ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Λευκωσία: Απορρίπτει τα περί απευθείας πτήσης αεροπλάνου Ερντογάν στα κατεχόμενα

Για δύο κράτη δίπλα δίπλα μίλησε ο Ερντογάν στα εγκαίνια του νέου

ΚΥΠΕ

Η Λευκωσία απορρίπτει τα περί απευθείας πτήσης του αεροπλάνου που μετέφερε σήμερα τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως υποβλήθηκε κανονικά σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν προέβλεπε απευθείας πτήση στα κατεχόμενα, με τον τελικό προορισμό που δηλώθηκε να είναι η Άγκυρα.

Για δύο κράτη δίπλα δίπλα μίλησε ο Ερντογάν στα εγκαίνια του νέου "αεροδρομίου"

Με αναφορά σε δύο ισότιμα κράτη, «που θα ζουν δίπλα δίπλα» στην Κύπρο ως το ιδεατό, εγκαινίασε το νέο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Με προσευχή από τον μουφτή και μνημόνευση των πιλότων Τζενγκιζ Τοπέλ και Φχμί Ερτζιάν έγιναν το μεσημέρι τα εγκαίνια, από τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Τ/κ ηγέτη, Τούρκους Υπουργούς και μέλη της «κυβέρνησης», τους Προέδρους των τουρκικών κομμάτων που στήριξαν την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ των οποίων το Χιούνταμπαρ (πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ στην Τουρκία). Την κορδέλα έκοψαν 30 περίπου άτομα με τον Τούρκο Πρόεδρο να αναφωνεί «Αλλάχ Μπίσμιλλαχ».

Οι μέρες που ο νέος τερματικός σταθμός και ο δίαυλος, που εγκαινιάσαμε σήμερα, θα χρησιμοποιούνται για διεθνείς πτήσεις δεν είναι μακριά, ανέφερε στην ομιλία του στα εγκαίνια ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ψήφισμα των ΗΕ που να θεωρεί δίκαιη την απομόνωση που υφίστανται «οι Τ/κ αδερφοί μας».

«Με αυτή την ευκαιρία καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ακούσει το κάλεσμα του πρώην ΓΓ (του ΟΗΕ) Κόφι Ανάν και να άρει τους περιορισμούς που δεν έχουν νομική βάση, αλλά είναι καθαρά πολιτικοί. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να υποστηρίξετε το ιδεατό των δυο ισότιμων κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα στο νησί της Κύπρου και όχι την ένταση και τη συγκρουσιακή κουλτούρα», είπε.

Από σήμερα, ανέφερε, το «αεροδρόμιο της Τύμπου έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στην Κύπρο, είναι το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στο νησί. Το έργο αυτό θα συμβάλει στο να καταστεί η τδβκ, η οποία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σήμα κατατεθέν στην περιοχή».

Πρόβαλε τον ισχυρισμό περί αθέμιτων και παράνομων πρακτικών εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας των οποίων το «αεροδρόμιο» προσφέρει απευθείας πτήσεις μόνο προς την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι παρέχουν υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας εντός του «εναέριου χώρου του Ερτζαν», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας. Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί ντόπιους και ξένους επιβάτες με προηγμένη τεχνολογία και τουρκική φιλοξενία, συνέχισε.

Το παράνομο αεροδρόμιο λειτούργησε το 1975, σημείωσε ο κ. Ερντογάν λέγοντας ότι χτισμένο σε μια συνολική έκταση 7.800.000 τμ, το «αεροδρόμιο» έχει καταστεί κατάλληλο για τη χρήση από όλα τα μοντέλα επιβατικών αεροσκαφών χάρη στον νέο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης μήκους 3.100 μέτρων σε σύγκριση με τον υφιστάμενο διάδρομο μήκους 2.755 μέτρων. Ο νέος τερματικός σταθμός έχει μεγεθυνθεί 6 φορές, είπε, σε σύγκριση με τον παλιό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000.000 επιβάτες τον χρόνο, όπως είπε.

Πριν από τον Τούρκο Πρόεδρο στη δική του ομιλία ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο «αεροδρόμιο» θα γίνει πόλος έλξης και ζήτησε κι αυτός την άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ.

«Ναι, έχουμε προβλήματα στις διεθνείς συνδέσεις. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πτήσεις από κάθε είδους κέντρα στον κόσμο μέσω Τουρκίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει απευθείας πτήση. Γιατί η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μας αδικεί. Με το νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Ερτζάν, τον νέο διάδρομο προσγείωσης, τον εξοπλισμό εδώ και την ασφάλεια, τέτοιο αεροδρόμιο δεν υπάρχει ούτε στο νότο. Ούτε καν στις περισσότερες χώρες. Ως εκ τούτου, από εδώ, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού, καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την αδικία εναντίον μας όσον αφορά την απομόνωση, τα εμπάργκο και τους περιορισμούς, ιδιαίτερα στην ελευθερία διακίνησης».

Η ελευθερία διακίνησης, πρόσθεσε, είναι ένα φυσικό ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα συμπατριωτών Τ/κ που ζουν σε ξένες χώρες, όπως Βρετανία και Αυστραλία, αλλά και ξένων από τις χώρες τους θέλουν να έρθουν στα κατεχόμενα, παραβιάζεται – κατά τον κ. Τατάρ – επειδή δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά θα αρθούν και το νέο «αεροδρόμιο» με τα μηχανήματα ασφάλειας κι ελέγχου και τις νέες υποδομές, θα καταστεί πόλος έλξης για τον τουρισμό.

«Ως τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήθελα να μοιραστώ με το έθνος μας πόσο περήφανο και τιμητικό είναι για την τδβκ να έχει ένα τέτοιο αεροδρόμιο», κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ.

Να σημειωθεί ότι τον Τούρκο Πρόεδρο κατά τις επαφές του στα κατεχόμενα συνοδεύουν οι αρχηγοί του τουρκικών κομμάτων: Εθνικιστικής Δράσης, Μεγάλης Ενότητας, Ευημερίας Ξανά (Νέο Κόμμα Ευημερίας), Δημοκρατικής Αριστεράς, Χιουντάπαρ. Μεταξύ των Υπουργών είναι και οι ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ και Μεταφορών.

Μετά τα εγκαίνια του νέου διαύλου και του νέου τερματικού στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ο Τούρκος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του μετέβησαν σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Λευκωσία για γεύμα. Θ’ ακολουθήσει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη στο «προεδρικό». Στις 17.45 ο κ. Ερντογάν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ κι ακολούθως θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μαζί με τον κ. Τατάρ και θα είναι οι ομιλητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση