ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυτή την μορφή λύσης θέλουν οι Κύπριοι (Γραφήματα)

Οι απαντήσεις των ψηφοφόρων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Η ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας, που φέρεται να έθεσε στο τραπέζι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, φαίνεται πως βρίσκει συμμάχους τους ψηφοφόρους των τριών μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση που δημοσιεύει «Η Καθημερινή της Κυριακής». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου, το 48% της κοινής γνώμης συμφωνεί με την λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), το 47% διαφωνεί και το 5% «δεν γνωρίζει, δεν απαντά».

Τα «κομματικά» στοιχεία

Βάσει του ρεπορτάζ, «δύο στους τρεις συναγερμικούς, συμφωνούν με την φερόμενη κίνηση Νίκου Αναστασιάδη, ενώ μόλις το 23% διαφωνεί. Στο ΑΚΕΛ, δύο στους τρεις ψηφοφόρους διαφωνούν, ενώ το 31% φαίνεται πως συμφωνεί. Το ΔΗΚΟ διχάζεται, με το 40% να συμφωνεί με τις κινήσεις Αναστασιάδη και το 60% να διαφωνεί.».

Σημειώνεται, επίσης, ότι εκ των ερωτηθέντων που τοποθετήθηκαν υπέρ του Σχεδίου Ανάν το 2004, το 48% συμφωνεί με την κίνηση του Προέδρου, ενώ το 49% διαφωνεί. Όσον αφορά όσους ψήφισαν «Όχι», το 42% συμφωνεί, ενώ το 54% διαφωνεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων, σε σχέση με τα βασικά ζητούμενα, στην περίπτωση λύσης «χαλαρής ομοσπονδίας» ή συνομοσπονδίας. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία θέλει την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Ακολουθεί η επιστροφή των κατεχομένων εδαφών μας, Βαροσιών και Μόρφου, τρίτη έρχεται η εξάλειψη των εγγυήσεων και τέταρτο ζητούμενο είναι ο Πρόεδρος να είναι μόνον Ελληνοκύπριος.

Σε άλλη ερώτηση, δυσαρεστημένοι παρουσιάστηκαν οι ερωτηθέντες, στην πλειοψηφία τους, σε σχέση με την πορεία των πραγμάτων στην Κύπρο. Το 78% απάντησε ότι είναι λίγο ή/και καθόλου ευχαριστημένο, ενώ μόλις το 22% εξέφρασε ικανοποίηση:

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι απαντήσεις σε σχέση με την ικανοποίηση των ερωτηθέντων, όσον αφορά στους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Το 67% απάντησε λίγο ή/και καθόλου, το 31% απάντησε πολύ/αρκετά και το 2% «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ»:

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση