είναι στα €1,09 δισ ή 3,6% του ΑΕΠ.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2023 είναι αυξημένες κατά €135 εκ.. Ως μεσοπρόθεσμος στόχος τίθεται η μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% ως το 2026.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση