ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Β.Παπαδόπουλος: "Οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν ποτέ από την Τουρκία έκδοση NAVTEX"

"Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ανοίκει στην Κ.Δ."

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί ουδέποτε ζήτησαν την έκδοση από την Τουρκία οποιασδήποτε NAVTEX, αναγνωρίζοντας ότι η θαλάσσια εκείνη περιοχή είναι στον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ερωτηθείς αν ικανοποιεί την Κυβέρνηση η απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας για το θέμα αυτό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν απαιτείτο για την άσκηση που έκαναν NAVTEX. NAVTEX απαιτείται όταν οι ενέργειες στις οποίες θα προβείς θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα, πρόσθεσε.

Δεν απαιτείται ΝΑVTEX σε όλες τις ασκήσεις, σε όλες τις περιπτώσεις διότι η NAVTEX είναι οδηγία προς ναυτιλλομένους. Εάν αυτό που κάνεις παρεμποδίζει τη ναυσιπλοΐα τότε ειδοποιείς την αρμόδια αρχή να υλοποιήσει τους ναυτιλλομένους να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή, ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Είπε πως η άσκηση που έκαναν οι Αμερικανοί δεν παρενοχλούσε τη ναυσιπλοΐα. Ερωτηθείς αν παραβιάστηκαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού ήταν άσκηση κάτω από τη θάλασσα ,  ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως "δεν ήταν ούτε εξερεύνηση, ούτε προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης της οικονομικής ζώνης".

Κληθείς να πει αν υπάρχει κάτι νεώτερο με την ΕΝΙ και τις γεωτρήσεις, είπε πως "όταν θα υπάρχει αποτέλεσμα θα είστε οι πρώτοι που θα ενημερωθείτε".

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X