ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μαλάς: Το Κυπριακό δε λυθεί με την επίδειξη ισχύος

Η επιστροφή σε πολιτικές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν, είναι καταστροφική

Το Κυπριακό δε θα λυθεί με την επίδειξη ισχύος, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, στέλνοντας το μήνυμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο όπου διακόπηκαν. «Την ώρα που ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεσή του για το Κυπριακό επιβραβεύει την Τουρκία για τη στάση της στο Κραν Μοντανά, ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει τους επιζήμιους τακτικισμούς», συμπλήρωσε ο κ. Μαλάς.

Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, ο κ. Μαλά είπε ότι αντί ο κ. Αναστασιάδης να επικεντρωθεί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, κάτι που ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, «προσπαθεί να χαϊδέψει αυτιά στο εσωτερικό για να κερδίσει κάποιες ψήφους ενόψει εκλογών».

«Το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με λογικές επίδειξης ισχύος, όπως είπε προχθές ο κ. Αναστασιάδης. Η επιστροφή σε πολιτικές που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν, είναι καταστροφική. Το Κυπριακό μόνο με ειρηνικά, πολιτικά μέσα μπορεί να επιλυθεί. Μπροστά στις νέες μεθοδεύσεις της Τουρκίας για παγίωση των διχοτομικών δεδομένων, στις οποίες προβαίνει χωρίς κανένα πολιτικό κόστος επειδή είναι αποενοχοποιημένη, εμείς πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν. Είναι απαραίτητο να διαφυλαχθούν οι συγκλίσεις και να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες», πρόσθεσε.

Όπως είπε, στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται το Κυπριακό, οι τακτικισμοί του κ. Αναστασιάδη, καθώς και οι λεγόμενες «νέες στρατηγικές» οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση.

«Η διχοτόμηση αποτελεί καταστροφή. Έχουμε υποχρέωση να σώσουμε τον τόπο μας με την επίτευξη λύσης που να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και το λαό. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας για τον τόπο μας. Για το λαό μας. Για τις νέες γενιές που έρχονται», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαλά είπε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και βεβαίως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

«Το ερώτημα είναι αν αυτά τα μέτρα μας οδηγούν σε συνθήκες γρήγορα, έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος και να βρούμε επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία έχει αφεθεί ελεύθερη να δημιουργεί τετελεσμένα, συνεπεία και των δικών μας χειρισμών. Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει, δεν είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είναι πως έχουμε χάσει αυτή τη χρυσή ευκαιρία που μας έδωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να διαπραγματευτούμε το Κυπριακό στη βάση των δικών του εισηγήσεων, και αναφέρομαι στο θέμα της ασφάλειας, που ήταν θέσεις απολύτως κοντά, στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και δεν αξιοποιήσαμε αυτό το πλαίσιο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Μαλά είπε ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα φαγητό που το βάζεις στο φούρνο, το ζεσταίνεις λίγο, το βάζεις το πάγκο, το ξανΑζεσταίνεις και το βάζεις στο πάγκο και πρόσθεσε ότι «δεν θα καταφέρουμε τίποτε και με αυτή μας την τακτική, όπως έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, που σκοτώσαμε την ελπίδα θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στην οριστική διχοτόμηση».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση