ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Για απειλή προσάρτησης κατεχομένων μιλά ο Μενέντεζ

Ζητά ψήφισμα ΣΑ για Πύλα

ΚΥΠΕ

Η επίθεση κατά των ειρηνευτών των ΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα ήταν μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ πρέπει άμεσα να περάσει άμεσα ένα ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση σε κυπριακό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο, κάνοντας λόγο για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Μιλώντας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, άλλων επισήμων και πολλών αποδήμων Κυπρίων, οι οποίοι τον καταχειροκρότησαν σε πολλά σημεία της ομιλίας του, κ. Μενέντεζ επέκρινε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη» ενώ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

«Γιατί μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ. «Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε.

Ο κ. Μενέντεζ ανέφερε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου».

«Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Είπε επίσης πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας πιστεύει ότι η χώρα του έχει σημαντικό ρόλο να παίξει υποστηρίζοντας την Κύπρο στον αγώνα της για δικαιοσύνη, επανένωση, ειρήνη και ασφάλεια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση