ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΡΑΕΚ

Ζητούν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας οι βουλευτές

ΚΥΠΕ

Το ζήτημα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας, επανέφεραν βουλευτές, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ). Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα με 38 ψήφους υπέρ.

Ο προϋπολογισμός της ΡΑΕΚ για το 2024 είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €5.710.717 και έσοδα ύψους €2.684.331, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από την επιβολή ετήσιων τελών για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας σταθμών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού και τελών αίτησης για παραχώρηση άδειας εγκατάσταση αποθήκευσης ηλεκτρισμού, έσοδα από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και έσοδα από εισπρακτέους τόκους σε προθεσμιακές καταθέσεις της Αρχής.

Οι συνολικές δαπάνες της ΡΑΕΚ για το 2024 προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 35% περίπου σε σχέση με τις αντίστοιχες δαπάνες για το έτος 2023. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ύψους €3.026.387, θα καλυφθεί από το ταμειακό αποθεματικό της Αρχής, το οποίο αποτελείται από συσσωρευμένα πλεονάσματα προηγούμενων ετών.

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς υπενθύμισε ότι η θέση που εξέφρασε η ΡΑΕΚ ήταν υπέρ της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας που δεν επανεπενδύονται στην πράσινη μετάβαση. Ο κ. Καυκαλιάς, είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προστάτεψε τις εταιρείες ενέργειες με αποτέλεσμα να καταγράφουν απροσδόκητα μεγάλα κέρδη και εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να πράξει αλλιώς. Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών εκκρεμεί.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης τάχθηκε επίσης υπέρ της φορολόγησης των απροσδόκητων αυτών κερδών, προς όφελος της κοινωνίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, υπενθύμισε ότι μόλις χθες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα που αφορούν και την ενέργεια, ενώ υπενθύμισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα οδηγείται στην Ολομέλεια πρόταση νόμου που θα επιτρέψει την εφαρμογή του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», το οποίο χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη καινοτομία για την οικιακή ηλιακή ενέργεια που υπήρξε στην Κύπρο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι αν όλοι συμφωνούν θα πρέπει να προχωρήσει η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και ευχήθηκε η πρόταση να μπορέσει να σταθεί και να δουλέψει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση