ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ν. Τορναρίτης: «Ενισχύουμε την διαβούλευση με τους πολίτες, αξιοποιούμε τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Marc Cools

Την ενίσχυση της αυτοτέλειας των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης της Κύπρου και των δικτύων συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών με το Συμβούλιο της Ευρώπης συζήτησε ο υποψήφιος για την Δημαρχία Λευκωσίας Νίκος Τορναρίτης με τον πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών Αρχών και Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρκ Κούλς.

Η συνάντηση έγινε χθες βράδυ (Δευτέρα, 22/1) στο Στρασβούργο, όπου βρίσκεται ο Ν. Τορναρίτης ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Ο υποψήφιος Δήμαρχος συνεχάρη τον Μαρκ Κουλς για την πρόσφατη εκλογή του ως πρόεδρος του Κογκρέσου, το οποίο έχει εντολή να παρακολουθεί εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης την πορεία εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα κράτη μέλη του. Ο Μ. Κουλς, που υπήρξε και εισηγητής για την Κύπρο, έθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για ουσιαστική αποκέντρωση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων των τοπικών αρχών της Κύπρου για να επιτελούν την αποστολή τους με βάση την Μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε το 2022 από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ν. Τορναρίτης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον πρόεδρο του Κογκρέσου για την απόφαση του να διεκδικήσει τη δημαρχία της Λευκωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Τορναρίτης ανέπτυξε μια κεντρική πολιτική κατεύθυνση που θα ενσωματώσει στο Σχέδιο του για την Λευκωσία: την ενίσχυση των μορφών διαβούλευσης, συμμετοχικότητας και επικοινωνίας με τους δημότες, ιδίως σε σχέση με ζητήματα υποδομών και ποιότητας ζωής. Για τον σκοπό αυτό ο Ν. Τορναρίτης θα αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία και τη συστηματική ανάλυση των αναγκών και προσδοκιών των δημοτών.

Μια δεύτερη παράμετρος της συζήτησης με τον κ. Κουλς αφορούσε επίσης την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας για ενίσχυση της δημοτικής διοίκησης για την εξυπηρέτηση των δημοτών, με βάση ευρωπαϊκές καλές πρακτικές.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος συζήτησε με τον Μ. Κουλς και το Κυπριακό, με την ελπίδα που δημιουργείται για επανεκκίνηση των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, σημειώνοντας το τίμημα που καταβάλλει η Λευκωσία, να παραμένει η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Κύπρου.
Ο Ν. Τορναρίτης τόνισε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και διαίρεσης του νησιού, θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία και την ανάπτυξη για το σύνολο των κατοίκων, ιδίως της Λευκωσίας και του ιστορικού κέντρου της.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση