ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο Καρογιάν πήρε το «όπλο» του! (vid)

Πυρ κατά Πρίγκιπα και «παρέας στενόμυαλων»

Κατηγορίες εναντίον του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου εξαπέλυσε σήμερα ο τέως Πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε στο γραφείο του στη Λευκωσία καταγγέλλοντας τον κ. Παπαδόπουλο για «αυταρχικότητα», «τυχοδιωκτική στρατηγική» και «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά». Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ζήτησε την ανάκληση των διαγραφών στελεχών του κόμματος, τη σύγκληση πολιτικού συνεδρίου και τον προγραμματισμό εκλογικού συνεδρίου. Παράλληλα μίλησε για καλπονοθεία στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ το 2013.

Ο Μάριος Καγογιάν είπε πως το ΔΗΚΟ βυθίζεται σήμερα σε με μία πρωτοφανή κρίση που περιθωριοποιεί τις δυνάμεις του και διασπά την ενότητά του, προσθέτοντας πως τα αίτια της κρίσης ανάγονται στις προσωποπαγείς και στρατηγικά αδιέξοδες επιλογές που η ηγεσία του ΔΗΚΟ έκανε.

Έκανε λόγο για μια «στενόκαρδη και στενόμυαλη παρέα» που είχε ως αποκλειστικό στόχο τον έλεγχο του κόμματος και τη χρησιμοποίησή του ως οχήματος εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών.

Το ποιες ήταν οι βλέψεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, είπε ο Μάριος Καρογιάν, αποκαλύφθηκαν, όταν μεθόδευσε την δια βοής ανάδειξη του σε υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ο κ. Παπαδόπουλος μεθόδευσε πίσω από κλειστές πόρτες συνεννοήσεις με ηγετικές ομάδες του ενδιάμεσου χώρου και αρνήθηκε να αναζητήσει εκείνες τις προγραμματικές συγκλίσεις που θα επιβεβαίωναν το ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ ως υπεύθυνου κόμματος εξουσίας.

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για «τυχοδιωκτική στρατηγική» και «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά», ενώ χαρακτήρισε ακατανόητη την απόφαση για επιλογή του «κανένα» στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με αποτέλεσμα, όπως είπε, την πλήρη σχεδόν εγκατάλειψη του ΔΗΚΟ από τους ψηφοφόρους του.

«Αντί, ο Πρόεδρος του κόμματος να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει την αυτοκριτική του, επέλεξε τον εύκολο δρόμο του ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών, θεωρώντας ότι έτσι θα αποτρέψει την αμφισβήτησή του, αναθέτοντας στο πειθαρχικό το πογκρόμ των αυθαίρετων διαγραφών όσων στελεχών θεώρησε ότι θα στέκονταν εμπόδιο στην ποδηγέτηση του κόμματος από την πλήρως πλέον απονομιμοποιημένη ηγεσία του» σημείωσε.

«Προφανώς μόνο με μεθόδους στημένων καταγγελιών, προγραφών και διαγραφών η ηγεσία του ΔΗΚΟ εκτίμησε ότι θα μπορούσε να γαντζωθεί στην καρέκλα της και να διαιωνίσει την προσωποπαγή εξουσία της, χωρίς δημοκρατικό έλεγχό της από την κομματική βάση» είπε ο Μάριος Καρογιάν.

Ανέφερε πως ο ίδιος παρέμεινε συνειδητά σιωπηλός, επειδή δεν ήθελε να λειτουργήσει ως «ανεπίσημο ΔΗΚΟ», ούτε να ρίξει λάδι στη φωτιά, ωστόσο δεν μπορεί, όπως σημείωσε, να σιωπά «μπροστά στο πολιτικά και εθνικά επικίνδυνο κενό που δημιουργείται στο χώρο του Κέντρου». Όπως ανέφερε, οι ίδιοι οι πολίτες θα αποφανθούν αν το κενό που υπάρχει στον μετριοπαθή κεντρώο χώρο θα πρέπει να καλυφθεί, ενώ σημείωσε πως αν η ηγεσία του ΔΗΚΟ επιμείνει στις δικές της αποφάσεις και μεθοδεύσεις τότε θεωρεί ότι θα μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας στέγης.

Ο Μάριος Καγοριάν κάλεσε τη σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ να εγκαταλείψει την αλόγιστη και εκδικητική της στάση και να ανακαλέσει τις διαγραφές. Ζήτησε παράλληλα άμεση σύγκληση Πολιτικού Συνεδρίου, για αξιολόγηση του αποτελέσματος των πρόσφατων Προεδρικών Εκλογών σε συνάρτηση με τις πολιτικές επιλογές της σημερινής κομματικής ηγεσίας και άμεσο προγραμματισμό Εκλογικού Συνεδρίου, για εκλογή νέας ηγεσίας. Επιπλέον ζήτησε άμεσο καθορισμό των δημοκρατικών συνεδριακών διαδικασιών, που θα οδηγήσουν σε εκλογή μιας νέας, ικανής και αποτελεσματικής κομματικής ηγεσίας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στο εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ τον Δεκέμβριο του 2013, κάνοντας λόγο για «εκτεταμένη καλπονοθεία στην Πάφο». Ο ίδιος είπε πως για το καλό του Κόμματος, αποφάσισε εκείνο το βράδυ να μην προσφύγει στη δικαιοσύνη, πιστεύοντας ότι η νέα ηγεσία θα φρόντιζε να αποκαταστήσει την ενότητα του κόμματος. «Αντί αυτού, επικράτησε η αμετροέπεια, η εκδικητικότητα, η ασυδοσία και η αλαζονεία μιας μικρής ομάδας αποκομμένων από τη βάση φίλων του νέου προέδρου» πρόσθεσε.

Έκανε επίσης λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση της ηγεσίας του Κόμματος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη χωρίς ουσιαστικό λόγο, χωρίς καν προσπάθεια επικαιροποίησης της συμφωνίας που έγινε ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013. Ο κ. Καρογιάν είπε πως οι όποιες διαφωνίες ως προς το Κυπριακό δεν αποτελούσαν παρά το πρόσχημα για να μπορέσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος να κτίσει το προφίλ και να προετοιμάσει το έδαφος που θα του επέτρεπε να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος του Προέδρου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές το 2018.

Είπε ακόμα πως παρά το γεγονός πως στις βουλευτικές εκλογές του 2016 όταν το ΔΗΚΟ εμφανίστηκε να καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του και σε απόλυτους αριθμούς να χάνει περισσότερους από 13000 ψηφοφόρους, σε σχέση με τις βουλευτικές του 2011, η ηγεσία του κόμματος «συνέχισε να πολιτεύεται με αυταρχικότητα, ακυρώνοντας κάθε έννοια εσωκομματικής δημοκρατίας, συλλογικής λειτουργίας και ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου».

Κληθείς να σχολιάσει τα περί πριμοδότησης συγκεκριμένου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, πέραν του Προέδρου του ΔΗΚΟ, είπε πως οι πολίτες δεν άγονται και φέρονται από πεφωτισμένους και ότι δεν υπήρξε «καμία προσυνεννόηση και καμία προτροπή».

Σε ερώτηση αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΔΗΚΟ, απάντησε πως για τον ίδιο προέχει η ανάκληση των διαγραφών και η σύγκληση πολιτικού συνεδρίου «για να κριθούμε όλοι από τη βάση του κόμματος».

Ερωτηθείς τέλος για τον χαρακτηρισμό «καρκίνωμα της πολιτικής ζωής του τόπου», που χρησιμοποίησε εναντίον του ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απάντησε, μεταξύ άλλων, πως «ίσως να θέλει να δώσει τα διαπιστευτήρια του στη μελλοντική του ηγεσία».



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X