ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κονδύλι 11,2 εκ. για πυροσβεστικά ελικόπτερα-αεροπλάνα το 2024

Περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024

ΚΥΠΕ

Πιστώσεις ύψους 11,2 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, με σκοπό τη μίσθωση/αγορά δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων καθώς και τη μίσθωση/αγορά υπηρεσιών τεσσάρων πυροσβεστικών αεροπλάνων, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος.

Μιλώντας στη Γιορτή του Δέντρου, ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό συμπεριλήφθηκε, ακόμα, πρόνοια για μίσθωση/αγορά υπηρεσιών ενός συντονιστικού αεροσκάφους μαζί με το αναγκαίο προσωπικό για περίοδο έξι μηνών για το 2024, με προαίρεση και για τα έτη 2025 και 2026. Επίσης, πρόσθεσε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 περιλαμβάνονται πιστώσεις 9.750,993 ευρώ που αφορούν έργα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα ποσά αυτά ανταποκρίνονται, όπως είπε, στην ανάγκη του Τμήματος Δασών «να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στο συνεχώς εντεινόμενο και δυσκολότερο έργο που επιτελεί, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες». Με τα κονδύλια αυτά, όπως εξήγησε ο Υπουργός, η Κυβέρηση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό τόσο του επίγειου πυροσβεστικού στόλου του Τμήματος όσο και των εναέριων μέσων.

Υπογράμμισε, εξάλλου, «ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει το Τμήμα Δασών τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και με τροχοφόρα και εναέρια μέσα, ώστε το Τμήμα να μπορεί να προγραμματίσει και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε θέματα προστασίας και καταστολής πυρκαγιών με περισσότερη αυτοπεποίθηση και κυρίως με αποτελεσματικότητα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη φετινή αντιπυρική περίοδο που έληξε μόλις πρόσφατα. «Η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Τμήματος Δασών ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχεδιασμών και της οργάνωσης καθώς και η ενίσχυση του Συστήματος Αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών περιόρισε στο μέτρο του δυνατού μεγαλύτερες καταστροφές», είπε, εκφράζοντας την αναγνώριση και εκτίμησή του για το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε τόσο από το προσωπικό του Τμήματος Δασών, όσο και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην πυροπροστασία κρατικών υπηρεσιών και φορέων.

Επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον σημαντικό ρόλο των δασών για τις χώρες της Μεσογείου, όπως η Κύπρος, εν μέσω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής άρχισε από το 2019 η εφαρμογή του Προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα» με την οποία παραχωρούνται δωρεάν δασικά δενδρύλλια τόσο σε φορείς του δημοσίου όσο και σε οργανωμένα σύνολα. Επιπρόσθετα, παραχωρούνται στο κοινό δωρεάν δενδρύλλια κατά την Εβδομάδα του Δέντρου, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης πρωτοβουλιών και ενθάρρυνσης των δενδροφυτεύσεων, είπε.

«Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια Αρχή, διαχειρίζονται τα κυπριακά δάση στη βάση της Αρχής της Αειφορίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ισορροπημένα το μέγιστο περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο κ. Ξενοφώντος.

Πρόσθεσε, δε, ότι το Τμήμα Δασών έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες την αποτελεσματική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, την κλιματική αλλαγή και άλλους παράγοντες, την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας και των άλλων υπηρεσιών των δασικών οικοσυστημάτων, τη βελτίωση του πρασίνου, την ανάπτυξη και αναβάθμιση των αναψυχικών λειτουργιών του δάσους και τη στήριξη των παραδασόβιων χωριών.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι ο θεσμός της Γιορτής πρωτοξεκίνησε από τη Νεπράσκα των ΗΠΑ, ενώ στη Κύπρο καθιερώθηκε από το 1920 αρχικά από μια μικρή ομάδα δασικών υπαλλήλων, και μετά αγκαλιάστηκε και εορτάζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Πρόσθεσε ότι σκοπός της Γιορτής του Δέντρου είναι η καλλιέργεια της αγάπης προς το δέντρο, η ανάδειξη της σημασίας του στη ζωή μας και η ανάγκη προστασίας του.

«Είναι γι’ αυτό που εκδηλώσεις όπως η σημερινή έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξία, γιατί απευθύνονται κυρίως στους μικρούς μας μαθητές, τη γενιά που αποτελεί το μέλλον της χώρας μας και στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «τα δέντρα μπορούν να ζήσουν χωρίς τον άνθρωπο, ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τα δέντρα».

«Θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι, η προσπάθεια όλων μας για ουσιαστική καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και αγάπης προς το δέντρο θα συνεχίσει να εμπεδώνεται και τελικά θα καρποφορήσει με επιτυχία», κατέληξε ο κ. Ξενοφώντος, εκφράζοντας ευχαριστίες στο Τμήμα Δασών, στον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου και στη Διεύθυνση, το προσωπικό και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοκκινοτριμιθιάς Β’, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση