ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κοσμοσυρροή στην ΔΗΠΑ του Καρογιάν (pics)

Δείτε την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Παράταξης

Με το σύνθημα «Νέα Αρχή» γίνεται και επίσημα πολιτικό κόμμα σήμερα η Δημοκρατική Παράταξη, καθώς πραγματοποιείται στην κρατική έκθεση, το πρώτο Πολιτικό-Ιδρυτικό Συνέδριο.

Την ηγεσία του νέου πολιτικού σχηματισμού αναλαμβάνει ο Μάριος Καρογιάν, ωστόσο θα είναι το μόνο από τα πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΚΟ που θα ηγηθούν της κατάστασης. Όπως ανέφερε και στο παρελθόν η «Κ» από το συνέδριο θα απουσιάζουν –εκτός απροόπτου- ηχηρά ονόματα που θα αναμένετο πως θα αναμειγνύονταν όπως οι Βασίλης Πάλμας, Φώτης Φωτίου, Κυριάκος Κενεβέζος, Αντιγόνη Παπαδοπούλου Χρίστος Πατσαλίδης και Αθηνά Κυριακίδου. Και αυτό γιατί σύμφωνα με ενδείξεις συμβούλων του κ. Καρογιάν, στόχος δεν είναι η Δημοκρατική Παράταξη να αποτελεί το αντι-ΔΗΚΟ αλλά ένα νέο πολιτικό σχηματισμό του Κέντρου. Μπροστά αναμένεται να βγει, ο Μαρίνος Κλεάνθους που εκτελεί ήδη χρέη εκπροσώπου τύπου, ο Γιάννος Λακκοτρύπης, ενώ θα συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ Μιχάλης Γιακουμή. Μαζί τους αναμένεται να συμμετέχουν και άλλα νέα πρόσωπα που δεν είχαν μέχρι τώρα ενεργή ανάμειξη με την πολιτική.

Το λογότυπο

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί στο ακροατήριο το λογότυπο της Δημοκρατικής Παράταξης, με τα αρχικά Δ –με άσπρο χρώμα- και Π –με πορτοκαλί χρώμα- όπου μέσα παρουσιάζεται μία ανθρώπινη φιγούρα με ανοικτά χέρια. Στο συνέδριο αναμένεται να τοποθετηθεί και πρόσωπο της νέας γενιάς ενώ στο τελευταίο μέρος του συνεδρίου, ομιλία θα κάνει ο Μάριος Καρογιάν ο οποίος θα παρουσιάσει τις αρχές και θέσεις του νεοσυσταθέν κόμματος. Όπως επισημαίνουν πηγές, έμφαση θα δοθεί στη μετριοπάθεια, αλλά και τη συναίνεση που θα πρέπει να διέπει ένα κόμμα του Κέντρου. Ένα κόμμα που θα προσπαθεί να παντρέψει τις ιδέες της Δεξιάς με την Αριστερά. Ήδη πηγές προσκείμενες στον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης ξεκαθαρίζουν πως το νεοσυσταθέν κόμμα δεν θα αποτελεί συνοδοιπόρο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και θα προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί σε ζητήματα από την παρούσα κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι θα μπορούν να συμμετέχουν και Τουρκοκύπριοι.

Στόχος για τη Δημοκρατική Παράταξη στο σημερινό συνέδριο, είναι μία μαζική συμμετοχή, πέραν των χιλίων προσώπων. Το εν λόγω συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον, τόσο στο ΔΗΚΟ όσο και στα άλλα κόμματα του ευρύτερου ενδιάμεσου χώρου. Κόμματα τα οποία ενδεχομένως να έχουν διαρροές προς τη ΔΗΠΑ.

Εγγραφές Μελών

Τα συνθήματα

 

Δείτε την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Παράταξης

Με κύριο στόχο να καλυφθεί όπως αναφέρεται το πολιτικό κενό που έχει δημιουργηθεί στον κεντρώο χώρο λόγω της επικράτησης ακραίων πολιτικών προσεγγίσεων ιδρύεται η Δημοκρατική Παράταξη. Σύμφωνα με τη διακήρυξη του νεοσυσταθέν κόμματος, θα εκφράζει τους μετριοπαθείς και νηφάλιους ορθολογικούς πολίτες που δεν πιστεύουν στις στείρες αντιπαραθέσεις και δεν ανέχονται τη διχόνοια και τον διχασμό. Όπως επισημαίνεται τοποθετείται από την κεντροδεξιά μέχρι και την κεντροδεξιά με κύριο γνώμονα την επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ενώ σε ο,τι αφορά την οικονομία πρεσβεύει το μικτό οικονομικό σύστημα που επιτρέπει την ανάπτυξη.

Δείτε αυτούσια τη διακήρυξη

Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται για να καλύψει το πολιτικό κενό που έχει διαμορφωθεί στον κεντρώο χώρο, λόγω της επικράτησης ακραίων πολιτικών προσεγγίσεων που αναιρούν τον μετριοπαθή, συνθετικό, διαλεκτικό και υπεύθυνο χαρακτήρα του πολιτικού κέντρου, υποκαθιστώντας τον με τα ετερόκλητα, προσωποπαγή, αλλοπρόσαλλα και παρωχημένα στοιχεία του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται για να στεγάσει και να εκφράσει τους μετριοπαθείς, τους μετρημένους, τους νηφάλιους, τους ψύχραιμους και τους ορθολογικούς πολίτες που δεν πιστεύουν στις στείρες αντιπαραθέσεις, που απορρίπτουν τον φανατισμό, που δυσανασχετούν με την ανευθυνότητα, που διαφωνούν με την προσωπολατρία, που δεν αποδέχονται την πατριδοκαπηλία, που δεν ανέχονται την καλλιέργεια της διχόνοιας, του διχασμού και του μίσους.

Η Δημοκρατική Παράταξη απευθύνεται στους πολίτες που θέλουν να ζήσουν σε ένα σύγχρονο κράτος, στους νέους που ανυπομονούν να μάθουν, να εργαστούν, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, στους εργαζόμενους που θέλουν να εργάζονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, στους επιχειρηματίες που θέλουν να επιχειρούν σε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, στους γονείς που αγωνίζονται για τα παιδιά τους, στα παιδιά που αγωνιούν για το μέλλον τους, στους ηλικιωμένους που αξίζουν να ζουν με περηφάνια, στις επόμενες γενιές που δικαιούνται να γεννηθούν σε μια καλύτερη χώρα.

Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται για να επανανοηματοδοτήσει τον κεντρώο χώρο και για να αποτελέσει την μοναδική πραγματικά κεντρώα πολιτική δύναμη που αποτελεί ιστορική συνέχεια και μελλοντική προέκταση του δημοκρατικού κέντρου.

Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται για να επανασυνδέσει με την πολιτική τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας που αποστασιοποιήθηκαν από τα κοινά, επειδή από τις υφιστάμενες πολιτικές επιλογές απουσιάζει η κεντρώα πολιτική δύναμη που να πολιτεύεται με συνέπεια, με υπευθυνότητα, με πατριωτισμό και σύνεση.

Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται επειδή οι πολιτικές και οι κοινωνικές συνθήκες έχουν ωριμάσει καθιστώντας απαραίτητη την επανίδρυση και την απελευθέρωση του κεντρώου χώρου, ώστε να μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων, ώστε να μπορεί να υπηρετήσει τους εθνικούς στόχους και όχι τις προσωπικές ατζέντες, ώστε να μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τις επιθυμίες της οποιασδήποτε κομματικής ηγεσίας.

Η Δημοκρατική Παράταξη τοποθετείται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, από την κεντροδεξιά μέχρι την κεντροαριστερά, και απευθύνεται στο σύνολο των Κυπρίων πολιτών που επιδιώκουν την απελευθέρωση και επανένωση της χώρας, την ανάπτυξη της οικονομίας, την ευημερία της κοινωνίας, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την πάταξη της διαπλοκής και την εδραίωση της διαφάνειας.

Η Δημοκρατική Παράταξη αξιοποιεί εποικοδομητικές προσεγγίσεις από τον φιλελεύθερο και από τον προοδευτικό χώρο, επιδιώκοντας την εξισορρόπηση μεταξύ των συμφερόντων του ατόμου και των συμφερόντων του συνόλου. Η Δημοκρατική Παράταξη πιστεύει στη δημοκρατία, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία.

Η Δημοκρατική Παράταξη πιστεύει στη σύνθεση, στον ορθολογισμό, στην επιστημονική τεκμηρίωση και στην τεχνοκρατική εξειδίκευση με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η Δημοκρατική Παράταξη πιστεύει στην ισότητα των ευκαιριών, στην προώθηση της αριστείας, στην υποστήριξη των αδυνάτων, στην ενίσχυση των ικανών, στην προστασία των κατατρεγμένων, στην επανένταξη των περιθωριοποιημένων, στην επιβράβευση των άξιων και στην αξιοποίηση των καλύτερων.

Η Δημοκρατική Παράταξη υποστηρίζει την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου, μέσα από τη λύση του Κυπριακού Προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με ενεργό εμπλοκή των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις βασικές ελευθερίες και στα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που οφείλουν να συναποτελούν τους ιδιοκτήτες της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να απελευθερώνει και να επανενώνει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό, να αποκαθιστά τους πληγέντες της εισβολής και της κατοχής, με έμφαση στο ανθρωπιστικό θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και στην υποστήριξη των εγκλωβισμένων συμπατριωτών μας, να διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, να διαφυλάσσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, και να δημιουργεί ασφαλείς και αναπτυξιακές μελλοντικές προοπτικές.

Η Δημοκρατική Παράταξη υποστηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας στη βάση του μεικτού οικονομικού συστήματος, που επιτρέπει τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό μέσα από τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας με τρόπο ισορροπημένο, βιώσιμο, δίκαιο και αειφόρο. Η κυπριακή οικονομία πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της αξιοποίησης των ενεργειακών της πόρων που αποτελούν καθοριστική εξέλιξη η οποία αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου και παράλληλα να προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των παραγωγικών τομέων που παράγουν πραγματικά και όχι πλασματικά προϊόντα και υπηρεσίες, στη βάση της έρευνας, της ποιότητας και της καινοτομίας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και με κοινωνική ευαισθησία.

Η Δημοκρατική Παράταξη πιστεύει στην ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κρατικής παρέμβασης, ανάλογα με τον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν. Η Δημοκρατική Παράταξη υποστηρίζει τον εποπτικό ρόλο του κράτους, τη δημόσια διαχείριση των δημόσιων υποδομών, τον δημόσιο ρόλο σε τομείς ιδιαίτερης κοινωνικής σημασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τον υγιή ανταγωνισμό, την επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και χωρίς προκαταλήψεις.

Η Δημοκρατική Παράταξη υποστηρίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική πρόοδο. Η Δημοκρατική Παράταξη υποστηρίζει τη δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία και τη δημόσια άσκηση κοινωνικής πολιτικής ως απάντηση της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Η Δημοκρατική Παράταξη πιστεύει στη δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου και των θετικών αποτελεσμάτων της οικονομικής ανάπτυξης, στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και στην υποστήριξη των ευάλωτων και αδύνατων κοινωνικών ομάδων.

Η Δημοκρατική Παράταξη υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την πάταξη της αναξιοκρατίας, την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας, την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την εναρμόνιση με τη ψηφιακή εποχή, την απλοποίηση των διαδικασιών, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και την αναβάθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Η Δημοκρατική Παράταξη υποστηρίζει τη ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων οργανισμών, τη δημιουργία συνεργιών και την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης, έτσι ώστε η δημόσια διοίκηση να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και συνεκτικό οργανισμό που να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και στην κοινωνία. Η Δημοκρατική Παράταξη πιστεύει στην αξία του κοινωνικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, για τη διαμόρφωση πολιτικών και διοικητικών αποφάσεων που να αντανακλούν τη σοφία της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η Δημοκρατική Παράταξη πιστεύει στην ισότητα των φύλων, στο σεβασμό του σεξουαλικού προσανατολισμού, στην πολυπολιτισμικότητα, στην αλληλοαποδοχή και στην αλληλοκατανόηση, απορρίπτοντας κάθε μορφή ρατσισμού, ξενοφοβίας, εθνικισμού και εξτρεμισμού. Η Κύπρος ανέκαθεν ήταν μια χώρα που οι πολιτικές της χαρακτηρίζονταν από αλληλεγγύη και ανθρώπινη ευαισθησία σε λαούς που υπέφεραν από τον πόλεμο, την βία και την εσωτερική αστάθεια. H Κύπρος ως μέλος της ΕΕ δεσμεύεται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Πάντοτε έχοντας επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων και των δυνατοτήτων της. Ταυτόχρονα, η Δημοκρατική Παράταξη απορρίπτει κάθε ρητορική μίσους, κάθε ενέργεια ενίσχυσης της μισαλλοδοξίας, και κάθε μορφή λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής βίας.

Η Δημοκρατική Παράταξη πιστεύει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που λαμβάνει υπόψη τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου και το σύνθετο πλέγμα των διεθνών συμφερόντων, αφού η σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου σε συνδυασμό με τους παραδοσιακούς δεσμούς της με χώρες που ασκούν σημαντικό διεθνή ρόλο, επιτρέπει στην Κύπρο να διαδραματίσει κομβικό και στρατηγικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης.

Η Δημοκρατική Παράταξη υποστηρίζει ως αυτονόητο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου που με επίκεντρο τη συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την ενίσχυση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες που επιδιώκουν τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη, και την ουσιαστική υποστήριξη προς κράτη που εξέρχονται από περιόδους αστάθειας επανερχόμενα στην ομαλότητα ως μέλη της διεθνούς κοινότητας.

Η Δημοκρατική Παράταξη πιστεύει ότι η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί πραγματικά, ότι η οικονομία μπορεί να επανακάμψει ουσιαστικά, ότι η κοινωνία μπορεί να προοδεύσει περισσότερο, και ότι η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε κράτος πρότυπο για την περιοχή και για τον κόσμο με συγκροτημένο όραμα και σαφή προοπτική.

Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται για να υπηρετήσει την Κύπρο και το λαό της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, για να συνδράμει την προσπάθεια της ανάπτυξης και της προόδου, για να δώσει μάχες για τους απλούς ανθρώπους και για να κερδίσει επάξια την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται για να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Κύπρου, για να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, για να σχηματίσει μεγάλες πολιτικές συνεργασίες, για να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων και για να συμβάλει στην υλοποίησή τους στη βάση πολιτικής συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης.

Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύεται για να συμπορευτεί με τους πολίτες που πιστεύουν ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα σοβαρό, μετριοπαθές και διαλεκτικό κεντρώο κόμμα και με τους πολίτες που αισθάνονται αποστασιοποιημένοι, αποξενωμένοι και απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα, που αναζητούν μια σύγχρονη, σοβαρή και μετρημένη πολιτική επιλογή, με τους πολίτες που θέλουν μια νέα αρχή για μια καλύτερη χώρα, μια καλύτερη κοινωνία και ένα καλύτερο μέλλον προόδου, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας.

 

21 Οκτωβρίου, 2018

Πηγή: kathimerini.com.cy / Της Μαρίνας Οικονομίδου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X