ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρογλου: Προκλητικά τα βήματα της ε/κ πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο

Όλα όσα δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο ή να εκμηδενίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία, την κοινωνικο-οικονομική δομή των Τ/κ δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου, κάνοντας λόγο για προκλητικά βήματα της ε/κ πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο που δεν υπολογίζουν τα δικαιώματα του τ/κ «λαού» και της Τουρκίας.

Σε γραπτή του δήλωση στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου αναφέρει ότι η μεγαλύτερη δύναμη των Τ/κ είναι "το κράτος τους", προσθέτοντας ότι για τους Τ/κ είναι ζωτικής σημασίας η παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το να μπορεί η Τουρκία να παρεμβαίνει μονομερώς και να παρέχει υλική και μη ασφάλεια. «Οι Τ/κ δεν πρόκειται να πουν ‘ναι’ σε μια συμφωνία που δεν θα τα περιλαμβάνει αυτά, αυτό το έχουν δείξει πολλές έρευνες», είπε.

Για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, συνέχισε, οι Τ/κ πρέπει να είναι σίγουροι ότι άλλαξε η νοοτροπία των Ε/κ και οι συνομιλίες αυτές να είναι «κλειστού τέλους, προγραμματισμένες για ένα αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ πρέπει να ξεκαθαρίζεται το τί θα γίνει με τον τ/κ 'λαό' σε περίπτωση που καταλήξουν σε αποτυχία».

Κάλεσε επίσης τους Τ/κ να μην δώσουν σημασία σε "προπαγάνδα για άρση των εγγυήσεων".

Τα μονομερή βήματα των Ε/κ στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν πρέπει να μείνουν χωρίς απάντηση, είπε ο Ντερβίς Έρογλου αναφέροντας ότι όσα δικαιώματα έχουν οι Ε/κ έχουν και οι Τ/κ. «Σε αυτά τα τολμηρά βήματα της ε/κ πλευράς πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα. Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την αποφασιστική στάση και όταν έρθει η μέρα για να γίνει γεώτρηση αυτή να γίνει», είπε.

Στις τελευταίες συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα επισφραγίστηκε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τον τ/κ «λαό» για ενεργό συμμετοχή στη διακυβέρνηση στη βάση της πολιτικής ισότητας, υποστήριξε, λέγοντας ότι υπό το φως αυτού η «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – θα πρέπει να κάνει τις δικές της αξιολογήσεις με τους δικούς της "θεσμούς", τον Τ/κ ηγέτη και τα πολιτικά κόμματα, και στη συνέχεια με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία» να εξεταστούν όλες οι πραγματικότητες και να καθοριστεί ένα νέος οδικός χάρτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση