ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κληρίδης για υπόθεση Λοϊζίδου: Πλήρης σεβασμός στους λειτουργούς του Τύπου

Νέα επίθεση στην εφημερίδα «Πολίτης»

Για προσπάθεια της εφημερίδας «Πολίτης» να δημιουργήσει την εικόνα δίωξης και φίμωσης των λειτουργών του Τύπου, κάνει λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και εκφράζει ταυτόχρονα τον απόλυτο σεβασμό του προς την ελευθεροτυπία και τους λειτουργούς του Τύπου.

«Είναι κατανοητή η προσπάθεια της εφημερίδας Πολίτης στο πλαίσιο της συνεχούς επιθετικής πολιτικής της, για τους γνωστούς λόγους, εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, να δημιουργήσει την εικόνα δίωξης και φίμωσης των λειτουργών του Τύπου», δήλωσε ο κ. Κληρίδης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από μερίδα του Τύπου-και την ΕΣΚ- αναφορικά με τις ανακριτικές καταθέσεις στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων σε σχέση με την φερόμενη υποκλοπή και την δημοσίευση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εισαγγελέως της Δημοκρατίας Ελένης Λοϊζίδου.

«Η αστυνομία καθηκόντως διερευνά καταγγελίες και οφείλει να πάρει καταθέσεις από κάθε εμπλεκόμενο ακόμα και δημοσιογράφο για να έχει τις δικές του θέσεις. Οδηγίες για λήψη καταθέσεων από αρθρογράφους ή σχολιογράφους ουδέποτε δόθηκαν. Όταν συμπληρωθούν οι ανακρίσεις, θα ληφθούν υπόψιν άλλοι παράγοντες όπως δημόσιο συμφέρον, δικαίωμα πληροφόρησης, διαφάνεια κλπ», δήλωσε ο κ. Κληρίδης.

«Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ελευθεροτυπία και προς τους λειτουργούς του Τύπου», κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αναμένει την εξέταση της καταγγελίας του και εφαρμογή της νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι «ουδείς είναι υπεράνω του νόμου».

Ο κ. Μιχαηλίδης παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία στις 21/12/2017 με την οποία ανακοίνωνε ότι ο ίδιος είχε διαβιβάσει την ίδια μέρα στον Αρχηγό της Αστυνομίας γραπτή καταγγελία κατά της εφημερίδας Πολίτης, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο τής εκ μέρους της ή/και εκ μέρους των συντακτών της διάπραξης των ποινικών αδικημάτων που προβλέπονται στις παραγράφους (γ) και (δ) του εδαφίου 3(1) του Ν.92(Ι)/1996 που προβλέπουν ότι κάθε πρόσωπο, το οποίο εσκεμμένα αποκαλύπτει ή χρησιμοποιεί το περιεχόμενο οποιασδήποτε ιδιωτικής επικοινωνίας, γνωρίζοντας ότι η πληροφορία λήφθηκε από υποκλοπή, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια.

Με αφορμή τη δημοσίευση από την Εφημερίδα Πολίτης υποκλαπέντων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Γενικού Ελεγκτή που είχαν ανταλλαχθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα για την υπόθεση παραπομπής κατάδικου από τις κεντρικές φυλακές στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ για ιατρική περίθαλψη, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημείωνε στην ανακοίνωση της ότι «το δημοσίευμα αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις και κίνητρα της συγκεκριμένης εφημερίδας» προσθέτοντας ότι «η αποθράσυνση της εφημερίδας να απειλεί κρατικούς αξιωματούχους και να μεταδίδει υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να προβληματίσει όσους έσπευσαν τις προηγούμενες μέρες να την πιστώσουν, κατά ένα απαράδεκτο τρόπο, με το δήθεν δικαίωμα να παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία, όταν τάχα θα κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημείωνε επίσης ότι «κατά την εξέταση του θέματος τον Ιούνιο του 2017 η Υπηρεσία μας είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση για μεταφορά του κατάδικου στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ ήταν παράνομη και συνιστούσε πράξη που οδηγεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και, ως εκ τούτου, αντιστρατεύεται τις αρχές της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης».

«Τώρα που πρόδηλα το μόνο συμφέρον που εξυπηρετείται είναι κάποια ιδιωτικά συμφέροντα θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τη σημασία να διαφυλάξουμε το κράτος δικαίου ως κόρη οφθαλμού, μακριά από απαράδεκτες προσεγγίσεις ότι δήθεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί οποιοσδήποτε ιδιώτης ή και φορέας κρατικής εξουσίας να προβαίνει σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, κατ’ επίκληση του δημοσίου συμφέροντος», αναφερόταν στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

Εξάλλου με γραπτή δήλωση του για το ίδιο θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι “τελικά, έστω και αργά-αργά και σταδιακά, η εφημερίδα αποκαλύπτει τα πραγματικά της κίνητρα και το ενδιαφέρον της όταν ασχολείται με τον Γενικό Εισαγγελέα. Κίνητρα και ενδιαφέρον που δεν έχουν τίποτε να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον”.

Υπενθυμίζεται ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διέταξε στις 10/01/2018 την έκδοση προσωρινού διατάγματος με το οποίο απαγορεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» να δημοσιεύει ή να χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο το περιεχόμενο του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ανώτερης Εισαγγελέως της Δημοκρατίας Ελένης Λοϊζίδου μέχρι την εκδίκαση της αγωγής που καταχώρησε εναντίον της εφημερίδας ή μέχρι να εκδοθεί άλλη διαταγή του Δικαστηρίου.

«Η προσωπικότητα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού σε όλες της τις εκφάνσεις. Το απαραβίαστο της αλληλογραφίας, το οποίο συνιστά μια από τις εκφάνσεις του δικαιώματος της προσωπικότητας, κατοχυρώνεται και συνταγματικά από το Άρθρο 17 του Κυπριακού Συντάγματος, το οποίο ομιλεί για «απόρρητο της αλληλογραφίας ως και πάσης άλλης επικοινωνίας», έννοιες ευρείες», προστίθεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση