ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

"Πρέπει να αξιοποιήσουμε την αρνητικότητα της ΕΕ προς την Τουρκία"

Είναι η κατάλληλη στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς

Είναι η κατάλληλη στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό, αξιοποιώντας το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται στην ΕΕ έναντι της Τουρκίας και συντασσόμενη με τα αιτήματα άλλων χωρών της ΕΕ για πάγωμα της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και των κεφαλαίων που αντλεί από την Ένωση.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σε διάσκεψη Τύπου, σημειώνοντας πως μόνο έτσι θα καταστήσουμε ασύμφορη την κατοχή για την Τουρκία.

«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη επικρατεί μια πολύ αρνητική εικόνα και αρνητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία. Η Γερμανία παρουσιάζεται να ζητά παγοποίηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Υπάρχουν αιτήματα από ευρωπαϊκές χώρες για παγοποίηση των κεφαλαίων που η Τουρκία αντλεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικητικά, απαιτητικά, στα πλαίσια της ΕΕ, να συνταχθεί με αυτά τα αιτήματα της Γερμανίας ή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έτσι ώστε να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα οικονομικό και πολιτικό κόστος πάνω στην Τουρκία» σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Αυτός, υπογράμμισε, «είναι ο τρόπος αποτροπής και ανατροπής των όποιων τουρκικών σχεδιασμών για πλάνο β στο Κυπριακό».

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως μόνο όταν η Κύπρος αξιοποιήσει τη δυνατότητά της ως κράτος μέλος της ΕΕ και καταστήσει άλλους σημαντικούς στόχους της Τουρκίας ανέφικτους, η Τουρκία θα μπει στη λογική εγκατάλειψης της αδιαλλαξίας της, αλλά και εγκατάλειψης των όποιων σχεδίων έχει για να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και νέα δεδομένα στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι είχε υποβάλει αυτή την εισήγηση στην Κυβέρνηση με το πρώτο έγγραφο το οποίο είχε καταθέσει αμέσως μετά το Κρανς Μοντάνα.

«Έρχεται σήμερα η τοποθέτηση της Γερμανίας και άλλων χωρών να επιβεβαιώσει αυτά που λέγαμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, έχουμε τους τρόπους όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε πραγματικό οικονομικό κόστος στην Τουρκία, να καταστήσουμε ασύμφορη την κατοχή στην Τουρκία. Θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ η Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να αναμένει άλλες χώρες να μπουν μπροστά. Πρέπει μπροστάρης να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία» είπε.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X