ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εκκληση αρχηγών κομμάτων στα κατεχόμενα για προσέλευση στις κάλπες

Καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στις «εκλογές»

Έκκληση στον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες απηύθυναν ψηφίζοντας οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί στα κατεχόμενα, ενώ κριτική ασκήθηκε από κάποιους για το νέο εκλογικό σύστημα κυρίως όσον αφορά την οριζόντια ψήφο.

Πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσείν Οζγκιουργκιούν

Κάθε "εκλογική" διαδικασία είναι σημαντική και θα επιδείξουν σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον σχηματισμό «κυβέρνησης», ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι μπορεί να έχει επαφές για το θέμα με όλα τα κόμματα και δεν αποκλείει κανέναν. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να διοικήσουν τη «χώρα» να επιτύχουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ανέφερε, αυτός θα είναι ο στόχος τους, προσθέτοντας πως το να πει κάποιος ότι δεν θα συνάψει συνεργασία με το τάδε κόμμα δεν είναι σωστό αλλά λάθος και είναι ασέβεια προς τον «λαό». Επανέλαβε δε ότι στόχος του κόμματός του είναι η αυτοδυναμία.

Πρόεδρος Δημοκρατικού κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς

Έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς που ψήφισε νωρίτερα από όλους τους αρχηγούς, λέγοντας ότι αυτό το δικαίωμα είναι από τα πιο σημαντικά και όλοι μαζί θα δουν το αποτέλεσμα του νέου συστήματος ψηφοφορίας και τι θα γίνει στην καταμέτρηση των ψήφων.

Ήταν μια προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε βεβιασμένα και ολοκληρώθηκε βεβιασμένα, πρόσθεσε, και τώρα θα περιμένουν τη βούληση του «λαού».

Πρόεδρος ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν

Την ευχή να υπάρξει μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, λέγοντας πως είναι πολύ σημαντική μέρα για την δημοκρατία και τα αποτελέσματα θα είναι καλά για τον κόσμο, τη «χώρα» και τις επόμενες γενιές.

Ήταν μια δύσκολη προεκλογική περίοδος που όμως ολοκληρώθηκε χωρίς δυσκολίες είπε ο κ. Ερχιουρμάν, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν πολλά άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια. Κάθε άκυρη ψήφος («καμένη» αναφέρεται στα τουρκικά) από πλευράς δημοκρατίας είναι δύσκολη επειδή το σημαντικό σε μια ψηφοφορία είναι η βούληση του "λαού" και πόσο έγκυρη θα είναι αυτή.

Πρόεδρος ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ

Στις δυσκολίες που έχει το νέο εκλογικό σύστημα αναφέρθηκε μετά την άσκηση του δικαιώματος ψήφου ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ λέγοντας ότι υπάρχει μια αντίφαση στο να υπερασπίζεσαι από τη μια την ολότητα με μια συνολική εκλογική λίστα (λίστα σεντόνι, όπως λέγεται στα τούρκικα) και από την άλλη τους περιορισμούς κάποιων ανά «επαρχία». Τις δυσκολίες αυτές θα τις δούμε μετεκλογικά και θα τις διορθώσουμε, σημείωσε.

Πρόεδρος κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι

Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα, σήμερα θα μιλήσει ο «λαός», είπε ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι.»Θα είναι μια ιστορική μέρα ριζικής αλλαγής» πρόσθεσε λέγοντας ότι εμπιστεύεται τον «λαό».

Πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Σωτηρίας, Μεχμέτ Τσακιτζί

Σήμερα είναι η ημέρα της αλλαγής, ο τ/κ «λαός» σήμερα αποφάσισε την αλλαγή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΣ, Μεχμέτ Τσακιτζί λέγοντας ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα μέρα αφύπνισης.

Πρόεδρος κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν

Η 7η Ιανουαρίου θα είναι η ημερομηνία έναρξης του αγώνα για αλλαγή και απελευθέρωση δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν που συμμετέχει στις «βουλευτικές εκλογές» σε συνεργασία με το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, καλώντας τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες.

Πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των «εκλογών» το κόμμα της Αναγέννησης θα πάει σε εκλογικό συνέδριο για να ανανεώσει την εντολή και τα μέλη του, ανέφερε μετά που ψήφισε ο πρόεδρός του, Ερχάν Αρικλί. Διατύπωσε δε παράπονα για το εκλογικό σύστημα, το οποίο – είπε – πρέπει να αλλάξει υποστηρίζοντας ότι με αυτό το σύστημα όποια «κυβέρνηση» και αν βγει δεν θα είναι σταθερή. Ανέφερε δε ότι ιδιαίτερα η οριζόντια ψηφοφορία επιφέρει ζημιά στα κόμματα και το νέο σύστημα δεν πρέπει να την περιλαμβάνει ούτε και να είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια όλη η κατεχόμενη περιοχή.

Πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας, Μπουράι Μπουσκουβουτσιού

Είναι σημαντικό να προκύψει μια «εθνική κυβέρνηση» από τις «εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΔ, Μπουράι Μπουσκουβουτσιού και ευχήθηκε όπως η επόμενη "εκλογική" διαδικασία να είναι για το «προεδρικό σύστημα» τασσόμενος υπέρ της αλλαγής του υφιστάμενου συστήματος στα κατεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση