ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αν δεν συμμετέχεις στην λύση, γίνεσαι μέρος του προβλήματος

Μέσω της συνεργασίας, της διαφάνειας, και της συλλογικής δράσης, μπορούμε να συμβάλλουμε σε μια κοινωνία όπου η ασφάλεια δεν είναι μόνο ένα δικαίωμα, αλλά και μια κοινή ευθύνη

24news team

Στο σημερινό κόσμο, το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των πολιτών υπερβαίνει την απλή απουσία απειλών και εγκληματικότητας. Πρόκειται για την αντίληψη του να είσαι ασφαλής και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Τα τελευταία φαινόμενα έχουν στιγματίσει την κυπριακή κοινωνία. Περιπτώσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, βαρβαρότητας και χουλιγκανισμού στα γήπεδα, διασαλεύουν σοβαρά τον ιστό εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητος για μια ασφαλή κοινότητα. Η αυξημένη κινητικότητα, η συνεχής αστική εξέλιξη και οι ποικίλες κοινωνικές αλλαγές συντελούν στην αίσθηση ανασφάλειας που βιώνουν πολλοί πολίτες.

Αδιαμφισβήτητα, το αίσθημα ασφάλειας είναι θεμελιώδες για την ευημερία τόσο των πολιτών όσο και της κοινωνίας. Παρά τις προόδους στην επιβολή του νόμου και την τεχνολογία, πολλές κοινότητες αγωνίζονται να καλλιεργήσουν αυτό το κρίσιμο αίσθημα ασφάλειας. Είναι γεγονός ότι η εγκληματικότητα σε μια κοινωνία και η ανασφάλεια που γεννάται στους πολίτες ενός κράτους εξαιτίας ενεργειών που διεγείρουν τις ανησυχίες και τους φόβους τους, δεν αποτελεί απλά κοινωνικό ζήτημα.

Ο Δήμος της Έγκωμης, που είναι γνωστός για τον ενεργητικό του χαρακτήρα, αντιμετωπίζει σήμερα, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι της Κύπρου, πολλαπλές προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια των κατοίκων του

Ο Δήμος της Έγκωμης, που είναι γνωστός για τον ενεργητικό του χαρακτήρα, αντιμετωπίζει σήμερα, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι της Κύπρου, πολλαπλές προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια των κατοίκων του. Ωστόσο, για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης, οι τοπικές αρχές ανά το Παγκύπριο οφείλουν να λάβουν μια σειρά από μέτρα. Οι λύσεις αυτές απαιτούν μια συνδυασμένη προσέγγιση από τον Δήμο και τους πολίτες. Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, την αναβάθμιση του δημόσιου φωτισμού, τη δημιουργία πιο ασφαλών δημόσιων χώρων, την καλύτερη εποπτεία δημοτικών πάρκων και χώρων πρασίνου και την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στην κοινωνική συνοχή και την πρόληψη της εγκληματικότητας.

Αντιμετωπίζοντας την αυξημένη εγκληματικότητα και τις προκλήσεις αστικής ανάπτυξης, είναι κρίσιμο να εφαρμοστούν στρατηγικές που ενισχύουν την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. Η ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία ασφαλέστερων κοινοτήτων περνά μέσα από δράσεις όπως η συμμετοχή σε τοπικές ομάδες, η συνεργασία με τις αρχές για την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης του εγκλήματος, και η δράση για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σαφέστατα η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης και νομοθεσίας. Περιλαμβάνει επίσης την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων όπως η φτώχεια, η ανισότητα και η διαφθορά. Η συμβολή λοιπόν του κάθε πολίτη, στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων είναι αναγκαία για την διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας. Ειδικότερα, τόσο η επίδειξη μηδενικής ανοχής από όλες τις αρμόδιες αρχές σε οποιαδήποτε φαινόμενα εγκληματικής συμπεριφοράς όσο και η ταυτόχρονη προώθηση νομοθεσιών που να ενισχύουν τις μέχρι στιγμής ασφαλιστικές δικλείδες κατά της εγκληματικότητας, θα συμβάλουν στην βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να κλείσω με ένα γνωμικό, «Αν δεν συμμετέχεις στην λύση, γίνεσαι μέρος του προβλήματος». Είναι ακριβώς εδώ λοιπόν που κράτος και τοπικές αρχές, οφείλουν να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Είναι εδώ ακριβώς που οι αρμόδιες Αρχές του κράτους και της πολιτείας, οφείλουν να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Μέσω της συνεργασίας, της διαφάνειας, και της συλλογικής δράσης, μπορούμε να συμβάλλουμε σε μια κοινωνία όπου η ασφάλεια δεν είναι μόνο ένα δικαίωμα, αλλά και μια κοινή ευθύνη.

Πανίκος Κωνσταντίνου
Δημότης Έγκωμης – Πρόεδρος Σωματείου Ε.Θ.Α Έγκωμης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση