ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Καταβάλαμε το άπαν των δυνάμεών μας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, καθώς και εκπροσώπους της αντίστοιχης ελλαδικής οργάνωσης, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Νιόβης Παρισινού.

Κατά τη συνάντηση, απευθυνόμενος στα μέλη της αντιπροσωπείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θέλω να σας καλωσορίσω και να εκφράσω την ιδιαίτερη μου ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία που είχαμε προκειμένου να διακριβωθεί ένα από τα σημαντικότερα ανθρωπιστικά θέματα της τουρκικής εισβολής του ΄74, εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, το σημαντικότερο ανθρωπιστικό δράμα που ζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων μας.

Μαζί με τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, ο οποίος απέδειξε πως ήταν ένας από τους σημαντικότερους μου συνεργάτες σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, έχουμε καταβάλει τόσες προσπάθειες, ιδιαίτερα και ο ίδιος προσωπικά, προς τον Γενικό Γραμματέα, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε δυνατή ενέργεια έγινε, διότι δε μιλούμε για πολιτικές ή διαφορές μεταξύ κρατών, αλλά μιλούμε για κάτι το οποίο άπτεται του ανθρώπινου πόνου, της ανθρώπινης ευαισθησίας. Συνεπώς, έχουμε καταβάλει το άπαν των δυνάμεών μας, και θα ευχόμουν σήμερα με την αποχώρησή μου από την προεδρία, να έλεγα ότι επιτέλους λύθηκε, ότι κάπου γνωρίζετε κάτι, έτσι ώστε να νιώθετε και εσείς μια ανακούφιση. Λυπούμαι διότι, δυστυχώς, ακόμη και σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, η Τουρκία, παρά τις υποσχέσεις, παρά τις δηλώσεις ότι θα άνοιγαν 30 τόσα σημεία για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων μας, παρέβηκε, ως και στα λοιπά των θεμάτων που άπτονται του Κυπριακού, τις δεσμεύσεις ή τις υποσχέσεις της. Θα έχει την ευκαιρία ο Φώτης Φωτίου να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το τι και πόσες προσπάθειες καταβάλαμε και τι επιτύχαμε σε αυτή τη δεκαετία. Αυτό που θέλω να εκφράσω είναι την απόλυτη ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μου στους συγγενείς και για την υπομονή και γιατί ζουν όλα τούτα τα χρόνια πολύ χειρότερο το δράμα από εκείνους που είχαν την τύχη να θάψουν τους νεκρούς τους, να κλάψουν τους νεκρούς τους, να μνημονεύσουν τους νεκρούς τους. Κατ΄ αντίθεση με μερικές χιλιάδες συγγενών αγνοουμένων των οποίων εκατοντάδες αγνοούμενοι συγγενείς τους η τύχη ακόμα δεν έχει διακριβωθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στη φίλη Πρόεδρο της ελλαδικής οργάνωσης συγγενών αγνοουμένων, κα Μαρία Καλμπουρτζή, την οποία γνώρισα κατά τις πολλές συναντήσεις μας. Της ίδιας ο πατέρας είναι εξ εκείνων που διακριβώθηκε η τύχη του, όμως η ίδια δεν έπαψε ποτέ να συμμερίζεται το δράμα των αδελφών εξ Ελλάδος, και όχι μόνο, γιατί η εδώ παρουσία της ήταν η έκφραση ακριβώς του ενδιαφέροντος και της αγάπης προς όλους όσοι υπέφεραν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο του Προέδρου και των μελών της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και την άριστη συνεργασία τους με τον Επίτροπο Φωτίου «οι οποίοι έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουν στον κοινό στόχο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση